Svensk minister lurt av satireside: – Det är inte roligt alls!

Sveriges justisminister Beatrice Ask gikk hardt ut på facebook med link falsk nyhet om en epidemi av marijuana-dødsfall etter legaliseringen i Colorado.

b
a

Det er tøffe tider for internettbrukere som ikke skjønner ironi. Sosiale medier kryr av linker til falske nyheter fra satirenettsteder, og ofte er det morsomste å se hvem som ikke tar spøken. Nå har Sveriges justisminister Beatrice Ask gått i baret, og det på et område hun kunne forventes å ha en viss innsikt i.

Den amerikanske delstaten Colorado legaliserte nylig bruk av marijuana. Satiresiden The Daily Currant meldte at lovendringen hadde dramatiske konsekvenser: 37 overdoser alt første dagen, med dødstall forventet å stige over 300 innen en uke. Det første offeret, melder siden, var en ung mann ved navn Jesse Bruce Pinkman, en tidligere meth-dealer som nylig hadde flyttet fra Albuquerque til Boulder for å opprette et lovlig marijuana-utsalg.

– Someone needs to step in and stop this madness. My god, why did we legalize marijuana? What were we thinking?, “uttaler” Dr. Jack Shepard ved St. Luke’s Medical Center i Denver til The Daily Currant.

Beatrice Ask lot seg tilsynelatende ikke overraske nevneverdig av epidemien, og meldte følgende på facebook:

beatrice ask

Resultatet var naturligvis latterliggjøring i kommentarfeltet, hvilket Ask avviste som ”useriøs kritikk fra narkotikaliberalt hold”. Deretter redigerte hun posten for å presisere at hun slett ikke hadde latt seg lure: Det var ikke de falske dødsfallene som var “dumt og sørgelig”, det var derimot “dumt og sørgelig” at noen gjorde narr av legaliseringsmotstandere som henne selv.

Ministeren, som representerer Moderaterna, ville ikke gå med på at den falske nyheten var morsom.

– Det är inte roligt alls. Droger förstör människor och jag har sett tillräckligt av eländet, skrev hun i sitt eget kommentarfelt, hvor hun også gir twitter-aktivister skylden for at kampen mot narkotika går trått.

Ask pressekretær utdyper dette overfor Aftonbladet, hvor han holder fast på forklaringen om at ministeren aldri lot seg lure, men bare ville melde om hvor “dumt og sørgelig” det var med satire om noe så alvorlig som marijuana.

– Det hon vänder sig emot är att satir som förlöjligar drogmissbruk skulle vara något roligt.

Ask var imidlertid ikke eneste svenske politiker som vidreformidlet nyheten om de epidemiske marijuana-dødsfallene. Også Eva Flyborg, fra regjeringspartneren Folkepartiet, valgte å advare mot legalisering.

Og da gjenstår det vel bare å oppfordre alle til å tenne et lys for amerikanere som blir utsatt for weed og ministere som må tåle satire. For en ting har de to vederstyggelighetene til felles: Det är inte roligt alls!