Hva skal vi gjøre med all den norske fisken?

Putin nekter å kjøpe fisken vår. Hvor skal vi da gjøre av den?

b
a

Torsdag fikk den norske fiskenæringen seg en skikkelig slap in the face. Den russiske statsministeren Dmitrij Medvedev kunne meddele at blant Russlands sanksjoner mot vesten, vil de i ett år stanse all import av fisk – noe som selvsagt rammer fiskenasjonen Norge hardt. «Shieeett fiske» tenkte gigantprodusenter som Salmar, Cermaq og Marine Harvest, og utvilsomt rant det et par groteske gloser ut av mang en lokal fisker rundt om i landet også. Hva faen skal vi gjøre med all fisken vår nå?

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) beroliget neppe mange med sin pressemelding der hun uttalte: «Det er nå særlig viktig å kartlegge konsekvensene av tiltakene, samt se på tiltak som kan gjennomføres for å lette situasjonen for sjømatnæringen.» Ai ai ai. I stedet for å få fire problemfrie år med privatsjåfør som overflødig statsråd, sitter nå Aspaker med milliarder av tonn fisk i fanget og hele sjømatsnæringen på nakken!

Men ok, vi kan i alle fall prøve å være litt løsningsorienterte – så her kommer noen forslag til hva vi kan gjøre med all den norske fisken.

1. Meg bekjent er sjømat en lønnsom næring. Kanskje har fiskegigantene råd til å snu den 12 måneders lange handelsblokaden om til en 12 måneders lang veldedighetsfest? Eksempelvis kunne de ha sluppet ut all den norske fisken nede i Aden-bukta, slik at Somaliske pirater kan gjenoppta sitt gode gamle, koselige levebrød? For som vi alle vet myrder og kidnapper piratene KUN fordi det er siste utvei etter at kinesiske fisketrålere har stjålet all fisken deres…

2. Et annet alternativ kunne vært å lempe all den slimete fisken over Sveriges brennende skoger. Uten at jeg har regnet på det, føler jeg meg temmelig sikker på at man vil få bukt med skogbrannene samtidig som man vil sitte igjen med masse chill røkt fisk. Det siste burde også være en tilstrekkelig oppreisning for de som har mistet hus og eiendeler i brannen også. Tre fluer i én smekk der altså.

3. Alle vet at fisk er sunt. Det er frukt også. Men det ga regjeringen faen i da de brutalt rev eplebåtene ut av små barnefingre og terminerte skolefruktordningen. For mange kommuner hadde det nemlig blitt for dyrt å sikre at fremtidens generasjoner holdt seg friske og raske. Men nå trenger verken gniene ordførere, bekymrede foreldre eller sultne barn å fortvile, for Putin har med sin handelsblokade utilsiktet lagt til rette for Skolesushiordningen© der førsteklassinger kan få fersk sushi på skolen hveeeeer dag.

4. Kanskje vet jeg for lite om fisk, men seriøst: Hva om man bare lar fisken svømme rundt det neste året? Spise seg god og fet, bli dobbelt så stor og følgelig dobbelt så lønnsom om et års tid? Plaske rundt og lage shitloads med rogn som i tur kan selges til sultne russere som sikkert vil ha den villeste cravingen etter kaviar om et år? Videre kan norske fiskere ta seg en velfortjent permisjon, og møte opp med fulladede batterier neste år – klare til å dra opp monsterfisk langs hele norskekysten.

5. Siste forslag må være å kverne all fisken om til biobrensel, så våre barnebarn og våre barnebarns barnebarn også kan nyte denne planeten vi lever på, men det forslaget er litt lame så drit i det.

Da er gjenstår det bare å si: «Kjære fiskeriminister, legg vekk tankekartet!» Her har du dine «tiltak som kan gjennomføres for å lette situasjonen for sjømatnæringen». Den norske fisken har et trivelig år i vente!