Forskere mener vi kan ha nådd «peak beard»

Fram med høvelen, alle sammen! Snart mister skjegget ditt den siste resten av sex-appellen det aldri hadde.

b
a

Forskere ved University of New South Wales i Australia har nemlig kommet fram til at glattbarberte menn blir mer og mer attraktive etter hvert som du blir konfrontert med mer og mer skjegg.

De ser for seg et scenario som de kaller «peak beard» – et navn som er lånt fra M. King Hubbert, geologen som hevdet at petroleumsproduksjonsraten innenfor et gitt område ville følge en Gausskurve, hvor x=tid og y=noia. Hvis vi husker rett.

LES OGSÅ: Årets verste skjeggtrend

Forskerne inviterte 1453 biseksuelle og heteroseksuelle kvinner og 213 heteroseksuelle menn til å delta i studiet, hvor deltagerne ble vist 36 bilder av menns ansikt. Teamet varierte de første 24 bildene. Noen ble vist skjeggete menn, noen ble vist glattbarberte menn og noen ble vist en blanding. Til slutt fikk alle se de samme 12 bildene. Deltagerne ble spurt om å rangere attråverdigheten til bildene på en skala fra minus fire til pluss fire.

Konklusjonen: Rangeringen av utseendet hadde svært mye å gjøre med hva slags utseender deltagerne hadde blitt eksponert for i de 24 første bildene. Jo flere skjegg, jo mindre attraktivt ble ansiktshårvekst og omvendt.

De kaller fenomenet «negative frequency-dependent sexual selection», og ifølge teamet er det vanlig hos flere dyr.

– Det viser seg at skjegg skaper et fortrinn når de er sjeldne, men når de er på moten og dermed vanligere, blir skjegg erklært som trendy, og attraksjonen minsker, sier Robert Brooks, en av forskerne bak prosjektet. 

– Jo større trenden er, jo svakere blir preferansen og trenden vil ebbe ut igjen. Det kan godt være at vi er ved «peak beard». Jeg tror vi er nær toppunktet. Denne greia her kan ikke bli stort større, fortsetter han.

The Guardian opplyser om at kun én av lederne av forskningsprosjektet hadde skjegg under arbiedet. Jaja, sånn kan det gå. Her er ZZ Top som dreper hele dritten i 1983. Funfacten om hva det ene skjeggløse medlemmet i bandet heter, får du nesten google fram sjæl.