10 grunner til at Børge Brende ikke kan møte Dalai Lama

Utenriksminister Børge Brende har sine grunner til å ikke møte Dalai Lama, og de er gode nok. Men er unnskyldningene hans det? Vi foreslår noen nye.

b
a

I Stortingets spørretime i dag var det ikke lett å få et helt tilfredsstillende svar ut av vår utenriksminister Børge Brende knyttet til Dalai Lamas nært forestående besøk i Norge.

Det nærmeste vi kom var at 1) Børge Brende virkelig ikke har hørt om noe annet sammenlignbart land som har et tilsvarende iskaldt forhold til Kina og at b) Børge Brende gjør som kinesiske myndighetene vil av hensyn til menneskerettigheter, noe som fikk SVer Snorre Valen til å finne frem memeverktøyet:

BørgeBrænde

 

Fin den, Snorre. Uansett, Brendes opptreden var nokså magre saker – seg hør og bør når man er i en av de klassiske samma-hva-jeg-gjør-blir-det-feil-knipene. Vi vet at Tibet er et område som både Børge Brende og Olemic Thommesen genuint bryr seg om, og at denne knipen her dermed må svi litt ekstra. Her er vår lille utstrakte hånd til dem – 10 unnskyldninger de kan bruke når de blir konfrontert om saken den neste uka:
10. Mai går så fort unna, det er mye helgelogistikk, firedagers arbeidsuker, mine dine og våre barn.

9. Hele Dalai Lama-opplegget virker litt søkt. Kan bare snakke for meg selv her, men jeg sluttet å tro på vetter etter et dassbesøk under åpningsseremonien til Lillehammer-OL i 1994.

8. For å si det sånn, en sommerdag i Spektrum for fjorten år siden fikk jeg veldig stor respekt for Klovner i Kamps kvaliteter som budskapsformidlere. Jeg skulle ønske jeg kunne si det samme om Lamaen.

7. Jeg har fremdeles et lønnlig håp om at vi skal få se en ny Dalai Lama i løpet av min periode som utenriksminister. Du vil kanskje ikke tro det, men han vi har nå er en sykt pikk type.

6. Ok, jeg kan godt ta imot Dalai Lama som Tibets statsoverhode med rød løper, æresgarde, og middag på Slottet, jeg! Gidder du forresten å stikke innom Beijing og gjøre noen ærender for meg etterpå? No biggie, bare en hælvetes masse norske arbeidsplasser som står på spill og en haug med eksperter som forteller deg at den diplomatiske krisen kan fortsette inni EVIGHETEN om vi ikke tar noen grep. Gjort på en halvtime, det.

5. Jeg er redd for Kina.

4. At Tibet ikke har fått med seg at fredsprisene vi deler ut annenhvert år er sarkastiske, får strengt tatt være deres problem.

3. Vi må tenke langsiktig med tanke på vårt forhold til Kina, verdens mest folkerike land og en av våre viktigste handelspartnere. Smak på det ordet: «langsiktig». Høres ikke det ut som noe en forbanna mumie fra 1300-tallet burde kunne klare å forstå?

2. Jeg syns det bare er mas med den karen.

1. Vent litt, jeg skal bare reinkarnere inn i en kropp som bryr seg.