Smil & Gift møter Solveig Horne

Hun blir kalt «et skjelett Erna frykter», og kan slakte dyr med bind foran øyene. Vi har møtt den dritskumle Barne-, likestillings- og inkluderingsministeren.

b
a

SMIL Er du feminist?

– Ja, det vil jeg si. Jeg har kalt meg selv hverdagsfeminist.

GIFT Hverdagsfeminist, sier du? Hva slags sjåvinisme driver du med i helgene?!

– I helgen senker jeg skuldrene, hehe.

GIFT Digg med litt patriarkat i hælja!

SMIL Når kalte du deg feminist for første gang?

– Jeg skal være så ærlig å si at jeg ikke har kalt meg feminist før de siste årene. Det er kanskje litt seint det, men nå synes jeg det er greit. Men jeg er ikke noe rødstrømpe eller noe sånt.

SMIL Hva legger du i det begrepet?

– Det er jo et kjent begrep. Det er venstresiden med lilla skjerf og fotformsko, som står på barrikader og går i tog. De har liksom fått bestemme hva likestilling skal dreie seg om i altfor mange år. Jeg synes det er et negativt ladet ord. Å være feminist bør handle om ting som folk er opptatt av i hverdagen.

SMIL Du kunne jo uansett ikke vært rødstrømpe. Du kler deg kun i svart!

– Ja, min mor maser om at jeg må finne noe annet. Det var en kollega som sa jeg ser ut som en konservativ Høyre-kvinne.

GIFT Haha! Bruker dere det som skjellsord i Frp?

– Hehe, noen synes sikkert det er det.

SMIL Men grattis med nytt kontor, a!

GIFT Du overtar det etter to SV-statsråder. Hvordan så det ut da du flyttet inn her? Har du rukket å rive ned Stalin-portrettene til Lysbakken?

– Nei, vet du hva? Jeg har ikke gjort noe. Det eneste jeg har gjort er å flytte på to bilder. Det henger skjevt fordi det er hull i veggen. De skal male kontoret når jeg drar på budsjettkonferanse.

GIFT Hull i veggen! Typisk sosialistreir. Kan få marx av mindre!

SMIL Hvordan trives du i jobben?

– Jeg trives godt. Dette er once in a lifetime. Å få være statsråd er jo en fantastisk mulighet både for meg og partiet. Høyere går det ikke an å komme. Jeg må klype meg i armen av og til.

GIFT Joda, joda, men likestillingsminister i verdens mest likestilte land. Du er vel verdens minst nødvendige minister?

– Tja, noen andre partier synes kanskje det er den viktigste ministerposten. Vi har fortsatt noen utfordringer i Norge, men vi må prøve å ha litt perspektiv: Hvis du drar til et land i tredje verden, tror jeg ikke helt de skjønner debatten vi har om hvem som støvsuger mest i hjemmet. Derfor er det viktig for denne regjeringen at når vi gir bistand, så går den til kvinner og barn i utviklingsland. Det er god likestillingspolitikk.

GIFT Hva er verst: Barn, likestilling eller integrering?

– Jeg synes alle tre tingene er kjekt. Integrering har jeg ikke jobbet så mye med, så det er det jeg måtte lese meg opp på og sette meg mest inn i. Å få jobbe med at barn skal få en god oppvekst, er i alle fall det som gir meg mest.

GIFT Hvis du skulle droppe én av de tre, hadde det vel fort blitt integrering?

– Nei, ikke integrering. Det er utrolig spennende. Det er jo de som har fått lovlig opphold, som skal bli en del av det norske samfunnet. Det er en stor oppgave å få lære dem norsk.

SMIL Da står vi igjen med likestilling, da.

– Hehe.

SMIL Hva er den største likestillingsutfordringene i Norge i 2014?

– Det tror jeg er ufrivillig deltid og kjønnsdelte utdanninger. Vi trenger begge kjønnene i forskjellige yrker. Hele stillinger når du er nyutdanna betyr veldig mye for å bli selvforsørgende. Samtidig er det dette med voldtektstatikken. Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress har nylig lagt fram høye tall som ikke har gått ned. Vold mot kvinner er en stor likestillingsutfordring.

SMIL Du har jobba som butikkslakter. Er det god erfaring som politiker?

– Jeg tror noe av det viktigste som politiker er at du har hatt yrkeserfaring. At du ikke bare har jobbet med politikk hele veien. Jeg er stolt av fagutdanningen min. Av og til har jeg ønsket at jeg tok mer akademisk utdannelse. Men jeg synes det er viktig med fagutdanning òg, alle kan ikke være akademikere. Jeg har stått bak en disk og behandlet kunder. Vi kan jo sammenligne kunder og velgere, du må passe på at de er fornøyde til enhver tid.

GIFT Har du halal-slaktet noe?

– Haha, nei!

SMIL Ingen halal-vinkling under utdannelsen? Vi som trodde det var flerkultur her i landet.

– Nei, det var ikke det. Det er tjue år siden … Nei, det var i 1990 jeg tok svennebrevet mitt. Hvor mange år siden er det? Fireogtjue? (Pressekontakten hjelper til med hoderegningen, jou. anm.). Men jeg kan partere et lam. Hvis du henger det opp, kunne jeg sikkert gjort det med bind for øya.

GIFT Pokker, jeg visste vi skulle tatt med et offerlam.

GIFT Hovedparolen i årets 8. marstog er «Forsvar abortloven – nei til reservasjonsrett». Er det flaut å sitte som kvinnelig likestillingsminister og godta at din egen regjering angriper en av de viktigste seirene i kvinners frigjøring?

– Nå kan jeg ikke gå inn på den saken, for det er en avtale mellom Høyre, Frp og KrF, men jeg klarer ikke se at det er en innskrenkning. Det er en reservasjonsmulighet. Det skal være et tilbud til alle, og jeg er helt sikker på at helseministeren klarer å ordne det slik at de kvinnene som ønsker å ta abort fremdeles kommer til å kunne det.

GIFT Ooookay.

SMIL Det sies at de som vet hvordan pølser og lover lages ikke sover godt om natten. Du vet begge deler. Hvordan i all verden sover du om natten?

– Jeg sover utrolig godt. Det er kanskje det som klarer å redde meg i dette arbeidspresset, at jeg har et godt sovehjerte.

SMIL Frank Aarebrot har kalt deg «et skjelett Erna frykter». Hvis du virkelig skulle skremme Erna, hvordan ville du gått frem?

– Det ville jeg ikke klart. Erna er en tøff dame, det skal en del til for å sette henne ut.

GIFT Hun har sett det meste før, tenker du?

– Ja!

SMIL Per Sandberg hadde en uttalelse om at «grasrota» i Frp var i ferd med å skvises ut av det han kaller «blankpolerte biljardkuler». Du er en slakter utkledd som en konservativ Høyre-dame. Si meg, er du «grasrot» eller «biljardkule»?

– Jeg hører hjemme i Fremskrittspartiet. Folk sier av og til at «du er aldri enig i alt i ditt eget parti», men jeg må si jeg er skremmende enig i alt som er i Fremskrittspartiets partiprogram. Jeg er nok ingen blankpolert biljardkule, men jeg tar kanskje diskusjonene internt, og sier mine meninger og respekterer flertallet i partiet når det er tatt en avgjørelse. Jeg har stått på barrikadene for partiet gjennom den ene stormen etter den andre. Jeg vil si jeg er en fra grasrota.

GIFT «Skremmende enig»! Står det MYE skummelt og lyssky der?

– Nei, det var vel mest en måte å si det på.

SMIL I en samarbeidsregjering er det nødvendigvis andre ting enn partiprogrammet å ta hensyn til. Opplever du å svelge noen kameler eller å møte deg sjøl i døra?

– Jeg er veldig glad for samarbeidsavtalen Høyre og Frp har, den er enstemmig vedtatt av et landsstyre og jeg kan ikke si jeg finner noe jeg er totalt uenig i, for det er en del av Frp sin politikk i hele avtalen. Nå som jeg er statsråd i en samarbeidsregjering, blir det helt rart hvis jeg bare skulle fremme Frp-politikk.

GIFT Da får du heller finne deg i noen homoeventyr?

– Jeg har ikke noen problemer med det.

SMIL Du har sagt at du ikke skjønner hvordan venstresidefeministene ikke ser at den store likestillingsutfordringen er minoritetskvinner som diskrimineres i hjemmet. Hvordan skal vi få likestilt minoritetskvinnene?

– Først og fremst så er jeg glad for at mange minoritetsjenter tar høyere utdanning, og jeg vil bidra til at de bruker utdannelsen og kommer seg i arbeid, for de er en ressurs for samfunnet. Ved at de bruker utdannelsen sin gir de seg selv en frihet til å være selvforsørgende og herre i sitt eget liv. Og så er det nok en del kvinner som møter noen barrierer, som det er viktig at vi ivaretar.

SMIL Samtidig har du sagt at «det er ingen offentlig oppgave å påvirke kjønnsrollemønsteret i hjemmet»?

– Familiene skal ha en valgfrihet til å innrette hverdagen sin slik de ønsker. Det har vært viktig for oss. Norske familier i dag har en unik mulighet til å kunne kombinere arbeidsliv og familieliv. Vi ønsker å gi familiene litt større valgfrihet og fleksibilitet i en kort periode av en småbarnsfase. Kanskje tar likestillingsarbeidet litt lengre tid, men for oss er det viktig å ha med noen andre verdier også.

GIFT Ofte får politikere tilnavn etter enkeltsaker. Bjarne Håkon Hanssen fikk «Pølse-Hanssen», kanskje du skulle hatt det siden du er slakter. «Pølse-Horne»?

– Hehe, jeg håper de klarer å finne på noe annet.

SMIL Har du noen forslag?

– Hehe, nei.

SMIL Du har gått fra å være ganske ukjent til å bli en av landets mest kjente politikere på veldig kort tid. Hvordan har overgangen vært til bli fritt vilt i media?

– Når du plutselig har blitt statsråd, må du regne med å bli litt fritt vilt og at folk kjenner deg igjen. For oss er det viktig å være i media, for å få ut sakene våre. Jeg har merket at folk kikker oppi handlekurven min, det er kanskje minuset med å være så kjent.

GIFT Er det noe du har sluttet å handle?

–  Hehe, nei, men det har vært et par som har kommet bort og sagt: «Jeg så deg på butikken og at du handlet det og det»

SMIL Du har blitt kjørt for noen tidligere uttalelser (blant annet at jenter har skyld i voldtekt og at det leses «homoeventyr» i barnehagene, red.anm.), har du fått noen SoMe-retningslinjer?

– Jeg har ikke vært noe særlig på Twitter, jeg hadde kanskje 186 twittermeldinger da jeg begynte som statsråd. Det der var nok litt verre for ungene mine som er mer på sosiale medier enn det jeg er. Sønnen min sa: «Mamma, du trender på Twitter!» og jeg bare: «Trende? Hva er det?». Jeg er kanskje mer forsiktig. Jeg er overrasket over hvor mye sprengstoff det kan være i enkelte ord. Bare du har en bindestrekfeil eller en kommafeil, så er det en eller annen som klarer å henge seg opp i det.

GIFT Nå var det vel ikke akkurat kommafeil det sto på …

– Nei, men det òg! Jeg hadde en kommafeil eller en bindestrekfeil, og da var det flere på Twitter som kom og sa: «Du må lære deg orddeling og du må lære deg å bruke komma», og jeg vet ikke hva det var.

GIFT De burde kanskje ha andre ting å henge seg opp i.

– Fra å ha bare et par hundre følgere, har jeg tre og et halvt tusen eller noe sånt. Det er en unik mulighet til å kunne nå ut til folk. Jeg vet at veldig mange er uenige, men det må du regne med. Jeg kan ikke gjemme meg vekk fordi jeg hadde et par sånne … litt uheldige opplevelser de første dagene.

SMIL Tre og et halvt tusen er ikke så veldig imponerende.

– Nei, men for meg var det det!

GIFT ISKALDT STRØMP-O-LEMMA: Frp legaliserer gambling og du spiller bort hele strømpeskuffen. Butikkene har KUN røde strømper i hyllene og det er KALDT ute. Gå barbeint eller risikere rødstrømpe-stigma?

– Da går jeg barbeint! Jeg går barbeint fra første mai til første oktober.

SMIL Du gjør det ALLEREDE?

– Røde strømper finner du ikke hos meg, i hvert fall.

SMIL Du står bak det eneste googletreffet vi fant for ordet «tvangsideologi». Da snakket du om pappaperm. Det var da voldsomt!

– Jo, men som opposisjonspolitiker må du ta i bruk sterke uttrykk for å komme frem i media. Hele sosialistenes tankegang når det gjelder de kvotene er jo å regulere et system slik de finner det for godt å være. Det mener jeg er en tvangsideologi, at du skal tvinge på foreldre en kvoteordning de ikke selv ønsker.

SMIL Du har sagt at «rødstrømpefeminismen fremstår kvinnefiendtlig og diskriminerende». Står du fortsatt inne for det?

– De diskriminerer dem som velger annerledes. For meg har det vært viktig å anerkjenne alle. For meg er det også likestilling, at alle skal få ta egne valg, uten at jeg skal gå rundt med pekefinger og metermål og si at: «Du har ikke valgt sånn og sånn og sånn!».

SMIL Så du mener for eksempel at de som satt her på kontoret før, Lysbakken og Thorkildsen, er kvinnefiendtlige?

– Nei, de er ikke kvinnefiendtlige, men de har en annen måte å definere likestilling på enn det vi har. Likestilling er faktisk mer enn hvor mange likestillingssentre du har og hvor mange tusenlapper du får i kontantstøtte, og hvor mange uker du får i fedrekvote.

SMIL Det gikk akkurat en dokumentar på svensk tv som skapte veldig mye debatt, «Fittstim: min kamp». Så du den?

– Nei, den har jeg ikke sett.

SMIL I den blir det spurt om «feminismen har gått for langt». Hva synes du om den påstanden?

– Jeg synes ikke feminismen har gått for langt, men den må komme seg inn på et litt rettere spor.