Men hvem tar over i Aftenposten?

Regjeringen er klar og et sete står tomt igjen i Aftenpostens kulturredaksjon. Her er noen mulige etterfølgere.

Etter en halv uke med statsrådpostlekkasjer og en halv dag med full visshet, har vi endelig en ny regjering. Den er det sikkert mye å si om (desto mer blir det når de faktisk får styrt litt), men foreløpig er det åpenbart at det i denne omgang er statssekretærlista som inneholder mange av de freskeste navnene.

Fremskrittspartiet har fått inn sterke representanter for den folkelige delen av partiet gjennom Bård Hoksrud og Per-Willy “Herrejesus, han der rasshølet der igjen???” Amundsen. På de-virker-jo-kompetente-kvota (tidl kjent som Barth-Eide-kvota) har Høyre blant annet fått inn Laila Bokhariog tidligere SU-leder, nå kunnskapssamfunnsblogger Paul Chaffey. Lykke til, alle sammen.

Men, navlebeskuende nok – den sekretæren det knyttes kanskje størst overraskelse og forventninger til, er tidligere Kultur- debatt og forskningsredaktør i Aftenposten, påtroppende statssekretær i Kulturdepartemendet, Knut Olav Åmås. Det er som sagt fremdeles tidlig å si noe om hva det vil ha å si for kultursektoren selv om Åmås har etterlatt seg et nokså formidabelt brødsmulespor i form av et tonn mer eller mindre tesetunge og punktvise kommentarer om kultursektoren gjennom mange år i tanta, nå sist på mandag. Me lyt sjå. Det kommer sikkert til å bli helt forbanna greit.

Kanskje enda mer spennende, her og nå: Hvem blir den nye Kulturredaktøren i Aftenposten? Natt&Dag erfarer at disse er blant de sterkeste kandidatene:

Audun Vinger

Den avtroppende redaktøren i Vinduet har kanskje ikke en like tydelig profil på debatt- og forskningsfronten som Åmås, kan også (tror vi) mindre om Wittgenstein, men Vinger snakker til gjengjeld både vinyl, kortprosa og magasin flytende. Bred medieerfaring, dog ikke fra dagspressen, men scorer til gjengjeld høyt på knirk og biblioteksstøtte.

Egil Roger “Drillo” Olsen

Aftenposten har nettopp hyret inn Mimir Kristjansson og Jan Arild Snoen til å gi leggspark til sine egne politiske fløyer. Med en ny borgerlig regjering blir motmakt i Norges største abonnementsavis viktig, og ansettelsen av folk med marxistisk fortid har etter hvert tradisjoner i blekka. Drillo har sagt at han foretrekker stillhet framfor musikk. Noe lignende kan mistenkes om opptil flere av Aftenpostens musikkanmeldere. Drillo vil passe inn som ball i lengderetning.

Dolk

Dette er en gyllen sjanse for Aftenposten til å vise at de tar såkalte nye og spennende kunstarter på alvor. Avtroppende redaktør Åmås har, trass i ramsalt kritikk av den “særnorske sporten tagging og herværk”, uttrykt sin beundring for kunstnere som Dolk. Dolk vil i stillingen kunne følge opp den nye sjefsredaktøren Espen Egil Hansens offensivitet på nye plattformer, som murvegg, mursteinsvegg og låvevegg.

Hilde Sandvik

Kultur- og debattredaktøren i Bergens Tidende har det meste som skal til. Sandvik har i likhet med resten av BT har en svak borgerlig orientering og sunne doser arroganse. Dessuten er hun ikke fra Oslo, og sånn skal det jo være de neste to/fire årene. Er glad i målformen sin, noe hun blir nødt til å legge vekk i møte med Aftenpostens språknormer, men folk har svelget unna verre ting før.

Per Sandberg

Noe må han jo drive med.

En av bibliotekarene fra biblioteket på Tøyen

Noe må jo de også drive med.

Boblere: Sturla Haugsgjerd, Nikolai Astrup, en eller annen kis som jobber med utvikling i Schibsted, Anne Holt, Martin Bjørnersen, Charlotte Thorstvedt, Jürgen Habermas, Nils Arne Eggen, han ene duden i Minerva, mener du @nilaug-kisen?, nei, ikke han, han andre, han med mediekritikken?, de er mediekritiske alle sammen, Kristian Meisingset?, aldri i livet, Lars Roar Langslet?, ja, det var det han het,Pepsigro.

X