«Noen jenter kjenner bare ikke sin egen verdi»

Få norske artister kroppsliggjør uttrykket «almost famous» mer enn Jørgen Johnsen. Fredrikstads mildt sagt obskure musikersønn, som ved flere anledninger har vært på nippet av å vippe over i offentlighetens stjernelys, men av én eller annen grunn fortsatt kun er en spennende snakkis for spesielt interesserte.

Etter debutalbumet Drum og den lystige godlåta «Hand Me Down» som Name i 2009, er han nå derimot tilbake med nytt sound, nye livserfaringer og ikke minst nytt artistnavn. J. Bayou spiller blant annet på hans sterke bånd til New Orleans, og lanseres for massene i form av MER-releasen «Protector» . En gripende opplevelse av en låt, som ikke kunne befunnet seg lenger unna nevnte «Hand Me Down» – både innholdsmessig og rent musikalsk.

I anledning singelrelease og bursdagen hans (i dag!), slo vi av en prat med Bayou, som overraskende nok viste seg fra noe så utypisk som sitt alvorlige hjørne (les videre under YouTube-spilleren).Gratulerer med både ny singel og bursdag, kæll. Hva er mest stas?

Tusen takk! «Protector» er som et viktig brev som ble sendt langveis fra. Problemet var bare at den havnet mellom en sprekke i budbilen. Fem år senere kom en hyggelig, men litt klumsete budmann på døra med brevet og beklaget for at det ikke ble levert for fem år siden. Faktumet er at jeg ikke engang er irritert eller lei meg over at jeg ikke fikk brevet for fem år siden, jeg er bare glad for at det kom i det hele tatt.

Sangen din trenger inn i sjelen på en ganske unik måte i norsk sammenheng, og er veldig annerledes din første hitlåt “Hand Me Down”. Hva har skjedd underveis som har forandret deg såpass som artist?
Jeg har alltid vært en emosjonell mann, men jeg har alltid gjemt bort de vonde periodene i livet mitt fordi jeg har vært redd for å bli for deprimert. De siste årene har jeg omfavnet de vanskelige periodene, og brukt dem som en katalysator for å vokse som tekstforfatter. Dette har åpnet en hel ny verden. Både lyrisk, melodisk og musikalsk.

“Protector” handler om din lyst til å redde en kvinne med mye vond bagasje. Har du reddet mange slike opp igjennom?
Mennesker har alltid vært veldig åpne med meg om problemene sine. Mange av dem har vært kvinner. Mange av dem har jeg ikke engang kjent så godt. Jeg har overtalt mange jenter til å forstå at de fortjener bedre kjærester enn det de har. Noen jenter kjenner bare ikke sin egen verdi. De er så vant til å ha kjipe menn rundt seg at det har blitt normalen for de. Noen jenter har hatt problemer som går så langt tilbake og ligger så dypt at de har ønsket å ta sitt eget liv. Det er uvirkelig å ta i mot den type informasjon og prøve å bearbeide det. Det er ubehagelig og utrolig skremmende til å begynne med, men når en person som er så langt nede klarer å komme seg opp igjen og faktisk bedrer livet sitt gjennom ren viljestyrke, er det fantastisk å ta en liten del i å hjelpe de på vei.

J. Bayous egne «hjerte og smerte»-favoritter gjennom tidene:

1. Kate Bush – «This Woman’s Work»
«Kate Bush er perfekt. Dette er den mest gripende sangen jeg har hørt.»

Prince – «Sometimes It Snows In April»
«Prince er perfekt. Dette er den mest gripende sangen jeg har hørt. Ok da, delt førsteplass.»

Stevie Wonder – «I Believe (When I Fall In Love)»
«En av de vakreste sangene noensinne laget.»

Todd Rundgren – «I Saw The Light»
«En av de fineste sangene noensinne laget.»

Otis Redding – «Try A Little Tenderness»
«Otis Redding ER soul. Otis Redding ER følelser.»

X