Utlendinger om Trænafestivalen

Trænafestivalen arrangeres i Norges minste kommune, 33 nautiske mil og minst to båtturer unnå nærmeste del av fastlandet. Husøy har 400 innbyggere, midnattssol og én Joker som er siesta-stengt midt på dagen. Det er også Norges eldste fiskevær og en av Norges mest ettertraktede turistattraksjoner. Grotten «Kirkehelleren» har for eksempel vært bosetning for mennesker i minst 9000 år, før den under årets festival fungerte som scenen til Stein Torleif Bjella. Etter konserten overhørte vi en overveldet Bjella fortelle om hvilken utrolig opplevelse det hadde vært å spille der. Festivalsjefen kunne også rapportere om flere artister som hadde vært helt på gråten fordi de synes det var så flott å få oppleve Træna. Vi snakket med noen utlendinger om det nordmenn elsker å snakke med utlendinger om: Overlegen norsk natur.

Marie-Elise Fix, 25, fra Frankrike

træna-fransk.jpg

– Jeg har vært i Norge en del ganger. Jeg møtte kompisen min Øystein fra Sarpsborg mens han studerte i Paris. Etter det har vi prøvd å treffes en gang hver sommer. Denne gangen inviterte han meg til Trænafestivalen. Jeg visste ikke noe om festivalen eller hvor det var, men jeg er glad for at jeg ble med, det er utrolig vakkert her. Jeg liker musikk, men jeg klarer ikke helt å konsentrere meg om musikken når det er så mye vakkert å se. Nå skal jeg for eksempel se direkte på solen gjennom dette teleskopet. NASA har oversatt soloverflatens bevegelser til lyd som du kan høre i øretelefoner mens du ser. Ellers skal jeg gå turer på så mange fjelltopper og områder som mulig og spise masse god norsk fiskemat. Kanskje det ikke er musikken som står i sentrum for meg, men jeg skal i hvert fall få med meg Kyla La Grange. Hun lager sånn «dårlig» pop som jeg elsker å danse til!

Brian, 37, fra Alaska

trænabrian.jpg

– I går klatret jeg opp Trænstaven på øyen Sanna ved siden av her. Det tar bare ti minutter med båt bort, men det tok en stund å komme seg opp. Jeg måtte ha klatreutstyr og hjelm, det er en «3 pluss-tur». En 3+ tur er betegnelsen på en topp du må klyve, klatre og i hvert fall ha sikring for å bestige. Jeg tror det blir den eneste oppdagelsesferden her i år. Det er ikke for de bakfulle.

Pablo og Marina, 27, fra Argentina og Sigurd og Christine, 28, fra «fastlandet»

trænagrill.jpg

Marina: – Jeg skal lære meg joik på kurset til Mikkel Gaup. Jeg vet ikke hvem det er, men det er JOIK! Jeg elsker stemningen her. Vi har nettopp blandet litt argentinsk kultur med norsk campingliv. Vi har hatt Asado på engangsgrill! Asado er vår nasjonale grillfest, så vi har masse godt marinert kjøtt, salat, brød og rødvin.

Christine: – Sigurd og jeg har vært her mange ganger. I år har jeg fått lurt med meg Pablo også, kjæresten min. Det har ikke så mye å si på bandene, fordi stemningen og folkene uansett alltid er så bra her. Vi har hørt en del på Kidsaredead i det siste så det gleder jeg meg veldig til. Og så er det Ida Maria da, hun er jo lokalhelten i Nord-Norge.

X