Smilegubben og Gifttrynet møter Anne Holt

b
a

Hun drømmer om å oppheve nasjonalstaten. Hun elsker alt som er politisk korrekt. Og har hun det litt vanskelig, ringer hun bare til kontofonen – Anne Holt er proppfull av livsvisdom.

SMIL Øy! Hvorfor slettet du twitterkontoen din? Prøver du å sabotere researchen vår?

– Det var en tidstyv!

GIFT Det var ikke kona som tok deg i utroskap via twitter-innboksen?

– Nei, hvis noen skal ha noe sklyd i dette er dattera som har sagt: “Døh, hører du ikke at jeg snakker til deg?”, og det er ikke noe barn skal behøve å si.

SMIL Gi oss en ønsketweet nå, da! På 140 tegn: Hva er ditt politiske prosjekt?

– Ok, her er et forsøk: Jeg vil at alle skal dele det de har, være så snille de kan, og dessuten drømmer jeg om å oppheve nasjonalstaten.

GIFT Dette høres til forveksling likt ut som kardemommeloven, som hun svenske fascistjegeren ville sable ned. Har du blitt høyreekstrem?

– Svensker ser fanden på høylys dag konsekvent og alltid, så dem må man bare ikke høre på. Men jeg er jo enig i at kardemommeby er et litt trasig sted å være. “Å dele det man har” betyr at jeg sloss mot min egen ondskap# og “drømmer o oppheve nasjonalstaten” henger igjen sammen med at vi skal dele det vi har.

SMIL Litt sånn multikulti …

– Multikulti, politisk sett PANG – midt på!

GIFT Apropos datteren din: Hun heter Iohanne med i. Selv ikke Angelina Jolie kunne funnet på et mer kulturmarxistisk navn. Hva er galt med Kari?

– Haha! Iohanne er et gammelt slektsnavn.

GIFT Som stammer fra den greske guden for likhet?

SMIL Du sa på Trygdekontoret at det farligste stedet i Norge er familien, og at man ikke blir lykkeligere av å få barn. Hvorfor har du gått til anskaffelse av et barn selv?

– Jeg tror ikke på lykke. Det er noe man kjenne streif av to ganger i året hvis man er heldig. Jeg søker ikke lykke, jeg søker tilfredshet, jeg søker tilhørighet. Det er mye, mye viktigere. Og det får man ved å skaffe seg en familie. Men det er et farlig sted å være. Halvparten av dem går jo i oppløsning og uhyggelig mange voldstilfeller skjer i familien. Familien er skummelt sted, men det er også er sabla fint sted å være, hvis man får det til. Og det tar tid. Jeg tror det er der problemet ligger – folk tar seg ikke den tiden det tar å få det til.

GIFT Det sier du bare fordi du er lesbisk og vil ødelegge den normative familieidyllen!

SMIL Finn Skårderud sier at tretti prosent av foreldre egentlig bør fratas barna sine. Mener du at for mange tatt av barnevernet, eller for få?

– Jeg har seks år med nesten bare barnevernsaker. Jeg vil absolutt ikke gå god for tretti prosent. Men at for få barn flyttes ut av familiene sine, og ikke for mange, det er jeg helt enig i.

GIFT På Skavlan sa du at du beundret svensk samfunnsdebatt for å være anstendig, ognylig kritiserteduÅmås for å slippe til for mange ekstreme stemmer. Bør så ekstremt kjedelige meninger som det få slipes til i millioner av svenske og norske hjem?

– Eh, nei. Jeg bare stiller opp når jeg kan og vil, så får andre bestemme om det sal slippes til eller ikke. På Skavlan har jeg vært tolv ganger, så det betyr vel at redaksjonen synes det er gøy å ha meg der. Jeg er stor beundrer av Fredrik Skavlan. Jeg tror han nå er gjenstand for det som er veldig typisk norsk, at når du virkelig har gjort suksess så lenge med det samme formatet, da SKAL noen rive deg ned. Det er den norske dialektikk, og den er akkurat like forutsigbar som at man spiser kvikk-lunsj i Påsken.

SMIL Du elsker jo sånn svensk PK-døllhet. Er du enig med de svenske døll-o-kratene om mener Torbjørn Egner er anakronistisk brungrums og at fascismen ble unnfanget da Nansen lærte kronprins Haakon å gå på ski?

– Jeg er ikke enig i dette, men svensk politisk korrekthet er noe annet enn norsk politisk korrekthet. Det jeg liker ed det svenske samfunnet er at de har laget en veldig fin buffer mot brunt grums. Jeg tror ikke på den trykkokerteorien, som Knut Olav Åmås åpenbart gjør. Jeg tror ikke det er sånn at hvis man stopper den verste kloakken, så sier det pang en dag. Jeg ser ikke poenget med å brette det utover Norges største debattavis. Hva skal vi lære av å lese en kronikk av Fjordman?

GIFT Mørkt døll-o-lemma: La Jan Guillou og Leif GW Persson styre twitterkontoen din i en uke, eller langhelg med på Farris bad med Knut Olav Åmås og Jan Thomas?

– Det siste. Definitivt. Jeg tror langhelg er de to ville vært en fest. Dere skulle visst hvor komplett udugelige Guillou og Persson er til noe annet enn å skrive. Jan Guillou skriver bøkene sine på skrivermaskin – han har kjøpt inn et eget kjøleskap med fargebånd, siden de har gått ut av produksjon for lenge siden – som han har på hytta si, eller godset sitt, som jeg sier. Der har han fargebånd til han er hundre år, så sitter han ved en skrivemaskin og når han skal sende inn spalten sin i Aftonbladet legger han arket i en faksmaskin. Han kan ikke slå på en pc engang. Så det å overlate twitterkontoen til ham – det hadde egentlig blitt ganske trygt for det hadde ikke kommet en eneste tweet. Jeg ombestemmer meg! Jeg vil heller at de skal ha twitterkontoen.

SMIL Hvordan var det å hoppe for Wirkola AKA Gerd Liv Valla som justisminister?

– Altså, jeg var justisminister i omtrent et kvarter.

SMIL et politisk kvarter! Ba-dtsj!

– Ja, et politisk kvarter! Det var ufattelig kort. Og jeg tror ikke det gjorde inntrykk på noen. Det er et glemt kapittel i mitt liv og et totalt glemt kapittel i norsk historie.

SMIL Det er ikke helt sant.

– Jeg møter fryktelig ofte takknemlige bosniere. Det er det eneste jeg er glad for fra den perioden – at jeg klarte å skaffe disse ekstraordinært asyl. Jeg blir stoppet av aldre kvinner på gaten som vil gi meg klem og gråter og takker og sånn. Det synes jeg er stort. Og det som er morsomt er at da fikk jeg høre fra Carl I. Hagen t hele Norge kom til å gå under fordi disse tre tusen fikk bli.

SMIL Og nå har de blitt til Leo Ajkic-er hele gjengen!

– De har blitt stoooore assets for Norge.

GIFT Apropos mørkhudede bosniere, her kommer et mørkt vennin-o-lemma: Jentetur til Paris med Gerd Liv Valla og venninnene hennes, det vil si bare dere to# eller synge Valgerds versjon av “La Det Svinge” på HGVM?

– Definitivt det siste. Jeg vil ikke på tur eg Gerd Liv Valla. Dessuten tror jeg Valgerd er egentlig er ganske hyggelig person. At jeg synger “La Det Svinge” ville vært verst for de som hørte på.

GIFT Og Paris med Valla …

– Det er verst for meg.

SMIL Hvis du ble tilbudt en ministerpost i en hypotetisk Stoltenberg3, hva hadde vært førstevalget?

– Jeg hadde heller skutt meg i begge kneskålene enn i det hele tatt å begynne å tenke på hva jeg skulle velge der. At noen er villige til å ta den jobben, skal vi andre bare takke faen for.

SMIL Er det sant at du mener kriminalitet lønner seg?

– Det spørs hvilken målestokk du legger an, da. Det er veldig mange som kommer unna med kriminalitet. Hvis du ser på statistikken til Økokrim, og de beløpene de tror går med i korrupsjon og hvor få som blir tatt, ser du at det lønner seg med kriminalitet.

SMIL Nils Rune Langeland sier at han ikke skjønner at folk blir så indignert over trygdesnyltere, og at ingen fokuserer på de virkelig store pengene som blir flyttet i forbindelse med korrupsjon.

– Det er i grunnen godt sagt, men jeg nekter å være enig med Langeland i noe som helst. Så det synes jeg var dumt sagt.

SMIL Det er i grunn bare vi som parafraser ser ham her, kun derfor det høres smart ut.

– Jeg satser på det! Det må ha gått gjennom et NATT&DAG-filter, for noe så smart kan ikke han ha sagt.

GIFT Men smarthet til ide! Favorittbloggen vår heter menwholookedlikeoldlesbians.com. Hvem i norsk media synes du ligner mest på en gammel lesbe? Mats Gilbert?

– Mats Gilbert ligner ikke på en lesbe, han likner på en gammel raddis, og det er jo det han er. La meg vise dere noe. (Søker opp og viser frem bilde av Kjell Askildsen, red.anm.) Se! Haha! Det ligner på Kim Friele på en jævlig dårlig dag!

SMIL Apropos kredible forfattere: For noen år siden ble det gjort en sosiologisk studie hvor syv av ti nordmen svarte at man ikke kune si at Dag Solstad var en bedre forfatter en deg. Er du enig i det?

– Nei, på ingen måte. Men det kommer an på hvilke kriterier du legger til grunn. Det er klart at litterært er Solstad ti tusen ganger bedre av å være en forfatter enn det han gjør. Hvis vi skulle konkurrere om å skrive krimlitteratur, ville jeg ha vunnet. Skulle vi konkurrert om hvem som blir lest om hundre år, ville jeg tapt med dunder og brak. Litterært og språklig er han selvfølgelig vanvittig mye bedre, men jeg synes det er morsomt at folk protesterer mot det politiske korrekt litteraturpolitiet.

GIFT Blant de tre av ti er sikkert Vinduet-redaktør og DN-anmelder Audun Vinger, som sa at det godt kunne være deg som hadde skrevet Kongepudler – den hadde nemlig ikke begredelig språk som ditt forfatterskap.

– Nei, vet du, jeg er så vant til å høre det der, at jeg synes det er greit. De fleste i Norge vil vel si: Audun Vinger, who?

SMIL Kremt, ikke NATT&DAG-lesere.

– Nei, det vet jeg. Men vi lever gudskjelov i et land hvor det er lov å lese de bøkene man vil lese, skrive de bøkene man har lyst til å skrive, og forlagene har lov til å gi ut de bøkene som de ønsker å gi ut. Det var en periode på nittitallet da det var veldig populært å disse meg i alle mulige sammenhenger – og det kunne i blant bli litt slitsomt – men jeg opplever ikke at det er sånn lenger. Du har noen gamle grinebitere i min egen generasjon som ikke lar én anledning gå fra seg til å kaste dritt, men jeg lever fryktelig godt med det. Hver gang jeg synes det er litt vanskelig, er det bare å ringe kontofoen.

GIFT Når vi først snakker om litteraturpoliti: Ville din krimheltinne Hanne Willhelmsen håndhevet sexkjøpsforbudet dersom hun i tjeneste om over to lesber fra Ottar som betalte for trekantsex med Jan Bøhler?

– Haha! Da hadde hun slått til! Det hadde hun slått til på! Men det er også det eneste. Hun er nok som meg en motstander av sexkjøpsforbudet.

SMIL Men det var jo ditt eget parti som innførte den! Hva er dette for slags Høyre-holdninger? Har du blitt påvirket av din bestevenninne Kristin Clemet?

– Bestevenn og bestevenn. Jeg er egentlig ikke bestevenn med noen, jeg. Jeg ser veldig få mennesker. jeg bor her oppe. Min radius går herfra, og inn i skauen. Men vi er gode venner. Uenige om veldig mye, en enig om de store tingene.

GIFT Er det ikke så farlig om dere enige, bare du får henge med de kule, smarte folka?

– Nei. Altså, jeg vil selvfølgelig mye heller være sammen med folk som er smarte enn folk som er dumme! Herregud. Men hva er dumt? Jeg har vært i selskaper hvor jeg har vært sittet sammen med folk som er evig langt fra meg i hva de tenker og hva de holder på med – og hatt det dritgøy! Fordi de er dritsmarte! Det kommer an på hva du definerer som smart. Jeg er IKKE elitist. Jeg føler meg fanget: På den ene siden står kultureliten som sier: «Hun er en ræva forfatter som ikke kan skrive!», og på den andre siden: «Elitist! Elitist! Vil bare omgås de smarte!». Hvem faen er jeg da? Jeg står i midten og sier: «Jeg omgås med hvem som helst, og skriver bøker som folk vil ha!».

GIFT Du er fanget i limbo!

– Ja. Jeg er fanget i limbo av og til, ass.

GIFT Mer sport: Kvinnefotball! Ikke er det fotball og ikke er det kvinner. Er du enig?

– Uenig. Jeg har forandret mening om kvinnefotball. Jeg synes det var dritkjedelig før i tiden, og fikk så hatten passet da jeg skrev det i fotballspalten min i VG. Nå er det jo ganske bra. Det som er problemet med kvinnefotball er at: 1, de bør hete det samme som guttelagene fordi fotball handler om identitet, så du må ha Lillestrøm, du må ha RBK, du må ha Vålerenga…

GIFT … ikke Bjørnar Ulf og Trondheims Ulv.

– Nei, ikke Torsken og sånn. Det er ikke noe følelse knytta til de navnene. Og 2, de må innse at de må krympe banene og krympe målene.

GIFT Du er altså for diskriminering?

– Absolutt ikke! Den gjennomsnittlige kvinnelige forutsetning er annerledes enn den gjennomsnittlige mannlige forutsetning.

GIFT Her kan du sikkert Harald Eia komme med noen tall som sier at jenter sitter vondere på en kontorstol, og burde holdes utenfor arbeidslivet.

– Absolutt ikke!

SMIL De kan bare kvoteres inn i sporten?

– Jeg skal bare ikke kvotere dem inn! Jeg skal gjøre banen annerledes.

GIFT … gjøre spillereglene annerledes, lønna annerledes, også har du det gående.

– Nei, jeg diskriminerer ikke i det hele tatt. Jeg tror det ville blitt morsommere.

GIFT Gi Hadia Tajik en ekstra rådgiver og så …

– Hvorfor skal hun ha det?

SMIL Fordi hun er kvinne!

– Den gjennomsnittlige kvinne …

GIFT … har vondt i hoftene og sånn?

– Vondt i hoftene?!

SMIL Det er du som vil forby kvinner å …

–Nei! Jeg sa: Den gjennomsnittlige kvinnes fysiske forutsetninger er annerledes, den gjennomsnittlige åndelige kapasiteten til kvinner er ikke lavere. Skulle det være noe er det motsatt.

SMIL Er du helt sikker på det?

– Nja, ja. Ganske.