ETT BILDE AV GANGEN

b
a

Han er 80 år gammel, men fotograferer fortsatt gatene rundt sitt hjemsted på Söder i Stockholm. Gjerne sammen med en kompis, og gjerne med en tur innom den lokale puben på veien. Gunnar Smoliansky har tatt bilder i over 60 år, men synes fortsatt det er lett å ta bilder. Det burde det være, sier han.

Smoliansky regnes som en av Sveriges mest betydningsfulle fotografer og er nå aktuell med utstilling på nylig åpnende Shoot Gallery. Galleriet kickstartet med Sølve Sundsbø-utstilling for halvannen måned siden, og nå er veggene fulle av Smolianskys vintagefotografier i sorthvitt, tatt i tidsrommet 1952 – 2008. Bildene er samlet i boken “One Picture At The Time” (GUN/Steidl) og har vært vist på blant annet Hasselblad Center og Moderna Museet i Stockholm der han også er representert i samlingen.

Bortsett fra en gang i San Fransisco for 30 år siden, da tok jeg bilder av noen kvinner. Kvinner kan man jo alltid ta bilde av.
De fleste av Smolianskys bilder er fra hans nærmiljø, og han har ikke nødvendigvis med seg kamera når han er ute og reiser. Heller ikke til Oslo i dag.

–Alle stedene på bildene er kjent for meg, jeg tar sjelden bilder når jeg reiser. Bortsett fra en gang i San Fransisco for 30 år siden, da tok jeg bilder av noen kvinner. Kvinner kan man jo alltid ta bilde av, sier han og ler. Men steder og hus og vanlige ting interesserer meg ikke så lenge jeg ikke har en relasjon til stedet. Det kan ikke bare være et bra bilde, det skal ha en tilknytning til mitt liv.

Foto: Anne Valeur

Hva med mobilkameraet, bruker du det?
–Ja, jeg tar bilder med telefonen nesten hver dag. Jeg har litt lyst til å skrive dem ut, men det blir ikke noe av. Kanskje like greit, siden alle andre gjør det i dag. Dessuten lokkes jeg ikke av fargene. Jeg fortsetter som jeg alltid har gjort.

Alle bildene på utstillingen er print fra året det er tatt, laget i Gunnars mørkerom i Stockholm.

–Det er flott å se bildene på vegg, de står jo som regel bare der i bokser, pakket bort. For meg er det å ta bilder en veldig fysisk prosess, jeg liker å ta i ting. Men selve fotograferingen går av seg selv, det handler bare om å finne det rette stedet å stå på, når man har funnet motivet. Bevege seg litt fram og tilbake til komposisjonen sitter, så “klikk”, så enkelt er det.

Boken “One Picture At The Time” er 286 bilder Smoliansky har plukket ut med hjelp av et par venner. Først var det et utvalg på 1000, deretter 450, før de ble enige om det endelige utvalget. Jeg spør hvor mange bilder han tror han har, svarer han: “Jeg kan sikkert telle bokser og regne ut et overslag, men jeg vil egentlig ikke vite det”.

Et utvalg kan du iallfall se på Shoot Gallery i Uranienborgveien 5 fram til 25. januar. Åpning ikveld klokken 18.00.

til kommentarer
Vis bildeindeks
tilbake til toppen
GUNNAR SMOLIANSKY
tilbake til toppen
GUNNAR SMOLIANSKY
tilbake til toppen
GUNNAR SMOLIANSKY
tilbake til toppen
GUNNAR SMOLIANSKY
tilbake til toppen
GUNNAR SMOLIANSKY
tilbake til toppen
GUNNAR SMOLIANSKY
tilbake til toppen
GUNNAR SMOLIANSKY