Kommentar: Suzanne Aabel utfordrer Moddi til å utvide stillhetsprotesten

…og holde kjeft til han vet hva han snakker om.

b
a

FOR NOEN ER DET KUNST Å BÆSJE i munnen på andre, for noen er det å spille musikk. For andre er det malerier, skulpturer og dans. Såvidt meg bekjent er det en grunn til at vi holder fredspriskonserter og ikke boikottkonserter i Norge hvert eneste år, og grunnen må blant annet være at musikk knytter folk sammen.

VÅR EGEN SKJØRE lille nordlands-alv, Moddi, kjent for følsomme barbeintkonserter, er velsignet med pipestemme og evne til å spille både gitar, trekkspill, piano og trompet. Disse talentene hadde han hatt mulighet til å vise frem under en konsert i Tel Aviv i Israel. Men han er også velsignet med en utrolig døv vurderingsevne, og derfor vil han ikke reise til Israel og vise frem talentet sitt allikevel.

MED TUNGT HJERTE meldte Moddi på facebook-siden sin i går om sitt “livs vondeste avgjørelse.” Han føler at det er nødvendig å straffe de israelske publikummerne med å avlyse konserten som var planlagt. På denne måten skal hans “stillhet”  sende signaler slik at israelerne vil forstå viktigheten av brutaliteten deres regjering utfører mot det palestinske folket. Innlegget inneholder også typiske antakelser som at arabere som lever i Israel ikke har det godt. Men hva annet kan man forvente av en som tar dette standpunktet etter å ha “studert” konflikten i noen uker.

Moddi skriver:

-For en musiker er det en smertefull avgjørelse å avstå fra en konsert. For en hvis yrke er å snakke og synge, er stillhet det vondeste som finnes. Men det får ikke hjelpe. Enn så lenge velger jeg å oppfordre til en reell politisk dialog, og en stans i utbyggingen av okkuperte områder mens den pågår. En dag i fremtiden, når dialog er et middel for å løse konflikt og når grunnleggende menneskerettigheter blir respektert, håper jeg på endelig å kunne gjøre min første konsert i Israel. Inntil da er stillheten det sterkeste våpenet jeg har.

JA, DET ER KANSKJE det sterkeste våpenet for en som foretrekker å vasse rundt i fjæra og kjenne blåskjellene kile under føttene, og samtidig ha nerver nok til å sammenligne seg selv med Jello Biafra, tidligere frontmann i Dead Kennedys. For han hadde nemlig også boikottet Israel. I ånd av sin kjendisstatus. Grandiose forestillinger om seg selv, eller?

DET SOM UMIDDELBART ER PROVOSERENDE ved utsagnet til Moddi er de merkelige forklaringene om hvorfor han allikevel har spilt i homohatende Russland, og i Tyrkia, hvor kurdere og armenere nektes eget språk og kultur. I Irland, hvor voldtektsofre må ut av landet for å ta abort. På et eller annet vis (i løpet av de siste ukene) er Moddi blitt overbevist om at midtøstenkonflikten er av en eksepsjonell sort, som fortjener bare de sterkeste virkemidler.

BEGRUNNELSEN for stillhetsaksjonen hans er likevel ekstremt vag, følelsespreget og dobbeltmoralsk. Israel er, til tross for hva Moddi måtte tro uten å ha vært der selv, et demokrati, som er truet og flere ganger har blitt angrepet av sine naboer. Det har sine ofre, (14.500 mennesker er drept på begge sider til sammen siden 1948.) Dette er på ingen måte greit, men det er noe annet enn et brutalt diktatur. Okkupasjonen er brutal og skammelig, men også regulert i folkeretten. Til sammeligning kan man jo ha i bakhodet at minst 130.000 mennesker har dødd I Syria siden 2012.

HEI, MODDI. Kan du fortelle meg hvor mange andre land du har boikottet basert på oversikter over menneskerettighetsbrudd eller okkupasjon? Har du boikottet iranske universiteter for å henge homofile og mennesker av Bahai-tro? Hva med å boikotte kinesiske og Saudiarabiske universiteter for å være de verste overtredere av menneskelige rettigheter i mange år på rad? Hva med den kinesiske okkupasjonen av Tibet? Eller Indias okkupasjon av pakistanske Kashmir? Hva med Tyrkias annektering av Nord-Kypros?

HAR NOEN AV DERE i den omsorgsfulle, rødrøde omgangskretsen din noen gang foreslått over en tekopp å sensurere Kina, India eller Tyrkia? Ikke minst ta i bruk ordet “boikott” når det er snakk om konserter, import, ferier eller foretningsreiser til nevnte land? Hvorfor så mye av denne politiske poseringen når det kommer til akkurat Israel? Kanskje det er fordi kinamat og Tikka Masala er så godt og lett å få tak i?

“Jeg har aldri stukket foten inn et et mer hissig vepsebol”, sier Moddi til Dagbladet etter at “brevet” hans vekket reaksjoner. Det hadde kanskje hjulpet å beholde skoene på. Det er greit å være forberedt før du tar steget ut fra tilstedeværelsen som nynnende syngegutt til politisk aktivist.

Kjære Moddi: Jeg oppfordrer deg til å utvide stillhetsprotesten din og holde kjeft, inntil du faktisk vet hva du snakker om.