I opposisjon til alle dustene

b
a

Ukas HIgh Five: Hver uke trekker vi frem noen som fortjener en high five, og spør om det du ikke visste du lurte på.
I dag: Jon Refsdal Moe
Hvem? Teatersjef på Black Box og vorendephilosophiae doctor
Hvorfor? Forsvarer i dag sin doktorgradsavhandling,»Prince of Fools? – A Close Reading of Antonin Artaud’s Le Théâtre et son Double», den siste doktorgraden i teatervitenskap ved UiO før faget legges ned.

Å høre på Miley Cyrus og å lese Antonin Artaud gjøres på samme måte, mener Jon Refsdal Moe: – Med hjertet!

Ukas high five går til Black Box-sjefen, som i dag forsvarer sin doktorgrad i teatervitenskap ved UiO, den siste før faget legges ned.

Hvorfor hater du teater?

–Alle hater teater. Men det er jo det som gjør teater kult, for det tiltrekker seg alle de beste folka, de som hele tiden prøver å overskride seg selv ved å drive med noe de hater. Sånn som for eksempel MEG.

Svar ærlig: Hva er morsomst av å blogge på Jubel om twerking og Miley Cyrus, og å skrive doktorgrad om en fransk dramatiker fra lenge siden?

–Det er digg å rante om Miley, men å skrive om Artaud har gitt en annen meditativ glede. Når du går dypt inn i en problemstilling og bare blir der i årevis slår hver eneste lille detalj du oppdager deg som utrolig meningsfull. Så det er faktisk morsomst. Selv om det sikkert var et døvt svar.

Svar enda ærligere: Hva er det aller beste med Miley Cyrus?

–At hun er så glad i å kle av seg, og at alle de døve folka hater henne. Og at hun kledde seg ut som Lil’ Kim på Halloween.

Svar aller ærligst: Chrirag eller Magdi?

–Chirag – fordi han ser ut som en jente.

Er det sant at din betydelig eldre mastergrad-veileder kysset deg og sa “dette beviser hvem som har makten i forholdet vårt”?

–Blank løgn. Jeg er nok en av dem som har klina minst i hele Oslo.

Dette blir kanskje den siste teatervitenskap-disputasen noensinne ved UiO. Hva synes du om det? Hvilket fag skulle du helst sett fjernet fra universitet i stedet?

–Synes det er helt krise. Det betyr jo at jeg aldri får jobb på Blindern og må jobbe med teater resten av livet. Men synes ikke de skal legge ned flere fag nå. De kunne sparka en hel haug med ledere i stedet. De har driti seg skikkelig ut nå.

Veldig mange av våre lesere har sendt inn spørsmål om ryktene om at Artaud-fanatikeren Lars Øyno skal dukke opp for skrike og sabotere prøveforelesningen din. Hvordan stiller du deg til dette? Har du tatt noen forholdsregler?

–Ville blitt glad for å se ham der. Tror ikke det blir noe skriking. Jeg var forresten på en legendarisk tur til Beograd med blant annet Øyno for 10 år siden. Delte rom med en drita full rockemanager som drev og krøp naken opp i senga mi.

Hvis operaen booker R Kelly, hvordan vil Black Box følge opp?

–Bell Biv DeVoe.

Er grunnen til at du har skrevet doktorgradsavhandling om Antonin Artaud at du ville drømme deg bort fra Black Box og de grufulle smørjene av umotivert nakenhet, døv dialog og innholdsløs estetikk? Spør for en venn.

–Umotivert nakenhet er dritkult! “døv dialog og innholdsløs estetikk” – tygde du lenge på den formuleringen eller? Men altså – Jeghar skrevet på den avhandlingen i 8 år og jobba på Black Box i 4, så det er vel heller andre veien det går. Det er fint å drive vekselbruk, misunner alltid kunstnerne som bare kan gå rundt med huet oppi ræva i månedsvis og være “i prosess” – når jeg skriver får jeg vært litt sånn jeg også, i stedet for bare å være gladgutt på teatret.

Og helt kort til slutt: Hvordan skal vi lese Artaud?

–På samme måte som dere ser/hører på Miley: Med hjertet, og i opposisjon til alle dustene