– For pengene USA har brukt på et jagerfly som ikke virker, kunne man kjøpt et herskapshus til hver eneste hjemløse i hele landet

Det skriver amerikanske thinkprogress.com etter nok en utsettelse av Joint Strike Fighter-prosjektet, som blant annet finansieres av Norge.

b
a

Tidligere i juli fikk det allerede syv år forsinkede JSF-programmet nok et tilbakeslag: Flyene skulle egentlig gjøre sin første internasjonale oppvisning på et flyshow i Storbritannia. Kun dager før oppvisningen tok imidlertid motoren på et av flyene fyr, og hele flåten har nå flyforbud på ubestemt tid.

Joint Strike Fighter-flyene skal erstatte en rekke av dagens jagerfly, blant annet F16, og utvikles av amerikanske Lockheed Martin. Prosjektet finansieres hovedsakelig av USA, med sikkerhet i at Storbritannia, Italia, Nederland, Canada, Tyrkia, Australia, Norge og Danmark har forpliktet seg til å kjøpe et antall fly hver. Stadige nye uforutsette feil og problemer har ført til at prosjektet nå er syv år på etterskudd og har blitt mye dyrere enn planlagt. Den totale prislappen er nå på 390 milliarder amerikanske dollar, eller 2429 milliarder norske kroner.

Et jagerfly som ikke virker til den nette sum av omtrent halve det norske oljefondet, der altså.

Eller, som thinkprogress.com påpeker: Nok penger til å kjøpe herskapshus til alle hjemløse i USA, egenhendig finansiere all verdens u-hjelp eller en rekke andre ting som høres koseligere og nyttigere ut enn defekte jagerfly. Les alle sammenligningene deres her. (PS: Vi har ikke egentlig sett så nøye på tallene, og noe av det virker litt spekulativt, men hei – uansett hvordan du vrir og vender på det: Mye penger og sprøtt opplegg.)