Plei fotballabstinensen på VM-hviledagen med en film om fotball

Ro deg ned, det finnes fotball andre steder enn i VM.

b
a

Midt oppi et VM som til nå kanskje har vært tidenes beste rent sportslig, med et hinsides målsnitt, et Costa Rica med åtte tidligere eller nåværende tippeligaspillere på laget, og nå også en bitende sjarmør fra Uruguay. Dette VM-et har det meste, men denne fredagen er det hviledag, og hva passer vel bedre enn å pleie VM-abistinensene med å se en fotball-film?

Her er fem anbefalinger:

The Damned United (2009)
Den definitivt beste filmen om fotball er også filmen om den villeste treneren som har eksistert, Brian Clough. The Damned United tar for seg den mildt sagt kontroversielle Cloughs 44 dager i lange periode som Leeds United-trener. En klubb han hatet av hele sitt hjerte, og som hatet han like mye tilbake. Michael Sheen er strålende som Clough som desperat prøver å gjøre nemesiset Don Revies Leeds til sitt eget ved å hente spillere fra sin tidligere klubb Derby County, og gjøre om på alt av struktur i den utgangspunktet så suksessrike klubben. Filmen får ekstra pluss for Stephen Graham som en sur, utrent versjon av stjernespilleren Billy Bremner.

Escape to Victory (1981)
John Hustons forsøk på å lage fotballfilm er tidvis riktig så fornøyelig. En gjeng med allierte krigsfanger skal møte det tyske landslaget til storslagen fotballkamp. Samtidig planlegger flere av fangene å rømme fra leiren. En klassisk film om heltemot, ”de snille” mot nazistene og solid lagånd, med andre ord. Det virkelig morsomme med filmen er allikevel rollelisten. Sylvester Stalone er den hjernedøde keeperen, en gammel og tjukk Michael Caine er stjernespiller, sammen med reelle fotballspillere som Pelé, Osvaldo Ardilles og Bobby Moore. Se også opp for Norges daværende største fotballstjerne, Hallvar Thoresen som nordmann med det vanlige navnet Gunnar Hillson.

United (2011)
Basert på den sanne historien om de såkalte The Busby Babes, den unge av utgaven av Manchester United som nesten ble utryddet i en flyulykke i München på vei hjem fra en Europacup-kamp mot Røde Stjerne Beograd. Av i alt tjue døde var åtte spillere, og tre andre ansatte Manchester United. I denne filmen ligger fokuset særlig på stjernespilleren Duncan Edwards og den fremtidige storstjernen Bobby Charlton. Det hele blir selvsagt ganske sentimentale greier, men allikevel et solid innblikk i en av de største ulykkene i fotballhistorien.

When Saturday Comes (1996)
Sean Bean spiller en forfyllet bryggeriarbeider i et nittitallsgrått Sheffield som får valget mellom spill for Sheffield United eller pils på puben med gutta. Dagen før prøvespill hos storklubben faller han selvsagt tilbake til gamle synder. Når han våkner opp bakfull og elendig skjønner han at han må ta et endelig oppgjør med livsstil og nittallstristesse, godt hjulpet av en trener (Pete Postlethwaite) i verdens styggeste Umbro-frakk.

Looking For Eric (2009)
Da selveste Ken Loach slang seg på fotballbølgen fikk søkte han til det kjente ”kjøkkenbenkrealistiske” England, ispedd den kanskje største fotballdivaen noensinne: Eric Cantona. Eric Bishop (Steve Evets) er en ganske mislykket postmann. Forlatt av kona og langt nede både sosialt og økonomisk. Men ved hjelp av coaching fra sitt stor idol, og navnebror, får han livet på rett kjøl igjen.

Og tre filmer om fotball som aldri burde ses:

Offside (2006)
Lite morsom film om to kamerater som spiller på et elendig fotballag nedi divisjonene i Sverige. Håpet for både laget, og de to arbeidsløse vennene ser ut til å være fortapt helt til en forfyllet, avdanket tidligere fotballproff kommer til den søvnige småbyen for å spille fotball. Gutta blir tvunget til å velge mellom kjærester og jobb eller fotballen. Spiller videre på akkurat de samme morsomhetene fra utkant-Sverige som Kopps fra 2003 klarte brukbart. Bare at denne gangen er det ikke noe morsomt.

Goal-franchisen  (2005, 2007, 2009)
Dette er den lite engasjerende historien om mexicanske Santiago Munez (Kuno Becker) som går fra astmatisk hagearbeider i USA, via værsyk i Newcastle til superstjerne på Real Madrid og det mexicanske landslaget. På veien må han selvsagt ta tunge valg knyttet til parties, familieliv og gressblåsende far i USA. Filmene inneholder for øvrig cameos av folk som David Beckham, Zinedine Zidane og Olof Melberg. Kjempekule filmer hvis du er tolv år. Ikke ellers.

United (2003)
Norges egen versjon av overnevnte When Saturday Comes. Vår alles Håvard Lilleheie har hovedrollen som Kåre, som er fanatisk Manchester United-supporter og bor sammen med den alt for vellykkede og pene kjæresten sin i et supportereffektdrasjert hus i utkanten av Haugesund. Den store drømmen hans er å spille for United. Andrevalget er spill for Haugesund fotballklubb. Der er det for øvrig krise, og laget blir trent av   noe  som skal forestille en ukrainsk trener, spilt av Henrik Mestad med helskjegg. Legger du til at Kåre er kjempegod på frispark virker plutselig ikke drømmen så fjern allikevel. Hele filmen blir kommentert fra sidelinjen av Arne Scheie i en rolle ganske like den Morgan Freeman har som gud i Bruce Almighty.