– Har du sett tv-serien The Wire?!

Hvor hadde samfunnsdebatten vært uten HBO? Velkommen til «The Wire-uka», spalten som hedrer den nye romanens plass i norsk offentlighet.

b
a

Oppdatert 15. april 2015, med Øyvind Røeds kronikk om politibevæpning på NRK Ytring (via Kronikk140 på Twitter):

siigg

Du vet hvordan The Wire sier noe om den postindustrielle æraen i et post-9/11 USA?

Du vet hvordan tv-serien på mange måter er den nye romanen?

Du vet hvordan middelkultur lar oss fremstå kulturelt distingverte og i stand til å diskutere komplekse temaer, selv med minimal innsats og forhåndskunnskap?

Veeel, uansett: Vi synes det er så herlig hvordan ti år gamle amerikanske tv-serier lever videre uke etter uke i norske avisers debattseksjoner, at vi hedrer det med en egen spalte. Velkommen til «The Wire-uka», hvor vi plukker ut høydepunkter fra foregående ukes The Wire-referanser.

Hva er vel mer naturlig enn å starte med Aslak Nore? Denne mixmasteren av en samfunnsdebattant som stødig og stadig blander høyt og lavt til effektfulle kronikk-smoothies. Søndag fikk vi servert det som kanskje vil bli stående som den definitive Nore-teksten: «Oslo – en fremtidsdystopi», en VG-kommentar om ransbølgen i Oslo, komplett med sammenligninger mellom Oslo og New York og refleksjoner om det norske likhetssamfunnet. Selvsagt innledet av våre venner i The Wire, McNulty, Bunk og D´Angelo Barksdale.

Faksimile: VGnett (redigert)

Morgenbladet har en mer kuriøs variant i fredagens utgave. Journalist Håkon Gundersen spør havnearbeider Steinar Hoffstuen om han harsett The Wire. Det har han ikke.


Faksimile: Morgenbladet

Likevel har replikkvekslingen blitt stående. Kanskje for at leseren skal få vite at journalisten har sett «The Wire». Kanskje til skrekk og advarsel for andre journalister om hvor døv tv-seriesmak arbeiderklassen egentlig har. Kanskje bare som eksempel på hvordan middelkulturen i blant mislykkes i å bygge klassebro.

Thomas Boe Hornbug er mer tradisjonell i The Wire-referansene: «Den amerikanske TV-serien The Wire beskriver et USA etter terroren 11. september 2001», skriver han i sin kommentar om familievold i tirsdagens Aftenposten, og fortsetter: «Politikerne som har makt, retter all oppmerksomhet mot å bekjempe terror. På veien neglisjerer de den kriminaliteten og volden som faktisk rammer de fleste av innbyggerne i Baltimore». Og har noen manusforfattere bestemt at det er sånn i et fiktivt Baltimore i en gammel amerikansk dramaserie, kan det jo saktens være sånn i Norge i dag også.

Som Lars Akerhaug skrev dagen etter:


Faksimile: Minerva

Ja! Nettopp! Det ER vanskelig å ikke tenke på The Wire. Særlig når man skriver kommentar.

Og med det takker vi for en god The Wire-uke!

PS: Vi får ikke plass til alle i spalte som dette. Selv om din «The Wire»-referanse ikke nådde opp denne gangen, betyr det ikke at vi ikke satt pris på den. Takk for at du refererer og sørger for at «The Wire»-diskusjonen holdes ved like. For alltid.

PS.2: Det faller litt utenfor denne spalten, men hederlig omtale går også til Tore Renberg for setningen «For meg er livet en evig episode avThe Walking Dead».