Tunge bøker som kunstverk

Det splitter nye forlaget HEAVY Books lanserer i dag sine fem første titler på MELK i Oslo. Vi tok en prat med forlagsgründer Christian Tunge om akkurat det.

b
a

Hva er greia med HEAVY, TUNGE? Forklar!

– HEAVY Books er forlagsprosjektet jeg har jobbet med det siste året og som lanserer i morgen. Fotoboken er i ferd med å redefineres og har på mange måter blitt en egen sjanger på linje med maleri og skulptur. Måten jeg tenker fotografi på er ofte i bokformat, det skjer mye når man setter to bilder ved siden av hverandre i et oppslag. Planen er å gi ut bøker, zines og annet trykt material fra unge kunstnere – publikasjoner som utfordrer den klassiske fotoboken og som beveger seg i grenselandet mellom egne kunstverk og bøker.

Det skal lanseres fem bøker på en gang imorgen. Hva slags bøker? Har de noe til felles?

– Det er fire bøker fra unge norske og svenske kunstnere, pluss min egen. Fra starten av hadde jeg bare tenkt å gi ut én bok – de andre fire har kommet til i løpet av året. Det er egentlig altfor mye å gi ut så mange bøker på en gang, men det er kult å lansere et forlag som allerede har fem titler. Prosjektene i seg selv er veldig forskjellige, men felles er at de har inkorporert bokformatet. Bøkene er altså ikke en samling fotografier satt i sekvens, men objekter i seg selv. De er håndnummererte og signerte, inneholder løse prints, utstansinger og annet som kommuniserer med det fotografiske prosjektet.

MagneLyngvear_spread3

Bøkene blir gitt ut i veldig små opplag – hva er grunnen til det?

– Som jeg nevnte tidligere så er fotoboken som sjanger i forandring. Ny teknologi har gjort det mulig å digitalprinte bøker i mindre opplag til relativt god pris. Som kunstner slipper man å forholde seg til det kommersielle aspektet ved å gi ut bøker. Man kan være eksperimentell både i innhold og format, noe som er kjernen i det jeg vil med forlaget.

Hva skjer med HEAVY fremover?

– Jeg har nesten ikke fått tid til å tenke på fortsettelsen, men har en idé til neste rekke publikasjoner til høsten. Foreløpig er det utstilling og lansering på MELK i morgen, lansering i Gøteborg neste fredag og så en vandreutstilling med det danske forlaget Lodret Vandret. Jeg har også kuratert en utstilling for Landskrona Fotofestival med Sara Larsen Stiansen, Andrea Grundt Johns og Geir Moseid. Planen er å vise utstillingen og bøkene under festivalen 22-24. august.

Hva kan vi forvente på MELK imorgen?

– Iskald Kirin og fotobøker. Det kommer også til å være en utstilling, der kunstnerne har laget verk basert på bøkene. Forhåpentligvis kommer mange bokinteresserte.

Vi kommer. Sees!

HEAVY Books lanseres på MELK i Borggt. 7 fredag 9. mai kl. 19.00