HJEMME HOS EN NATURIST

b
a

Taxien stopper ved inngangen til Sjøhaug Naturistsenter. Jeg roter fram bankkortet mitt, og mens vi venter på at betalingen skal gå gjennom spør jeg sjåføren om han har noe forhold til stedet.

– Nei, egentlig ikke. Jeg bare kjører folk hit og henter dem. Men de har et ekstremt eksponeringsbehov, det kan jeg si, de liker å vise seg fram.

Jeg går nedover mot hovedhuset på området og ringer Idar Storjord, men får ikke svar. Det er kanskje ikke så lett å ha telefonen i lomma når man ikke har bukser på.

De har et ekstremt eksponeringsbehov, det kan jeg si.

På en stor gressplen midt på området ligger det to menn splitter nakne på hver sin solstol. Den ene av de to reiser seg, roper navnet mitt og kommer gående mot meg. Ettersom jeg, enn så lenge, er den eneste på området med klær på er det vel ikke så vanskelig å forstå hvem som kommer.

Idar er oppvokst i Brønnøysund og har vært naturist i mange år. Det startet i det små med nakenbading på fylla, før han så en reportasje om Nudiststranden på Huk. Neste gang han var i Oslo dro han til Huk, og elsket det. Nå har han hatt fast vogn på Sjøhaug Camping i 13 år, og beskriver det som sitt andre hjem.

Da Idar møtte Anita på campen var det kjærlighet ved første blikk. Et første blikk som hun måtte anstrenge seg for å unngå å streife over kjønnsdeler med, foklarer Anita.

Både Anita og Idar har barn fra tidligere forhold, men ingen av dem er naturister, selv om de har vært på campen flere ganger.

Er det et eksponeringsbehov som ligger til grunn for naturisme?

–Hvis vi hadde et eksponeringsbehov hadde vi ikke vært her i et lukket og privat samfunn, da hadde vi løpt rundt nakne i byen. Naturisme handler om en frihetsfølelse, og de fleste kan si seg enig i at det kan være veldig deilig å ta et nakenbad eller tusle rundt i leiligheten uten klær. Det er slik vi er født, og det er slik vi liker å være. Her på Sjøhaug Camping har vi et fantastisk samhold fordi vi alle er nakne og blir kjent på et helt annet nivå. Alle her er veldig sosiale, og hver dag avslutter vi i badstuen med de andre fra campingområdet. Det er rolig her, og du studerer ikke andre, forteller Idar.

Hvis du ser en naturist slipper du å kle av ham med blikket.

Akkurat det med å studere andre, lurer jeg litt på. For meg er det sånn at hvis jeg plutselig ser en naken person vil blikket mitt automatisk trekkes mot penis. Er det sånn for naturister også?

–Nei, sånn er det ikke her, sier Idar

–Man ser egentlig mindre på hverandre enn folk med klær. Hvis du ser en naturist slipper du å kle av ham med blikket. Vi ser hverandre inn i øynene når vi prater sammen.

Anita bryter inn med en innrømmelse om at hun først måtte konsentrere seg litt for ikke å kikke.

–I begynnelsen er det en litt uvant situasjon, så man må omstille seg litt. Man er jo vant til at folk har klær, og det føles litt merkelig, men det går over. Nå tenker jeg ikke over det i det hele tatt.

Mote og klær, er det noe dere interesserer dere for, eller er dere mer antimaterialistiske?

–Jeg er glad i shopping, men det er ikke det pengene blir prioritert på, svarer Idar.

–Åja, jeg elsker klær, men det er to forskjellige liv. Livet med klær, og livet uten! sier Anita.

Hadde livet vært bedre hvis alle var naturister?

–Målet vårt er ikke å demonstrere og få alle til å bli naturister, men å gjøre vår greie. Det må være naturlig for deg. Når det er sagt tror jeg absolutt folk hadde hatt det godt av å være naturister. Naturister er alltid ute i naturen og elsker solen, og man merker ikke forskjell på om folk har på klær eller ikke. Det blir veldig likestilt og du slipper statusskille og kroppsfiksering, mener Idar.

Folk kommer hit med én pupp, én fot eller utlagt tarm.

Det høres litt paradoksalt ut at man slipper kroppsfiksering når alle er nakne?

–Alle som har en liten skavank burde være her en helg og se alle nakne mennesker her, mener Anita.

–Hengepupper, små pupper, lange mager, tynne mager og tykke mager# her ser du hvordan kroppen skal se ut versus det kroppsidealet man får se i media. Her er alle naturlige og vakre, alle kropper er vakre. Naken kropp er flott, uansett størrelse. Folk kommer hit med én pupp, én fot eller utlagt tarm, og folk stirrer ikke.

Naken kropp er flott, uansett størrelse.

Vi godtar mer og ser kroppen på en annen måte. Første gangen jeg kom hit tenkte jeg “wow, her passer jeg inn”. Det er ikke det samme kroppsfokuset her som ellers i samfunnet, ingen stirrer, ingen snakker bak ryggen på hverandre. Jeg tror at barn som vokser opp på naturistcamp får et veldig naturlig forhold til kroppen.

Hvordan fungerer dette på vinteren, og når dere er hjemme i leiligheten i byen?

–Vi går nakne så mye som mulig, men fryser vi må vi jo kle på oss. Her på campen kler vi liksom ikke på oss frivillig, vi venter til det blir kveld og kaldt eller hvis det regner. I byen er det ikke like lett ettersom man er ute av leiligheten mye, men det er deilig å gå rundt naken i leiligheten. I fjor vinter prøvde Idar å holde temperaturen inne på rundt 30 grader. Det ble en veldig dyr strømregning. Men vi kler på oss hvis vi har middagsgjester, selv om gjestene er naturister. I byen er det som en refleks at jeg kler på meg hvis noen kommer på besøk, slik er det jo ikke her på campen. Her ute glemmer man å ta på seg klær hvis man skal ut, sier Anita.

Jeg legger merke til at de fleste som går rundt har et håndkle eller morgenkåpe hengende over den ene skulderen. Idar forteller at det er av hygieniske årsaker. Man setter seg på håndkle i stedet for å sette seg rett ned i en stol.

Campingområdet er overraskende ryddig og åpent. Alle som har fast vogn her er også deleiere av campen, derfor hjelper alle til med å holde det pent og ryddig, og man har regler som sier at det ikke er lov å plante busker, hekker og lignende rundt vognen din slik at alle vogner ser åpne og innbydende ut. Her skal alle være venner.

Er det noen problematikk rundt upassende ereksjoner?

Er det fremdeles spennende med naken kropp eller blir dere lei?

–Man venner seg til naken kropp, men jeg føler at det er like spennende. Man blir jo opphisset av sin kjære, og det er mye mer nærhet når vi er nakne sammen. Par som sliter litt burde komme hit, mener Idar.

–Jeg husker engang jeg skulle pynte meg og tok på en fin kjole, men da sa Idar at han likte meg bedre naken, fortsetter Anita.

Opplever dere noen gang kikkere på området?

–Dessverre er det noe som kan skje, men de blir fort lagt merke til ettersom alle på campen kjenner hverandre. Det verste er de som kommer og ser på ungene. De blir kastet ut og jaget vekk med en gang og politiet blir kontaktet. Det skjer heldigvis ikke ofte, kanskje én gang hvert semester.

Plutselig ligger jeg der og plasker i vannet, splitter naken, sammen med en gjeng mennesker jeg aldri har møtt før

Opplever dere noe problematikk rundt upassende ereksjoner?

–For gutter og menn som er her for første gang kan det være et problem. Det er jo en naturlig kroppslig reaksjon, men folk reagerer med å trekke seg litt unna og den som blir opphisset blir nødt til å prøve å skjule det, enten ved å legge seg ned på magen eller ta et håndklede over. Så tenker man ikke mer over det. Men hvis noen for en grunn skulle sprade rundt med ereksjon uten å skjule det, er det ubehagelig og ikke sosialt akseptert. Det er absolutt ikke et stort problem. Noen av de nye gutta er såklart redd for at det skal skje, men det bare å skjule det, sier Idar.

Anita og Idar viser meg rundt på området, og jeg møter et annet par. Cecilie og Kjell Lund kjøpte seg inn som deleiere på campen i år, før de i det hele tatt hadde testet å være naturister, og forteller at dette har vært den beste sommeren de noen gang har hatt.

Folk her er behagelige å være rundt, og jeg føler meg ikke ukomfortabel med at alle er nakne. Det føles overraskende naturlig, så naturlig at jeg begynner å kle av meg jeg også, men selv om jeg er komfortabel med at de andre rundt meg er nakne, er jeg ikke like tilpass med å være naken selv. Det er ikke før vi kommer til et skilt der det står “Tekstil-fri sone” ved badestranda at alle klærne mine forsvinner. Plutselig ligger jeg der og plasker i vannet, splitter naken, sammen med en gjeng mennesker jeg aldri har møtt før, med pupper og peniser hvor enn jeg snur meg, og jeg føler meg mer hjemme enn jeg har gjort på lenge.