Her er årets navn i Stavanger

Hvem fortjener Stavangerprisen?

b
a

Årets Navn er NATT&DAGs hederspris for lang og tro tjeneste. Vi ba dere nominere en som investerer tid, krefter, vilje og talent i byen sin. En som gjør byen bedre. En som ville etterlatt seg et stort, sort hull. En som bygger, brenner, bretter og bereder – foran, over, under eller bak scenen. Altfor mange av de «stille heltene»  går ubemerket hen. De som går stille i dørene, men alltid er der. Juryen vil avgjøre hvem som er årets navn.

Erfjordgt. 8

erfjordsgate

Kulturfellesskapet i Erfjordgt. 8, aka Foreningen Normanns, kaller seg Stavangers første kreative inkubator og består av både atelierplasser, prosjektrom og kontorplasser til utleie. I motsetning til mange andre kulturinitiativ i Stavanger (var det noen som nevnte atelierhus på Tou?) har ikke inkubatoren i Erfjordgt. i Østre Bydel tatt årevis med penger og uendelige runddanser i byråkratiet. Etter at fellesskapet, anført av daglig leder Helene Ødegaard, fant lokalet på vårparten, har tempoet vært høyt – og i høst var atelierene klare for innflytting og utstillingsåpning med den venezuelanske kunstneren Eugenio Espinoza. Prosjektet har allerede fått lokal og nasjonal anerkjennelse, og har mottatt betydelig pengestøtte både fra Stavanger kommune og Kulturrådet. Erfjordgt. 8 er et ypperlig eksempel på hvordan kulturfolk kan realisere betydelige prosjekt på eget initiativ.

 Geir Haraldseth

Geirharaldset

Haraldseth har kommet inn som sjef ved Rogaland Kunstsenter, og fullstendig renovert både utstillingsprogram, profil og ambisjonsnivå i løpet av året. Resultatet har vært en dramatisk forbedring i utstillingsprogrammet, og et utvidet blikk, som manifesterte seg i at designkollektivet HAiK gjestet kunstsenteret i et todelt prosjekt. Yngve Holens separatutstilling var også et høydepunkt, hvor Haraldseth hentet en kunstner som er aktiv på det øverste internasjonale nivå. Forbedringen har altså vært enorm, og gjør Rogaland Kunstsenter til et lysende forbilde for kunstmuseet. Haraldseth har en solid og variert bakgrunn og er utdannet ved the Center for Curatorial Studies i New York og Central Saint Martin’s i London. I desember ble han oppnevnt som nytt, fast, medlem av Norsk kulturråd, men Stavanger mister ham heldigvis ikke enda.

Silje Salomonsen og Arild Østin Ommundsen

åretsnavntrondheimbilde3

Ekteparet er kanskje den viktigste grunnen til at det i det hele tatt er et filmmiljø i Stavanger-regionen i dag. Helt fra den første Stavanger-bølgen med Mongoland rundt tusenårsskiftet har Salomonsen og Østin Ommundsen vært sentrale skikkelser, og har vært involvert i en rekke produksjoner. Med Eventyrland, hvor Salomonsen spiller hovedrollen og Østin Ommundsen står for regi, foto og manus (og jævlig mye annet), leverte de en av årets beste filmer og fikk nok en gang nasjonal oppmerksomhet. Filmen ble nominert til fem Amanda-statuer og ble godt besøkt på kino. Eventyrland fikk sin internasjonale premiere på filmfestivalen i Montreal i august.

Kjetil Brandsdal

kjetilbilde

Kjetil Brandsdal er først og fremst en glimrende musiker, kunstner og fyr. Sånn sett er han den rake motsetning til en by som består av folk som går på Hall Toll, Rogafest og Gladmat. Brandsdal er en kvalitetsgaranti, enten det er med band som Noxagt og Ultralyd eller når han lager skjorter og vinyl med firmaet Drid machine. 40-åringen har i årevis vært en bauta på den lokale musikkscenen, og dukker alltid opp når noe nytt og sært eller bare jævlig bra spiller konsert. Selv om det kanskje bare er fem andre i salen. Trykk- og designinitiativet hans gjør også at vi lokalt kan produsere fysiske objekter som kan måle seg med hva som helst. Karer som Hr. Brandsdal er det som bygger et musikkmiljø, og uten Kjetil hadde Stavanger-regionen vært en langt tristere plass.

Stavangerjuryen:
Erik Sæter Jørgensen, billedkunstner og journalist i NATT&DAG.
Jonas Thire, art director i Fasett.
Hanne Mugaas, direktør og kurator ved Kunsthall Stavanger
Tommy Svela, gitarist i Purified in Blood og produksjonssjef hos Folken.
Malin Kulseth, musikk- og nettredaktør i NATT&DAG.