– Supermarkeder bør alltid være som dette: Heine Avdals snakkende butikkhyller

Se opp for Heine Avdals performance når du handler inn til helgekosen i ettermiddag.

b
a

Exif_JPEG_PICTURE

Han insisterer på supermarkedet er et perfekt sted å lage teater på, kunstneren som tidligere har gjort performance på hotellrom og på kontorer. Denne helgen er Heine Avdal på Meny i Sannergata, i regi av Oslo Internasjonale Teaterfestival. Han gleder seg til middagsrushet fredag ettermiddag.

– Det er alltid mest spennende med de som opplever det helt tilfeldig. Noen blir litt stressa og vil bare bli ferdige fort, mens andre blir helt sånn «wow!» og stopper opp.

Heine Avdal møter oss på Meny i Sannergata, på Øvre Grünerløkka. Kassa piper, laksefiletene er på tilbud og frysediskene durer. Kundene rundt oss aner lite om at deres faste supermarked holder gjøres om til et høyteknologisk teaterrom. Med Borrowed Landscape prøver Heine Avdal å få folk til å oppleve et rom de allerede kjenner, men på en ny og annerledes måte.

Man kommer til å se ting man vanligvis ikke ville sett når man er ute og handler, sier Avdal, som vandrer rundt mellom butikkhyllene med NATT&DAG på slep. Syv utøvere og én lyddesigner skal lage små forskyvninger og bevegelser som bryter med hvordan man vanligvis oppfører seg på handletur.

–Vi har for eksempel høyttalere som er håndlaget for å passe perfekt inn i… ja, for eksempel denne esken med.. økologisk babymat… eller er det såpe?, sier Avdal. Avdal & Co har nemlig installert små høyttalere i emballasje og forpakninger.

Hvis du ikke låner et av de håndlagde trådløse hodetelefonene deres som du kan gå rundt med mens du er inni butikken, eller legger merke til dama som står uvanlig lenge og ser ned i frysedisken, skal det likevel mye til for at du unngår å treffe på snakkende produkter i hyllene.

–Alle butikker er designet for helt bestemt bevegelsesmønster. Varene er plassert strategisk. Melka står innerst, alle tilbudsvarene står på endene av hylleradene, og sjokoladen ligger ved kassa. Vi spiller i dialog med slike bevegelser og aktiviteter som allerede er til stede i rommet.

Er det ikke deprimerende å lage teater på et supermarked?

–Nei, vi opplever faktisk det motsatte når vi jobber her. Handlingen øker faktisk, og selv om det ikke er vår hensikt, er det bare noe vi registrerer, rett og slett. Tilbakemeldinger fra publikum har vært veldig forskjellige, men flere har sagt at supermarkeder alltid bør være som dette!

Borrowed Landscape ser du på Meny i Sannergata fredag og lørdag ettermiddag