PSTEREOTYPISK

b
a

NATT&DAG testet kjønnsroller og feministkvotienten påPstereofestivalen.

Alle foto Paul IvarPettersen

“Kvinne, taushet er din skjønneste pryd.” – Sofokles.

Feminisme.av femina.Et system av ideer om hva kvinnelighet/femininitet er, omhvordan seksualitet definerer kjønnsidentitet, og om hvordan dette endres.Feminisme er en kritisk ideologi som kan legges til grunn for politiskhandling, hvor målet er å endre skjev maktfordeling mellom kjønnene. Det er særligi kvinnebevegelsen den feministiske ideologi praktiseres gjennom aksjoner ogpolitisk press.

FAKTA.Pstereofestivalen arrangeres på Marinen i Trondheim i augusthvert år. Pop-/rock-festivalen har eksistert siden 2007, er Midt-Norges størstei sin sjanger, og i løpet av de første fem årene er publikumstallet mer enntredoblet.www.pstereo.no

BENDIK

Bendik, hvorfor navnet Bendik, Bendik?

– Målet var nettopp å utfordre publikums fordommer og“typiske” kjønnsrollemønster. Fuck syngedame, ja til musiker! Jeg har littkomplekser mot det å bli kalt syngedame. De fleste artistene jeg ser opp til erakkurat det, pluss litt til. Jeg tror mye ligger i forventningene til hva enjente gjør i et typisk musikalsk prosjekt, og jeg er av den typen som ikkeliker å være typisk.

– Det har vært viktig for meg fra dag én å spille etinstrument i tillegg til å synge. Derfor er det egentlig litt kjipt å se atpublikum ofte tror det er noen andre enn meg som er “hovedmannen” i bandet.

OSLO ESS

Hei, dere!Publikummet deres består av en god del jenter, har dere et budskap?

– Vi elsker jenter! Og, vi er veldig opptatte av kjærlighet.Men, har vi overvekt av kvinnelig publikum? Vi spiller musikken fordi vi likerden, politikken bak det er mindre viktig.

TROND GISKE

Hei, Trond! Hvorforer DU femninist?

– Det er et godt spørsmål, ikke fordi det er vanskelig åfinne på noe å svare, men fordi det er så mange gode svar.