Visst har japanere sex!

Ikke tro på The Guardian. Vi har sett beviser på at unge japanere ligger med hverandre.

Er det ikke erketypisk? Sannheten om japaneres sexliv er verken kuriøs, sexy eller talende for et-eller-annet i samtiden. Den befinner seg – og dette er for øvrig en grei tommelfingerregel i vurdering av utenriksjournalistikk (og/eller livet) generelt – som alt annet, et sted midt mellom youporn og the guardian: Japanere puler antagelig helt vanlig mye.

I tilfelle du ikke aner hva dette dreier seg om og bare klikket deg inn for å lese om sex, her er greia: På søndag publiserte The Guardian en artikkel med tittelen “Why have young people in Japan stopped having sex?”, som handler om at unge japanere ikke gidder å ha sex lenger. sekkusu shinai shokogun, sølibatsyndromet, kaller de det visst. Saken har spredt seg raskt og vidt, og blitt plukket opp av omtrent alle medier som tar tendensiøs featurejorunalistikk med klikkpotensiale på alvor (Natt&Dag gikk glipp av saken, da vi var opptatt med å diskutere omskjæring på twitter).

Fra et norsk perspektiv virket historien umiddelbart veldig rar. For når japanere er her – de er visst en del her, de valfarter nemlig hit – har de jo vitterlig sex. Nordlyssex.

Faksimile: Fremover.no

I The Guadian-artikkelen og Whasington Posts dramtisk tittulerte “Japan’s sexual apathy is endangering the global economy” kan vi lese følgende foruroligende tall:

  • 45 prosent av av japanske kvinner og 25 prosent av menn i aldersgruppen 16 til 34 sier de er “uinteressert i eller avskyr seksuell kontakt”.

  • Blant ugifte japanere i aldersgruppen 18 til 34 er 49 prosent av kvinner og 61 prosent av menn ikke noen form for romantisk forhold.

  • Andelen single har steget i alle aldersgrupper for både kvinner og menn siden nittitallet.

  • 23 prosent av alle kvinner og 27 prosent av menn svarer at de ikke er interessert i et romantisk forhold.

Så: Er det for godt til å være sant? (Oppdatert: Vennligst slutt å spørre hvorfor jeg skulle synes det er “godt” at japanere ikke har sex. Jeg har engod grunn, og det er en privatsak.) Er dette bare nok en mye om disse snåle små hundespisende, arbeidsnarkomane raringene i micro-Kina? Har japanere virkelig ikke sex lenger?

– Jo, seff har vi det, raste New York Times-journalist Hiroko Tabuchi på twitter. Og får støtte av litt tilfeldig sammenrasket statistikk jeg finner på internett. La oss gå rett til kjernen:Puler unge japanere?

Tabuchi viste på twitter til denne tabellen, utgitt av den japanske foreningen for seksualundervisning, som viser hvor stor andel av befolkningen som er seksuelt aktive etter alder. Den er på japansk, men vi skjønner såpass: De aller fleste japanere debuterer i alderen mellom 17 og 20, og fra midten av 20-årene er omtrent 90% av befolkningen seksuelt aktive.Altså: Svar: Ja, de puler faktisk litt.

Jeg har ikke funnet tilsvarende statistikk fra andre land (det har heller ikke the guardian eller noen andre medier som referer trenden), og kan dermed ikke utelukke at den seksuelle aktiviteten er spesielt lav. Tabellen sier heller ingenting om hvor ofte respondentene har sex. Likevel kan vi vel tilbakevise påstanden om at japanere har sluttet helt å ha sex, da rundt 90 prosent faktisk har noe sex.

Washington Post gjør et poeng ut av at 23 og 27 prosent av japanske single ikke er intressert i et forhold. I en tilsvarende undersøkelse blant amerikanske single svarer hele 75 prosent at de er “Currently not looking”.

Og når vi først er i gang med å dra frem tilfeldig statistikk for å understreke et poeng (som vi, men også alle andre artikler refert her, gjør på skamløst vis): En undersøkelse av den japanske foreningen for seksualundervisning fra 2006 fant at 62 prosent av kvinnelige universitetsstudenter var seksuelt aktive, hvilket var et hopp på 10 prosent fra seks år tidligere. Trenden for menn var ganske lik. En tilsvarende undersøkelse fra 1974 fant at kun 11 prosent av studentene hadde sex. I 2002 gjorde samme forskergruppe en undersøkelse blant elever påvideregående skole, og fant at 46 prosent av kvinnelige elever var seksuelt aktive, sammenlignet med 10 prosent i 1984. For gutter var tallet 37 prosent i 2002, mot 20 prosent i 1984. Ifølge disse tallene er altså det vestlige medier nå referer til som en sexløs generasjon (som ødelegger verdensøkonomien med sølibatet sitt) mye mer seksuelt aktiv enn sine foreldre.

Sånn kan man sikkert sitte å google statistikk til man blir gul i trynet (slapp av, forskningen over viser at du får pult likevel, hehe). Det gidder vi ikke. Konklusjonen blir derfor: Det kan virke som japanere har noe mindre sex enn de fleste andre, men lite annet enn tilfeldige anekdoter tyder på at det er en trend.Jaja, samtidig på japansk barne-tv:

X