Zara trekker tilbake «Holocaust-genser» for barn

Horisontale striper gjør at du ser tjukk ut, men horisontale striper med stjerne gjør at du ser tjukk i huet ut.

b
a

Den spanske klesskjeden Zara har de siste dagen tilbydt internettshoppere et klesplagg som ved første øyekast minner om de stripete skjortene båret av fanger i konsentrasjonsleire i nazi-Tyskland.

Genseren ble markedsført som kjønnsnøytral, og kunne kjøpes til barn i alderen 3 måneder til 3 år. Zaras lille vri er at stripene er horisontale og ikke vertikale som de var under andre verdenskrig (antageligvis først og fremst et valg basert på rådende motetrender mer enn fintfølelse og «god smak»), men den store, sekskantede stjernen er til gjengjeld plassert øverst på venstre del av skjorta, samme sted som jøder i Tyskland og visse okkuperte land ble påbudt  å bære davidstjernen. Svakt over stjernen på Zaras genser kunne man skimte ordet «sheriff».

Auschwitz_outerwear_distinguish_yellow_Star_of_David

FORBILDE? En uniform fra Auschwitz. Foto: WIKIPEDIA COMMONS

– Ikke lenger til salgs

Smaken er jo som Tyskland etter 2. verdenskrig, delt; men sheriffskjorten falt i dårlig jord hos Zaras kunder, og ble i formiddag fjernet fra Zaras nettsider.

– Skjorten er ikke lenger til salgs i våre butikker. Designet var ment å være inspirert av sheriffstjernene i klassiske Western-filmer, skriver kleskjeden i en uttalelse.

Noen spørsmål melder seg, i tilegg til det åpenbare «HALLO?»:

– Hvorfor ikke gå for en femkantet sheriffstjerne?

– Er moteindustrien så selvsentrert at et sånt plagg kan gå fra tegnebord til nettside uten at ETT ledd i prosessen forstår at det er en dårlig idé?

Screen Shot 2014-08-27 at 12.48.29

HAKEKORS: Zaras håndveske fra 2007. Foto: SKJERMDUMP

– Har retrofetisjeringen i motebildet gått for langt?

– HALLO?

Det er for øvrig ikke første gang Zara har fjernet nazi-relaterte klesplagg: I 2007 ble de nødt til å trekke tilbake en ganske grell håndveske, som i tillegg til grellheten hadde to hakekors brodert inn på hver sin side av glidelåsen.