Pharfar, Raske Penge og Klumben på Maksitaksi

b
a

Hva er det med Danmark og dancehall? Noe er det i alle fall. I motsetning til oss nordmenn har danskene en egen, distinkt dancehallscene. Ikke bare har artister som Pharfar, Raske Penge og Topgunn skapt et særeget dansk uttrykk, de har fått hele landet til å elske det. Det er dejlig å lage reggae –i Danmark.

Akkurat hva som er årsaken til dette vil vi komme tilbake til ved en senere anledning. Nå kan vi nøye oss med å glede oss over at tre av de beste og mest profilerte artiste våre naboer i sør har å by på, kommer til Oslo denne uka. Dette skjer på Maksitaksi, den nye sjappa til Taxi Takeaway-gjengen, i Pilestredet. Kjelleren har tidligere huset Funhouse og Unholy og har Blitz rett over gata. Bass, jazz og pønk er slagordet og publikum er alternative og hyggelige.

Pharfar er selve nestoren innen dansk dancehall. Kjent som Natasja-produsent og for sitt platinaselgende eksband Bikstok Røgsystem, samt den internasjonalt kjente klubbkvelden Rubadub Sundays. Pharfar er en vaskekte Norgesvenn, og gjorde comeback tidligere i år via singlene “La Mig Rulle Dig”, og “Mand”. Ikke like politisk korrekt som enkelte av sine kolleger, skal sis. Dette er en landeplage i Danmark.

Pharfar – La mig Rulle Dig

embed:http://www.youtube.com/watch?v=RLlvK8BC3ZI

Ras Money fra Rootsman Hi-Fi er også en av de største legendene i dansk dancehall. Både via sitt soundsystem, og som synser og ekspert for dansk P3 har han vært allstedværende siden starten. Artisten Raske Penge, derimot, er av nyere dato, og har sammen med langt yngre og ubeskrevne Klumben gjort en imponerende rekke konserter de siste årene. Raske Penge er nært knyttet til politiske miljøer, og musikken er erkedansk, i sin mix av 80-talls digitaldancehall med mer moderne rytmer, med et lite islett av jungle eller wobblebass. Her er han og Klumben sammen, på sin største hit til nå, en hyldest til sodavandet Faxe Kondi.

Raske Penge & Klumben – Faxe Kondi

embed:http://www.youtube.com/watch?v=hojVgHzoZ1Y

Til sist: Raske Penge sin nyeste video, “Yndlingsstof”: