Foto:

Her er årets restauranter i Oslo

Fauna 

Fauna

Årets definitive nykommer. Kjøkkensjefene Svensson og Klakegg har skapt noe unikt i Oslos restaurantverden med denne nye stjernen. Restauranten er umulig å sette i bås med sin tekniske overlegenhet og spanske alkymi innpakket i en streng nordisk fasade, toppet av gode kortreiste råvarer. Når prisen på en femretter med vinmeny er relativt beskjedne 1445,- kroner, må Arakataka finne seg i å ha fått en verdig konkurrent når det kommer til å servere best mat per krone i hovedstadens restaurantjungel. Da NATT&DAG var innom i høst, imponerte Fauna ved å minne om hvor elegant et lam kan bli, bare det tilberedes riktig, i tillegg til å vekke til live for lengst glemte minner om de første blåskjellene man grillet på hytta.

Arakataka

arakataka

Var lenge den ubestridte lederen i konkurransen om å servere best mat per krone. Selv om Arakataka nå har fått konkurranse på den fronten, er dette likevel stedet i Oslo hvor du får den mest elegante gourmetmaten (inkludert vin) til under tusenlappen. Som eneste restaurant i Oslos toppsjikt tilbys muligheten for å sette sammen din egen femretter til 545,- kroner, i tillegg til dagens meny (fireretter til 475,- eller 525,- dersom du vil ha ostefat). Maten holder toppnivå og selv om du ikke alltid finner de dyreste råvarene på menyen – det bugner nemlig ikke over av retter med morkler og trøfler – er det gjennomgående råvarer av topp kvalitet og teknisk relativt avansert matkunst som kjennetegner denne aldrende kjempen. Det er en bragd å holde seg både rimelig og god over så mange år.

Oro

LBrestaurantoro

Oro er den gamle mesterkokken Terje Ness sitt lenge neglisjerte barn, men nå har restauranten igjen fått den oppmerksomheten den fortjener, og det av superkokkene Marius Martinsen (tidligere kjøkkensjef på Mezzanine) og Alex Berg (tidligere kjøkkensjef på Palace grill). Selv om det nye teamet ikke har blitt helt tørre bak ørene ennå, seiler Oro igjen opp mot det absolutte toppsjiktet blant Oslos restauranter. I motsetning til sine nærmeste konkurrenter på restaurantenes adelskalender satser ikke Oro på den minimale nye nordiske stilen. På Oro er det fortsatt hummer og smør som gjelder, men med en moderne og leken tvist. Like imponerende er den røde tråden i en meny som sakte bygger seg opp mot et klimaks – akkurat som et godt dj-sett. Måltidet begynner på et tilsynelatende imponerende høyt nivå, men hver rett overgår den forrige – og avsluttes med et nytt toppunkt.

X