Bildeserie: «ALL BLACKS ARE BRILLIANT» og andre sørafrikanske tabloidoverskrifter

Laurence Hamburger har samlet det beste av landets unike avisreklamer.

b
a

I boka «FROZEN CHICKEN TRAIN WRECK» har han samlet 100 reklameplakater for Sørafrikanske tabloider. Med sin enkle utforming og oppmerksomhetskrevende budskap er slike plakater et umiskjennelig trekk ved gatebildet i landets byer. Arkene klistres på stolper, bygninger og hvor enn ellers det er plass, og byttes hver ettermiddag – for å reklamere for neste morgens aviser.

Plakater som disse har eksistert i Sør-Afrika siden 1800-tallet, men har tatt av og blitt mer spissformulerte de siste tiårene. Årsaken sies å være tabloidiseringen av landets presse siden Apartheid-regimet ble opphevet – de tradisjonelle fullformat-avisene har i stor grad blitt utkonkurrert av tabloider foretrukket av svarte arbeiderklasselesere.

Disse avisene dekker politikk og ordinære nyheter – så vel som sensasjonelle oppslag om magi, kjendiser og utrolige historier. En utgave av den store tabloiden Daily Voice inneholdt for eksempel en artikkel om en rasistisk hai (spiste bare hvite), en kvinnes fortelling om å voldtatt av en gorilla og intervju med en kvinne som fortalte hvordan mannen hadde blitt forført av en heksedoktor.

Plakaten henger sjelden mer enn et par timer, før de forsvinner under andre eller rives ned. Det finnes ingen arkiver eller lignende. Samlingen i boka er derfor et unikt innblikk i det bokens utgiver kaller «Sør-Afrikas vox populi».

ALL_BLACKS_ARE_BRILLIANT FROZEN_CHICKEN_TRAIN_WRECK I_SAW_MAMA_AFRICA_COLLAPSE POLITICS_OF_THE_BLOWJOB-1024x1403 SATAN_GOES_TO_SCHOOL TREE_KILLS_TREE_EXPERT

1381750933015 1381750933074 1381750933367WHITES_STILL_EARN_MORE