Opptur på opiater: Soloalbum fra Bromstad Billionaires´ Shitrich

Trondheims-forstaden Bromstads største sønn har gitt ut debutalbum. På høy tid!

b
a

I 2009 så det lyst ut for Trondheims-rapperne Bromstad Billionaires. Shitrich og Soinner spilte på flere festivaler, ble spilt på radio og skulle utgi debutalbum. Aldri har amfetamin-metaforene florert så hypping blant sørlandsungdom enn under Bromstad-konserten på Hove den sommeren, og alt lå an til en lang istid så fort støvet la seg. 

Hvorvidt det var uenigheter om veien videre eller vansker med å gripe hypen når den dukket opp er kanskje ikke så viktig, men det ble i hvert fall stille. Og stille var det i noen år, før Shitrich begynte å røre på seg igjen, blant annet med en cupfinalelåt i 2013 som skapte oppstuss i dagspressen, EPen «Bølgemaskin», samarbeid med blant annet Martin Bjørnersen, Klish og Yoguttene, og ENDELIG, seks år etter Bromstad-debuten Makka te Hoinnerpriser han klar med debutalbumet Makka Nykinen, oppkalt etter den finske skihopperen Matti Nykinen, en annen snøentusiast.

– Graulerer med debuten. Hvorfor har det tatt så mange år?

– Dette er enkel matematikk: I mine kretser går døgn som halvtim. Regn ut selv. Sånn sett er jeg alltid forut min tid. Mmm, sakkosekk.

– Hva skjedde egentlig med Bromstad (Hææææ)? Hvor er Soinner?

– Han tar master mens jeg er mester. Treng itj mastergrad. Æ mestre alt. Fortsatt love for han, hvor enn han er.

Du har med deg Trondheimsrapper Ben Baller og Yogutt- og maskefjes Handerrelinni på skiva. Fornøyd med gjesteversene?

– To særdeles vakre menn. Versene deres gir meg ståpikk.

… Du fikk kanskje ikke ståpikk av skryten fra Audun Vinger i DN, men gråhåret skryt i en økonomi- og næringslivsavis er jo veldig voksent. Etablert. Når får vi se deg i sofaen på Senkveld eller i Hver Gang Vi Møtes?

– Ikke før Åse Kleveland framfører «Kakk Opp» på Operaen, som er min kones største ønske. Har allerede fått Anita Skorgans «White Magic» signert av Martin Bjørnersen og Salvador Sanchez. Shoutout til alle tre + kona.

Trondheim har jo lenge hatt et stort og bredt rapmiljø, men det har det vært litt mye undergrunn og litt lite suksess. Endrer det seg nå? Ser du en Trondheimsbølge i horisonten?

– Om Ben Baller fortsetter med det han har levert til nå. Trondheim kan ikke kaste seg på en bølge før de har anerkjent hvilken bølge som har truffet dem. Trondheims hiphopmiljø har en nøkkel: Børek fra Gode Ord Dør Sist. Leverer beats som om han skulle bodd lenger i Brooklyn enn på Lamon. Børek er real på trøndersk. Trondheimsbølgen håper jeg Blood Om Wheels surfer på. Verdens beste rockeband. Har to matroser jeg setter stor pris på: Kaihelvette og Rudebwoay.

– Det er viktig å ha matroser man setter pris på. Hvor spiller du i sommer?

– Øya, Skog, en festival i skogen utenfor Trondheim, noe Pstereogreier og alle mulige illegale fester. Har du fest, har du cash?

HAR du cash? I så fall kan Makka Nykinen kjøpes på iTunes HER.

Shitrich