Sorg, lolz og tilgivelse: 10 måter å møte Northug-kræsjen

Vi har prøvd å orientere oss i reaksjonsjungelen.

b
a

Vi trenger neppe gjøre rede for hendelsesforløpet, la oss nøye oss med å si at det har vært noen hektiske dager for oss som liker å sitte inne med det siste innen «riktig mening». Meningsdeltaet har vært flyktig, omskiftelig og ugjestmildt. Vi har tatt avstand, tilgitt, forbannet, vist menneskelighet, vitset, viet oss til ettertanke og vært bekymret. Alt ettersom. For å gjøre jobben med å finne rett reaksjon lettere for deg, har vi her samlet de viktigste typene som har utkrystallisert seg foreløpig. Velbekomme, en meningsmeny!

Helgarderingen

omdømme

Mens man venter på fakta i en sak som dette, kan det være en OK tidtrøyte å analysere det lille man alt vet. Her var media selvsagt på ballen med egne kommentatorer og oppringte eksperter. Omdømmeekspert (hehe) Jarle Aabø ekspertkommenterte til VG kort etter ulykken ble kjent at Northug «sliter». Han mente bestemt at bilkjøring i fylla er «totalt utilgivelig» OG at Northug vil bli tilgitt. Det er en «grunnleggende holdning» om at å kjøre i fylla er «noe man ikke gjør i Norge», fortalte ekspert-Aabø, og rådet Northug til å spille «hvem har ikke kjørt i fylla i dette landet»-kortet. Ola Bernhus i Aftenposten kommenterte på sin side at fyllekjøring er utilgivelig og at vi kommer til å tilgi Northug. To gode eksempler på at hvis man strekker seg for langt etter å mene noe alle kan like, ender man med å si noe det er logisk umulig å være enig i.

– La janteloven være janteloven

northug.png

Det er mulig du blander med den noe ulike «straffeloven» her, Magne. Men det er klart: Det er lett å ta feil. Begge deler går jo ut på å trykke medmennesker ned og gjøre dem mindre herlig feiltastiske. Kanskje er det kunstig å skille? Kanskje vil det i fremtiden bli vanlig at middelmådige artister forklarer suksess med at «jeg gir faen i straffeloven». Vi krysser fingrene!

Psykologen

En annen moralsk autoritet som var raskt på banen, var Staten Vegvesen.

petter northug.png

Det er mulig vi er trege, men det virker umiddelbart ikke helt åpenbart hvorfor Vegvesenet kommer med offisielle uttalelser om hva de tror Petter Northug – sånn helt personlig – «trenger» nå.

En nærmere sjekk av twitter-kontoen avslører at etaten nettopp retweetet en whiskey-reklame og bruker ordet «hyperaktuelt». Det er vel ikke helt urimelig å anta at noen på kontoret er litt mer opptatt av å by på seg sjæl og være gøyal i sosiale medier enn det som strengt tatt er helt nødvendig for et veivesen. For vår del hadde det i grunn vært helt OK om vi bare sa at forvaltningen fra og med nå ikke trenger å være på twitter, og heller bare konsa på å drive offentlig sektor. Men men, det blir en digresjon.

–  Nasjonal tragedie

Aller tyngst på alles vegne tok nok lokalidretten situasjonen.

Uten navn.png

–  Ønsker meg nummeret til John Carew.

Blogger skriver åpent brev til Northug i Aftenposten, hvor hun «slår opp» med ham. Nå ønsker hun seg nummeret til John Carew, står det.

10153644_10154142244595204_7507015601564643115_n

– Stå på!

I motsatt ende av skalaen finner vi blant annet tidligere justisminister Knut Storberget, som gir skihelten uforbeholden støtte.

knut storberget.png

Stortingsrepresentanten skriver også til Northug-kritikere på twitter at det «singler i glasshus», hvilket man nesten må lese som at han antyder at kritikerne kanskje selv vil bli utsatt for en bilulykke. En litt foruroligende trussel.

Vitsen

Ok, ok, hør a: «Den neste pallen Northug står på har han snekra den sjæl!»

LOL! Men det ordspillet har du kanskje ikke snekra sjæl, hva?

Northugpall

Tre tomler opp for joken, altså – for all del, melk den for det den er verdt, men æres den som æres bør: Mye tyder på at førstenotering er Fredrik Milde på Twitter.

 

Statslederen

Statsminister har også tatt seg tid til å kommentere saken, som seg hør og bør i en nasjonal tragedie. Hun legger av en eller annen grunn vekt på at Northug er 28 år gammel og at enhver annen 28-åring ville blitt straffet. For øvrig håper hun å se ham tilbake i skiløypene.

Northug erna.jpg

En del kommenterer i #some at det har et-eller-annet med Dalai Lama å gjøre. Vi skjønte ikke heeeelt poenget, men her er et lite utvalg formuleringer:

erna lama

Dilemmaet

Har vi ikke et bedre ord for «fyllekjører»? spurte de seg i NRK.

Så slo det dem: «partykonge»!

Skjermbilde 2014-05-06 kl. 08.44.38.png

Når man ser sånn på det er jo dette i grunn er luksussituasjon.

– Kokain er heller ikke bra!

Det ble ganske raskt klart at å ta avstand fra fyllekjøring ikke var en særlig original mening, og de fleste gikk raskt over til å ta avstand fra de som tok avstand. For han er jo et menneske, tross alt. På facebooken til en kjent mediepersonlighet som selv har måttet tåle en del kritikk i det siste kan vi lese at newsfeeden har eksplodert med hets, og: «Bare minner norske kjendiser på at kokain er like ulovlig som promillekjøring.» og «Da blodtåka la seg satt de igjen med løkka rundt sin egen hals». Kanskje (helt sikkert, egentlig) har vi en del kjedeligere newsfeed, for vi har ikke lyktes oss å spore opp noe Northug-hets fra profilerte nordmenn.

Kompisen

Hyggelig! Men ikke helt sikkert denne støtteerklæringen hjelper.

1609755_10152418081365281_144113954159327958_n.jpg

Det var det vi hadde. Vi har selvsagt ikke fått med alt, kanskje har vi til og med gått glipp av noe skikkelig viktig/gøyt/drøyt. Har du en favorittreaksjon på Northug-kræsjen? Eller bare noe betimelig på hjertet? Rop ut i kommentarfeltet, da vel!