Philip Seymour Hoffmans korteste og mest undervurderte rolle

Birollemester, Oscar-vinner, fedme fatale, notorisk undervurdert, Berghain-stamkunde, rødsprengt og rødglødende. PSH skal etter sigende ha tatt veien fra resepbelagte piller videre til heroin, og den 46 år gamle skuespilleren ble i går funnet død i sin egen leilighet på Manhattan – tilsynelatende med en sprøyte i armen.

Siden han tidligere var anerkjent som en underkjent skuespiller som gjorde motspillerne gode – før han etterhvert tok steget opp til sin selvsagte anerkjennelse som hovedrolleinnnehaver  – er det i mylderet av lister, minneord og kronikker, passende å trekke frem de mest undervurderte rollene. Tronende på topp – alene, kort, majestetisk – er en kort reklamesnutt som ble spilt inn til Paul Thomas Andersons Punch-Drunk Love, hvor PSH spiller Dean Trumble, eier av en madrassbutikk og daglig leder i en sexlinje-bedrift.

I det kortet klippet, som lå så som bonus på Punch-Drunk Love DVDen, viser Philip Seymour Hoffman en formidabel evne til å gi alt i selv de minste roller. Snurr kort YouTube-klipp!

Selvfølgelig har han flere undervurderte roller – her er noen boblere:

Utrent “basketspiller” i Along Came Polly:

Overmodig gambler i Hard Eight:

Overmodig gambler i Owning Mahowny (aaaaaaner vi en parallell til den overmodige dopbruken?)

Angstfylt hormonbombe i Happiness:

Dean Trumble i Punch-Drunk Love (Igjen! Denne gangen i et mer aggressivt øyeblikk.):

X