PLOT/OSLO: Vil kapre ungdom til samtidskunsten

Astrup Fearnley, Museet for samtidskunst og Kunstnernes Hus forener krefter.

b
a

Det er ikke lett å trekke unge til samtidskunsten, ingen tvil om det. Årsakene er selvfølgelig sammensatte. Mitt litt tørre syn på den saken er at samtidskunst først og fremst er fag. Det er med andre ord ikke gitt at en snørrete kiddo eller et forutinntatt gammalt vrak umiddelbart skal ”forstå” et konseptuelt arbeid. Det krever faktisk en hvis intellektuell egeninnsats og fokus over tid for å ”forstå”. Sånt sett er det ikke ulikt andre fag og det er ingen grunn til å føle seg personlig indignert over noe du i utgangspunktet ikke hadde forutsetninger til å forstå.

Men er du en oppegående fyr eller dame burde du istedenfor ta denne ubehagelige følelsen av utilstrekkelighet på strak arm som et ekte Nietzscheansk ubermensch. Eller rettere sagt: Step up the fucking game! Prøv i hvert fall. I den sammenheng ønskes Plot, som komisk nok rimer på det langt mer populære POT, velkomment.

NATT&DAG tok en uformell samtale om konseptet med personene bak. Camilla Frøland Sramek (Museet for samtidskunst), Ida Sannes Hansen (Astrup Fearnly) og Marie Buskov (Kunstnernes Hus)

Hei. Kan dere fortelle oss hva PLOT/Oslo er ?

Plot/Oslo er det du kan kalle en kunstklubb for unge mellom 15-25 år, og er et samarbeid mellom Astrup Fearnley Museet, Nasjonalmuseet – Museet for samtidskunst og Kunstnernes Hus. De tre institusjonene representerer et mangfold innen formidling av samtidskunst i Oslo, noe som også grunnlaget for at dette samarbeidet oppstod. Vi ville starte opp et konsept som rettet seg mot denne aldersgruppen med et mål om å åpne opp samtidskunstfeltet. Med Plot/Oslo vil vi invitere unge til å bli nærmere kjent med samtidskunsten og kunstmiljøet i Oslo – også ut over de tre institusjonene.

Plot/Oslo arrangerer aktiviteter som omvisninger i ulike utstillinger, workshops, ekskursjoner, filmvisninger og  treff med kunstnere og kuratorer. Videre har vi også nettsiden plotoslo.no hvor man kan dele egne kunstverk, lage fotoblogger, skrive tekster om kunst og holde seg oppdatert om de forskjellige arrangementene i Plot/Oslo. Nettsidene venter på vårprogrammet i disse dager.

Plot/Oslo hadde sin første sammenkomst nå nylig. Hvordan gikk det? Hva var tilbakemeldingene?

Plot/Oslo har enda ikke hatt sin første sammenkomst, men mandag 10. februar hadde vi første møte med Plot/Oslo-rådet. Rådet består av 17 mennesker med interesse for samtidskunst som skal være med på å utvikle og arbeide med Plot/Oslos program. Vi har opprettet rådet fordi vi ønsker å utarbeide dette i tett samarbeid med de unge selv, slik at vi kan lage et samtidskunsttilbud til unge i Oslo som er aktuelt og interessant.

Det var et godt informasjonsmøte hvor de forskjellige institusjonene presenterte seg selv og sitt vårprogram og rådsmedlemmene fortalte litt om seg selv, sine interesser og forventninger til hva Plot/Oslo-rådet skal være. Det er et sammensatt råd, med mange forskjellige utdannelser og interesser. De tilbakemeldingene vi fikk var at dette virket spennende og at de gledet seg til å starte arbeidet. Men det er jo ikke før i mars, når programmet er lagt, at vi kan begynne å gi et svar på hvordan dette pilotprosjektet blir. Det gleder vi oss til!

Er det en utfordring å ha et så stort spenn i alder? 15-25?

Nei, vi har ikke opplevd dette som en utfordring. Det er jo ofte sånn med samtidskunsten at alle har en forutsetning for å lese noe ut av den, det interessante er hva du som betrakter tenker og mener. På Plot/Oslo er fokuset å diskutere akkurat dette, hva vi som møtes synes og tenker, og meninger er jo like interessante om du er 15 eller 25 år.

Hva skjer fremover ?

Program for våren kommer når Plot/Oslo-rådet har hatt planleggingsmøte. Utgangspunktet blir noen av de utstillingene og aktivitetene som kommer på de forskjellige institusjonene denne våren. På Astrup Fearnley Museet åpner blant annet Elmgreen&Dragset-utstillingen Biography 21. mars, på Museet for samtidskunst åpner utstillingen Grip friheten! Take Liberty! 11. april og på Kunstnernes Hus åpner  MA avgangsutstillingen til Kunstakademiet i Oslo 23. mai, i tillegg til deres atelier program for kunstnere, W17, som vi vil besøke. Det er altså mye spennende som skjer fremover, så det er bare å følge med på nettsidene våre og like Plot/Oslo-sida på Facebook for å få det med seg!

Plot/Oslo er gratis og åpent for alle i alderen 15 til 25 år.

http://plotoslo.no/