Kattas Parlament: – Krim-halvøya, kruttønne, konsekvenser

Menneskelige kommentatorer har en lei tendens til å la «følelser» påvirke politiske analyser. Vi har derfor spurt noen representanter fra den langt mer kyniske og realistisk orienterte arten KATT om en innføring i situasjonen på Krim-halvøya.

b
a

Hva skjedde ‘a, Russland? Ene dagen var landet vertskap for et dritdøllt OL, den neste er de i full krigsmodus mot Ukraina. Det russiske føderasjonsrådet har gitt Vladimir Putin (av alle folk!) alle fullmakter til å bruke militære styrker for å forsvare etniske russeres interesser i Ukraina, russiske styrker står inne på Krim-halvøya og det russiske flagget blir heist i byer over hele Øst-Ukraina. Det er snakk om en ny kald krig, den mest kritiske konfrontasjonen mellom Russland og vesten siden muren falt og folk virker vel generelt litt sjokkert over hvor kjapt og greit det hele ble iverksatt.

Putinglød

Faksimile: Dagbladet.no

Men hva nå? Keddegåri, Vladimir? Quo vadis, verden?  Uriks-analytikere må kanskje stokke om stikkordskortene sine nå, og det er greit – det er menneskelig å feile. Derfor tok vi  i NATT&DAG-skyskraperens redaksjonetasje kontakt med noen representanter for menneskets beste frenemy, HUSKATTA, i mellomtiden. Katter er stadig større forbrukere av internasjonale blogger og aviser som The Guardian og Washington Post (har vi hørt). Etter det NATT&DAG erfarer syns kattene at slike aviser holder et «mye høyere nivå» enn norske aviser. Snurr katt:

katt7

Minnesota Truth (6), ungkar og offshore-ingeniør
– Heeeeeeelt serriøst? Denne så jeg komme A MILE AWAY og det er ikke bare fordi jeg bare trenger en sjettedel av lysmengden et menneske trenger for å kunne se, KOMPIS, dette var beretningen om et varslet ran på HØYLYS DAG og det burde ikke ha overrasket noen. For la oss få én ting på plass helt først da, follkents: det har aldri vært noen i Russland som egentlig helt forstår seg på hva Nikita Khrustsjov gjorde da han donerte bort Krim-halvøya til Ukraina i 1954. Høy promille? Duggete briller? Halvøya har vært en del av Russland og Sovjetunionen i mesteparten av de siste 300 årene (DRITLENGE), og om det i det hele tatt har vært noen grad av separasjon fra moderriket de siste 50, har den vært midlertidig. Putin har også sagt det, f.eks til George W. Bush. Ifølge ham var i grunnen hele oppløsningen av Sovjetunionen et stort feilgrep og i Russland er de enige, der ser man på den østlige delen av Ukraina som sitt territorie. Husk, Krim-halvøya ble omtalt som selve juvelen i Tsar-Russland.  Det er den eneste delen av den klassiske verdenen Russland noensinne erobret, og den ga utløp for imperiedrømmene til riket. SEFF skal de ha den tilbake. Det er som en fin ting, ikke sant, en fin ting. Fine ting skal man ha tilbake. Klart man skal det.

katt6

Eindride Aabel (7,5), enkepus
– Gjort er gjort og spist er spist, men hva nå ‘a? Russlands siste innspill ser ut som en åpenbar krigshandling selv om ikke et eneste skudd er blitt avfyrt (ENNÅ), det sier jo den midlertidige ukrainske statsministeren Jatsenjuk også. Ukraina har etter FN-pakten anledning til å gripe til militær handling. Jeg foreslår at de gjør det. Noen må stå opp mot bøllen i skolegården. Drit i USA og EU, ta dem på egenhånd. Ukraina har en ganske fet hær, et par velplasserte kakk i leggen er det siste Putin venter. Hva er det verste som kan skje?

katt5

Odette (9,5), typograf
– Altså, Europa? EUROPA? VÅKN OPP EUROPA. Dere veit at det russiske propagandaapparatet kaller deg for “Gayropa”, sant? At de faktisk gjør det og at de ser på det som skjer i Ukraina som et ledd i et svært globalt antihomokorstog? Og veit dere hvordan de ser på Europa? Jo, som en dekadent, skrøpelig og feminin gammal filledokke de kan gjøre hva faen de vil med. Veit du hva det VERSTE er, eller, Europa? Hæ? OK, lat som om du er Europa.

– Nei, jeg vetta faen jeg vel. 

– Det er at du har deg sjæl å takke. For det er i Europa russiske oligarker har plassert investeringene sine og det er på prestisjeskoler i England, Frankrike og Tyskland de sender ungene sine og det er i Londons mest sentrale og aller dyreste strøk at de kjøper eiendom, vegg i vegg med Statens Pensjonsfond forøvrig, BARE NEVNERE. Og vet du hvordan alt henger sammen?

– Nei, jeg vet ikke hvordan alt henger sammen.

– SIERU DET HÆ! KIKK LITT OVER SKULDERA KOMMPIS! Er det ikke de gode gamle «Qatarkameratene» som kommer joggende?? Jo, det er det. Olje og Gass. Riktignok er det Garfunkel som synger lead denne gangen da. Gazprom. Jepp, Kremls svovelstinkende og lange arm strekker seg i rør over alt, og selv om de har hatt utfordringer med å konkurrere på pris de siste åra står de allikevel for en fjerdedel av EUs gass. Tyskland er den største importøren og henter litt under en tredjedel av gassen sin fra selskapet. Tyske selskaper hadde 22 milliarder dollar i direkte investeringer i Russland i 2013. Hei, den krana der er ikke lett å skru av sånn over natta, og det ser ikke ut som den politiske eliten akkurat ønsker det heller. Gerhard Schröder sitter i styret til det Gazprom-eide rørledningsprosjektet South Stream mellom Russland og Tyskland, Tony Blair rådgir pøbelregimet i Kazakhstan om hvordan de skal forbedre imaget sitt i vesten og her i Norge – greit å nevne oss også siden vi tross alt deler grense med russerne – selv om dere folka i Oslogryta ofte glemmer akkurat den lille gylne røstipoteten med fleskebiter av beinhard sannhet – hvor var jeg? Jo, i Norge samarbeider Statoil villig vekk med både Gazprom og Rosneft, Putin-rottereiret.

– Men hva kan EU gjøre, da?

– Slutt å snakke om EU. Slutt å regne med EU. EU tør ikke å gjøre en dritt. De er, for å si det mildt, dårlig utrusta for en militær konfrontasjon med Russland. Og det er uaktuelt å gjøre noe så drastisk som å fryse bankkontoer og andre eiendommer som tilhører Putin-kretsen. USA sier at de vil vurdere å gjøre nettopp det, men truslene virker ikke spesielt troverdige spørru meg. Jeg så John Kerry sitte på TV og true med å utestenge Russland fra G8 og i det minste utsette planleggingen av et møte i (gjett hvor) Sotsji, men hvor mye gråter Putin over det? Det er ingen som oppfører seg som om de er klare for å slutte å gjøre business med Russland. Heia Chelsea. Snakkes til helgen! LOOOOOOOOOL

katt8Gorgonov (7), i hvert fall ikke spion i hvert fall, skjønner ikke hvorfor du tror DET
Hei min venn fra den spennende vesten ;) Jeg bare vanner noen blomster her, jeg. Vet ingenting om Ukraina. Kanskje gjør du det? Fortell meg litt om hva vi menigfolk i gata vet om Russland og Ukraina, er du snill…

 

katt4

Anlov (2), nettabonnent
*pot pot, pot pot* Er denne greia her på? Jeg vil først gi en STOR shoutout til tjommiene mine borti det mørkeblå hjørnet på Twitter, som koser seg i disse dager med å triumfere over alle de godhjerta folka som trodde at grønskollingen Barack Obama (lol bra navn) kunne gjøre verden til et litt bedre sted å leve. OK HA GOD KRIG VIDERE DA FOLKENTS håper dere ikke får flis i pikken av å rævkjøre alle stråmennene deres og håper virkelig ikke at dere en vakker dag i fremtiden kveles av de hårete ballene til en eller annen oligark som dere fikk sansen for siden han var så realpolitisk og kjekk og stram og beviste et eller annet drittpoeng om hvorfor venstresiden er frakoblet i sentrale utenrikspolitiske spørsmål eller no sånt. Jeg håper virkelig ikke det skjer, altså.

– Ja, det hadde vært leit.

– Men ok, serrrrrrrrrrrrrriøst: Obamas totalfiasko i Syria skremte vel neppe Putin like mye som den skremte livskiten ut av resten av oss, herregud, den salattråkkinga der har vel egentlig gjort ubotelig skade på USAs troverdighet internasjonalt, men ville akkurat dette vært annerledes med en mer brutal og handlekraftig president? Det er ikke AKTUELT for Russland å miste Ukraina til noe som kan ligne vesten, og etter at Janukovitsj flyktet var han simpelthen nødt til å gjøre noe. Ikke bare det, å ta tilbake Krim-halvøya vil være en stor gevinst for Putin, som styrer et land preget av stagnasjon og indre uro, men som aldri går av veien for å samles mot en ytre fiende. Og hva skulle Obama gjort da? Forpliktet USA til et militært scenario mot Russland i Sentral-Asia? Ikke drit deg ut, ‘a. Det eneste han kan klandres for er vel å, menneskenaturen tro, foreslå at noe i det hele tatt kan gjøres, spør du meg.

katt3

Babette (7 måneder), styremedlem
– Uff, var det ikke nesten litt synd å måtte være vitne til det hjelpesløse forsøket på å få på plass en assosieringsavtale mellom Ukraina og EU? Rundt det bordet der var det MANGE som stilte tynt. Ikke morsomt å være vitne til. Det var jo aldri egentlig snakk om at Janukovitsj-regimet ville være villige til eller for den saks skyld i stand til å gjennomføre de reformene EU forventer av sine samarbeidspartnere. Og da krisen var et faktum, og Putin kom ridende inn med tilbudet om gass til halv pris og oppkjøp av statsobligasjoner og det ene med det andre og Janukovitsj slo til og gikk med på å drive litt gaybashing som en slags morgengave? Ai ai ai, ikke pent, ikke pent.

katt2

Enfold (13), kortprosaist og wingman
– Du får ha meg unnskyldt, jeg har på mange måter «satt ut» denne krisen her, jeg, litt som jeg gjorde med Libya og faktisk også de forrige gangene Russland innvaderte de andre små stedene. Jeg har bare «browsa» denne her foreløpig. Men den der Russlands “EU-alternativ”, Den Eurasiske Union eller no sånt, det var vel aldri no særlig annet enn en dårlig skjult måte å si “ligg unna Ukraina”, var det? Er ikke «ordet på gata» at  Ukraina var dømt til å forbli i Russlands såkalte interessesfære, og at alle seriøse forsøk på noe annet kom til å bli motarbeidet?  At de ser seg nødt til å gå inn for å forsvare russiske interesser i Ukraina etter at det forrige regimet falt er vel sånn sett ikke overraskende, og det store spørsmålet er ikke hvorfor Putin gjør som han gjør, men hvorfor vestlige mennesker bedriver slik geopolitisk ønsketenkning. Nei men da så. Du har ikke noen bra biografier om NATO-offiserer å anbefale, da? Gjerne noe som minner om true crime-sjangeren. Elsker true crime!

katt1

Chromeo Aleander (4), mellomleder
– OK, så er kanskje vesten beinskjøre og pysete og sånn, men det er ikke dermed sagt at Putin er et geni når han gjør som han gjør, er det? Alle kriger koster, denne også, og om de tar over Krim-halvøya kommer de til å være nødt til å skyte svære summer penger inn i regionen. Han over meg her, som påstår at ingen i Russland noensinne har skjønt hvorfor Russland donerte vekk Krim-halvøya til Ukraina, har ikke tatt innover seg halvøyas historie, biotop og ikke minst geografiske plassering. Den lille stripa som russiske soldater nå barrikaderer har sluset gjennom alt av vann og energi samt 70 prosent av matforsyningene. Krim-halvøya er en del av Ukraina fordi det ga mening for Moskva å holde seg til helvete langt unna. Det er basically en ørken hvor 2 millioner folk oppholder seg, og om man klipper navlestrengen til Ukraina, må ressursene komme fra et annet sted, SKJØNNERU. Om Putin også skal fortsette praksisen med å betale andre stater for å anerkjenne frigjøringsprosjektene sine, kommer det til å ha en prislapp. Ukraina er, med sine 62 millioner innbyggere, en litt dyrere brud, skulle man tro. Og selv om brorparten av de som bor der er russisk-språklige, er det 40 prosent av innbyggerne som er ukrainske, tvers igjennom. Krim-tatarene, som ble deportert fra området under Stalin, har siden åttitallet vendt tilbake til halvøya. Nå teller de rundt 300.000, og hvem vet hva som skjer om frykten for en ny, russisk jernneve plutselig blir reell? Så ja, spør du meg kan dette fort bli nokså blodig. Hvilken “blekke” var det du sa at du skrev for igjen?

– NATT&DAG.

– Er ikke det den trippelironiske hipsterblekka som gjør sport i å såre følelsene til samfunnsdebattanter og andre F-kjendiser mens dere lar merkevaren gå i dass?

– Vi ser kanskje ikke HELT slik på det, men la gå. 

– OK OK OK, time out, jeg veit hvor dette fører hen. HVA SÅ om jeg er katten til Svein Melby, en av norsk medias kanskje mest brukte forskere på amerikansk politikk? Har jeg dermed ingen verdighet? Fryser ikke mine poter mot den første frostnattens golde fortauskanter? Var det ikke nettopp MIN hale som ble røsket i eller annen fordømt dag i fellesferien, midt i en bristende barndom, og kjente jeg ikke da både smerten og fornedrelsen? Jeg har delt de tunge dagene og malt av glede i vederkvegelsens time, men hvor er respekten, empatien? Ligger ikke OGSÅ JEG i skumringstimen og frykter det uunngåelige, mitt endelikt?

– Gjør du?

– Visst faen gjør jeg det. Jeg tror døden er en kald og ensom ting. Jeg tenker at alternativene er a) trikkestall b) byggefelt c) bak en trafokiosk og d) under en barnehagebrakke. Jeg tror prisen vi katter betaler for den nærmest uinnskrenkede friheten vi nyter gjennom livet er at døden, dette ene, er noe vi plikter å imøtegå alene. At forfengeligheten vår til syvende og sist ikke bare dikterer livsstilen vår men også at livsstilen vår, om du vil, dikterer dødsstilen vår, og at vår siste handling, den eneste i livet vi på mange måter tar uten at det er 100% bekymringsfritt og life on easy street er å sørge for å ikke bli funnet. Tenk på de ordene. Sørge for å ikke bli funnet. Eller sørge, for ikke å bli funnet. Det er det det munner ut i.

– Jøss, du minner nesten litt om han ene i True Detective.

– Hold nå kjeften. Om True Detective.