Vi guider deg til Skandinavias beste festivaler!

Ikke stol på internett. Tro oss. NATT&DAG forteller deg hvilke festivaler som gjelder.

Distortion (DK)

Alt er ikke gratis her i livet. Men man kan faktisk hustle til seg et par top notch musikkopplevelser for en slikk og ingenting. Bare ta Distortion i København for eksempel – gatefesten som varer i fem dager og som kulminerer i en kjempefest. For 450 gærninger får du tilgang på klubbkveldene, og for 100,- får du et såkalt “gadearmbånd”, som bidrar til å holde festivalen i live og gir deg gratis øl én kveld. Gatefestene på dagtid er gratis. Vi lar line-upen snakke for seg selv: Tim Sweeney, Jeff Mills, Ron Morelli, Dj Harvey, Todd Terje, Ryan Hemsworth, Erol Alkan, Cooly G, Kode9 pluss mange, mange fler.Distortion, København, 29. mai – 2. juni, fri aldersgrense. Billettene er gratis / 450 / 100 / 90 / 40 DKK (utvalgte klubbkvelder).

Hultsfred Goes Stockholm! (SE)

En svensk kollega av oss oppsummerte Hultsfredsfestivalen på følgende emo og kledelig vis: “Sex, droger, alkohol, musik, härliga och jobbiga människor i en bittersöt blandning mellan odödliga tonår och dom som vägrar släppa taget om den”. Hultsfred startet med et snittpublikum på 7500 besøkende de første årene etter fødselen i ’86. Tjue år senere hadde besøkstallet steget til godt over 30.000, men etter økt billettpris og line-ups av varierende kvalitet, gikk festivalen bankerott og ble nødt til å kansellere hele røkla i 2010. Det vanket dog storslagent comeback allerede året etter, og de siste somrene ved Hulingen-innsjøen har bydd på gjeve og varierte navn som The Cure, Bootsy Collins, MF Doom, The Prodigy og M83. Det ble ramaskrik blant de mest hardcore Hultsfred-hodene da det ble bestemt at festivalen i år (under nye eiere) flytter til området STOXA (Stockholm Outdoor Exhibition Area), ti minutter fra Arlanda flyplass. Om du fortsatt har mage + hjerte til å ta turen, se opp for gjensyn med udødelige 90-tallshelter som Portishead, My Bloody Valentine og Fatboy Slim, samt nyere og fine fjes som A$AP Rocky og Two Door Cinema Club.Hultsfred Goes Stockholm!, Sigtuna, Stockholm, 13. – 15. juni, 13-årsgrense. Tredagerspass 1275 SEK (uten camping) 1542 SEK (med).

Trænafestivalen (NO)

Telt, sovepose og shrooms 4 life. Du må gjerne sitte på nach i storbyen og si at du blir klein av flein, men ender du opp på Træna i sommer får du det fort for deg at sopp er topp. Det er dog intet must å ruse seg for å nyte denne nordlandske øyperlen, men midnattssola har for vane å forvandle de mest konservative av oss til frilynte hippiesjeler når denne lille storsjarmøren av en festival går ned i juli. “Æ vil ikke hjæm!” skrek vi til måkene på gebrokkent nordnorsk da vi var der for første gang i 2008, men 48 timer senere var det også helt okå å hoppe på båten hjæm igjen. Træna-programmet i år er flottere enn noensinne, og byr på synet og lyden av artister som Charli XCX, Dubioza Kolektiv, norske Kvelertak og MGP-mor Margaret Berger. Noe for enhver smak i Helgeland-havgapet, altså.Trænafestivalen, Træna, 11. – 13. juli, 15-årsgrense. Tredagerspass 1500 NOK. NB: Ta med telt.

Vanguard Music Festival (DK)

Midt i Københavns Frederiksberg Have arrangerer man i år for første gang den nye parkfestivalen Vanguard Music Festival, som allerede har mottatt skryt for en line-up der man foreløpig finner navn som Rodriguez, Wu-Tang Clan, Håkan Hellström, Junip, De La Soul og Pharoahe Monch. Vanguard har kun to scener, en utendørsscene og en teltscene, og det kommer ikke til å være konserter samtidig. I tillegg til musikken, vil festivalen være et sted med bredt utvalg av mat fra den danske hovedstadens beste spisesteder, samtidig som det legges opp til at festivaldeltakerne kan ta med seg sine egne piknik-kurver i de grønne skogsomgivelsene. Frederiksberg Have kan forøvrig nås på sykkel fra Brokvarterene på knappe ti minutter.Vanguard Music Festival, København, 2. – 3. august. Festivalpass 975 DKK (+ avgift).

Døgnvill (NO)

Døgnvill i Tromsø bør på ingen måte forveksles med debutalbumet til Idol-Sandra fra Mosjøen med samme navn. Tross sin unge alder har denne feiende flotte festivalen allerede hatt besøk av 50 Cent, Sex Pistols, Limahl (!), The Prodigy, Brian Wilson og Snoop Dogg – og det var også her vi strigråt i Mackølen og så A-ha under en av deres aller siste konserter i 2010. I år kan du blant annet oppleve den svenske stekesjefen/4-to-the-floor-wünderboy’en/Ralph Lauren-modellen Avicii, gitarhytte-misjonæren Kurt Nilsen og joviale Sirkus Eliassen. Se opp for dårlig hasj og drita fulle Tromsøværinger som ser sitt snitt (eller 100) til å krype ut av den lokale pub’en og inn på Valhall Stadion for å synge med på sanger de aldri har hørt før. Uansett: Tromsø er dødsfint om sommeren, og Døgnvill er en perle av en festival. Vær dær, snær.Døgnvill, Valhall Stadion, Tromsø, 29. – 31. august, 100 NOK per dag.

Øya (NO)

Dagsfylla-big daddy Øyafestivalen er sjeldent velsignet med dødsbra vær, men det er som regel kort vei til både Tele2-ponchos og en bandkompis med VIP-bånd så du slipper å bli søkkvåt i ølkøa. Han/hun søte på Åpent Bakeri som du aldri treffer på byen ellers dukker kjapt opp småbrisent spaserende gjennom mylderet i Middelalderparken, så sjansen for å ligge med fellesferiens store avstandscrush pleier som regel å peake her på sensommeren. Og programmet i år er igjen digg som faen: Blant lovende norske navn finner vi Todd Terje-affilierte (og super-albumaktuelle) André Bratten, Major Lazer-turnémaskot Cashmere Cat og bergensbaserte Deathcrush. Vi heier åpenbart også ivrig på besøk fra James Blake, Twitter-kråka Azealia Banks, Slayer, Blur, Compton-ambassadør/Norgesvenn-in-the-making Kendrick Lamar og ikke minst: Kraftwerk. Til neste år flyttes Øyafestivalen til Tøyenparken, så miss ei ut på siste sjans ever til å gulpe svindyr plastglass-pils opp i Alnaelva.Øyafestivalen, Middelalderparken, Oslo, 6. – 10. august. Fri aldersgrense. Ukespass 3165 NOK (au!), dagspass 820 NOK.

Way Out West (SE)

Lyst til å dra på Øyafestivalen i år, men er redd ditt ordforråd kommer til kort i Norge med “bärs”, “käka” og “kuse”? Eller har du rett og slett bare glemt å skaffe deg et festivalpass? Fortvil ikke. I Göteborg, bare fire timer unna Oslo med buss, ligger den svenske festivalen med nesten akkurat samme festivalprogram. Blant alle godbitene som er booket, finner du rapperne Angel Haze og Azealia Banks. Vi får bare håpe at disse to overfører sin Twitter-dispute, som startet da Banks hevdet at Angel Haze ikke var en native New Yorker (ouch!), til realtid for publikum. Skulle det derimot ikke skje, kan du i det minste kose deg med Danny Browns thighta jeans og utagerende scenepersonlighet, eller Kendrick Lamars poetiske analyser av hvordan livet fortoner seg i Compton.Way Out West, Gøteborg, 8. – 10. august, 18-årsgrense. Festivalpass 1895 SEK.

+ Femten festivaler til! Vi har omtalt Skandinavias beste festivaler. Sjekk ut hvilke HER!

X