Rusmisbrukere om den stengte Nygårdsparken: – Flere kommer til å dø

Rusmiljøet i Bergen oppløses etter at Nygårdsparken i forrige uke ble stengt «for å pusses opp». Politiet slår hardt ned på brukerne, i det de kaller en «intensivert oppfølging av de åpne russcenene i byen». Brukere og eksbrukere i Bergen mener dagens situasjon er vanskelig.

b
a

Nygårdsparken har vært landets eldste åpne narkotikamarked, og har gjennom 40 år fungert som en møteplass for byens narkomane. NATT&DAG har tidligere omtalt politiets høye bøtsatser, noe advokat John Christian Elden mente kunne være ulovlig. Over 260 mennesker dør hvert år av overdoser i Norge, og i anledning gårsdagens markering av Verdens Overdosedag snakket NATT&DAG med noen av de som har oppholdt seg i parken de siste årene.

Roger (avbildet i starten av artikkelen)

– Jeg har pleid å gå en del i parken,  ja. Jeg er rusavhengig.

Hvordan var samholdet i parken, og hva skjer med det nå? 

Bilde 4

Sorte ballonger slippes for å markere overdosedødsfall under markeringen av Verdens Overdosedag i Bergen.

– Samhold? Vi lurer hverandre for mest mulig penger. Det er ikke noe samhold. Men parken var trygg når det skjedde en overdose. Og et sted å kjøpe tingene. Jeg er grådig spent på hva som skjer nå, og hva som skjer med bybildet.

Hva tror du skjer? 

– Byen har vært et sted hvor jeg kan gå med familien uten å treffe på folk fra miljøet. Nå kan du ikke være trygg på hvem du treffer. Og det er ikke noe fint å se narkomane over alt, i hvert fall når de setter sprøytene. Det er stygt.

En mann fikk nylig en bot på 10 000 kroner av politiet for besittelse av 1.2 gram hasj. Hva tenker du om det? 

Jeg skjønner ikke bøtene. Det vil bli hinsides soningskøer. Politiet vil vel vise et eller annet. Muskler eller noe. Men en narkoman klarer jo ikke å komme ut av rusen på en hel livstid, så å vise seg sånn har ingen hensikt. Selv hadde jeg bare måpt av boten.

Hva bør gjøres med parken?

– Alle sprøyter og sånt noe må jo vekk. Jeg ser jo den. Hvis en hund eller en unge stikker seg og dør er det jo helt tragisk. Da blir det jo politikerne sin feil igjen, da.

Freddy (tidligere rusmisbruker) 

– Jeg har vært en del av miljøet, men er kanskje ikke den som har vært mest involvert. Mer inn og ut. Handle og stikke. Etter at jeg har blitt med i brukerforeninger har jeg vært mer med i det sosiale enn tidligere.

Hvordan var det sosiale i parken? 

– Parken var et trygt sted å ordne ting. I hvert fall for min del. Det har vært et trygt sted å ta overdoser. Men sånn har det ikke vært hele tiden: Hvis man tok overdose på 2000-tallet var det første som skjedde at noen gikk gjennom alle lommene dine og robbet deg. Jeg kaller det likplyndring. Og deretter ble det kanskje ringt om hjelp.

Hvordan har det vært inntil nylig? 

Tidligere rusmisbruker Freddy og hunden Shila (7). Foto: PÅL KVALNES

Tidligere rusmisbruker Freddy sammen med hunden Shila (7).

– I dag ringer folk med en gang. Folk passer på hverandre der oppe. Om noen sover på en benk sjekkes det om han er i live. Hvis det ikke kommer noen reaksjon blir det ringt.

Kan det være positivt at parken ble stengt? 

– Det er jo ikke noe positivt å ha en sånn russcene som Nygårdsparken. Men for oss brukere er det ikke så bra at parken er stengt siden de ikke har fått på plass alt av hjelpeapparater. Rusakutten er stappet og fra mandag til lørdag var det 31 overdoser der. Det er veldig mye mer enn normalt. Og organisasjoner som deler ut mat og gir oss hjelp finner oss ikke lengre. Det vil ta noen uker før det etableres et nytt sted som alle forholder seg til.

Hva tenker du om bøtene? 

– Bøtene har ingenting for seg. Det er helt horribelt. En rusavhengig sosialklient som får en bot på 10.000 kroner vil aldri kunne betale den. Og er du på trygd trekker de direkte fra trygden.

Hva ville du brukt oppussingspengene til parken på? 

– Jeg ville ikke brukt pengene til å pusse opp for de narkomane. Den skal kunne brukes av alle. Men den trenger ikke noe Tobias-tårn, heller. Kanskje en musikkscene.

Linda

– Jeg har det bedre nå for tiden. Har gått en del på Straxhuset og er en del hos Kirkens Bymisjon og Bakkegaten.

Hvordan var det å være i parken? 

– I parken hadde vi det veldig godt. Vi tok vare på hverandre. Var det en overdose ringte vi med en gang, sånn at ambulansen kom i tide. Det som skjer nå er at flere kommer til å dø. Det blir flere overdoser hvor ambulansene ikke kommer frem i tide, og det vil skje flere steder hvor den ikke finner fram. Jeg følte meg trygg i parken, så jeg kan ikke se noe positivt med stengingen.

Hva tenker du om de høye bøtene som har blitt skrevet ut i det siste? 

– Kanskje de lærer av bøtene, men samtidig har ikke de som bøtelegges penger. Jeg har fremdeles ubetalte bøter, og hadde jeg fått en sånn bot hadde jeg latt den ligge, sånn som jeg har gjort med de andre. Nå skal jeg sone, med behandling, på grunn av bøtene.

Bilde 7

Linda bærer et par hvite sko for å minnes kjæresten som døde av overdose.

 Tommy (tidligere rusmsbruker)

– Jeg er ute av miljøet nå. Har gått på LAR (Legemiddelassistert behandling, red. anm.) og er med i Albatross (ettervernssenter for rusavhengige, red. amn.) og sånt. Jeg hadde ikke så mye med parken å gjøre sånn sosialt sett. Bare gikk inn og ut for å ordne greiene mine.

Hva tenker du om stengingen?  

– For min del er det helt fint. Men det er sikkert litt både òg for andre.

Vet du om noe sted hvor brukerne kan tenkes å samles nå? 

– Nei. Jeg aner ikke hvor de andre er heller. Og jeg bryr meg ikke heller.

Kim-Jørgen Arnetvedt (Trommeslager  i Motbakkebandet)

Arnetvedt spiller med Motbakkebandet (et såkalt brukerstyrt band) under markeringen av Verdens Overdosedag på Torgallmenningen i Bergen.

Bilde 5

Motbakkebandet med Kim-Jørgen Arne på trommer. Vokalist Helge Jordal i hatt.

– Jeg har vært heftig rusmisbruker, men nå prøver jeg å hjelpe dem med å dele ut utstyr og sånne ting. Så jeg kjenner nesten alle, og veldig mange sliter nå etter stengingen.

Hva med samholdet?

– I parken har vi fått ros flere ganger av ambulansepersonell for at vi har holdt hverandre i live til de kom frem. Eller i hvert fall ved bevissthet. Sånn vil det ikke være nå.

Har du reagert på de høye bøtene som er blitt gitt?

– Bøtene som skrives ut er en stor skam. Folk sier det er for å skremme rusmisbrukerne. Men det er ulovlig å røyke, og røyker du foran politiet offentlig får du bøter. Men det er størrelsen på boten som er en skam. Men ikke røyk en tjall foran politiet, det blir også for dumt.

– Parken var trygg å ta overdose i, sier Roger.