Finalistene i Miss Korea 2013

Når vi europeere sier at asiatere ligner hverandre så har vi faktisk rett. Vi er vant med å møte folk i nabolaget med lyst, kommunegrått eller mørkt hår# grønne, blå eller brune øyne# høye eller lave, og alle med forskjellige skjønnhetsidealer som ligner en penere versjon av hver enkelte. I Korea er det annerledes. Der alle har sorte øyne og sort hår er ett tydelig skjønnhetsideal utbredt blant koreansk ungdom.

GANGNAM: Tysklandimporterte biler suser forbi langs firefeltsveiene og splitter distriktets høyblokker i to. Dette er et av populærmusikkens viktigste områder, du bare vet det ikke enda. Sør-Korea har nemlig verdens nest største film- og musikkindustri, “Hallyu”, og det er ikke Psy alene som står for det. Både til høyre og venstre for oss strekker konkurrerende underholdningshus som YG Entertainment, SM Entertainment og JYP Entertainment seg mot himmelen, som alle står bak koreanske popstjerner som 2NE1, BigBang, SNSD, Wondergirls og ikke minst Psy.

embed:http://www.youtube.com/watch?v=j7_lSP8Vc3o

«I Am the Best» av K-pop-gruppa 2NE1 vant svært mange priser da låta ble sluppet i 2012.

DET SNOBBETE DISTRIKTET huser arbeidsplasser til flere hundre tusen mennesker, hjemmene til en halv million innbyggere, posh’eshoppinggater med mange millioner besøkende og spisesteder til hver og en av dem. Og sist, men ikke minst: over fem hundre skjønnhetsklinikker. Dette er nabolaget med den tetteste forekomsten av plastiske kirurger i landet der det gjøres flest kosmetiske inngrep i verden.

VI VAR I SEOUL og møtte Jang Hyuk Lee, plastisk kirurg ved PS Beauty Clinic. Han fortalte at en høy nese, doble øyelokk og et proposjonert ansikt var det mest etterspurte i hans klinikk i Gangnam. I Seoul har hver femte koreaner gjort ett eller flere plastiske inngrep.

– I vesten er alle født med doble øyelokk, men bare halvparten av koreanerne har det. Operasjonen er veldig enkel og billig, så mange velger å gjøre dette inngrepet, sier Doktor Lee.

FOR NOE MELLOM fem og åtte tusen norske kroner får man en såkalt ‹‹double eyelid surgery›› som er litt cirka en halvpart av en gjennomsnittlig koreaners månedslønn. Kjøpekraften er sterkere i Seoul enn i Oslo, det vil si at man får mer for pengene etter at man har trukket av de gjennomsnittlige avgiftene i en koreaners lønn enn en norsk. Man kan neppe si at alle harråd til å endre utseendet, men på grunn av populærkulturen ‹‹Hallyu›› som handler så mye om shopping og å se pen ut, er det nesten blitt et must. Koreanerne tar seg råd til en plastisk operasjon.

UNDER SER DU en animasjon av årets Miss Korea-finalister. Visstnok snudd litt i vinkelen, endret på størrelser og så, slik at finalistene skal passe oppå hverandre i Photoshop-layers, slik at de ligner mer. Men er alle virkelig så like? Har de gjort noen plastiske inngrep med ønsket om å få det samme resultatet? Vi visste ikke bedre enn å spørre en anerkjent plastisk kirurg.

– Jeg ville visst om det om det var tilfellet, skryter Dr. Lee

HAN HAR SETT GIF-en florere på nettet, han også. Selv mener han at missene egentlig ikke ligner på hverandre (se dem hver for seg på toppen), men han nevner at han forstår at vi europeerne synes det.

– Det samme panelet sitter og plukker ut de ansiktene og kroppene de mener er vakre, og da er det ikke rart at missene ligner, fortsetter han.

Koreansk knivkompetanse tiltrekker en ny type turisme: les reportasjen DEN EKTE GANGNAMSTILEN i NATT&DAGs KROPPs-nummer som er ute på gatene den 9. august. Vi var i Gangnam, der den tetteste forekomsten av skjønnhetsklinikker holder til i landet med flest plastiske inngrep per innbygger. Der møtte vi Jang Hyuk Lee mens han ferdigstilte nesen til en pasient. Ett foto fra det:

Foto: Danby Choi
(Foto: Danby Choi)

X