Du så henne først i N&D: modell Sofie Sjaastad tar motebransjen med storm

b
a

Det er liten tvil om at skandinaviske ansikter er godt etterspurt i motebransjen. 16 år-gamle Sofie Sjaastad er blant dem. En av hennes første jobber var vår forside i februar 2012 (Fantasi-nummeret), og siden har hun gått runway for store, internasjonale merkevarer som Maison Martin Margiela, Lacoste og Jil Stuart, gjort fotojobber for magasiner som i-D magazine og blitt omtalt av New York magazine. Nå er hun tilbake i NATT&DAG, denne gangen i en serie skutt av en av Norges beste fotografer:Massimo Leardini.

NATT&DAG februar 2012. Foto Richard Eriksen

Sofie kan minne om en skandinavisk Lindsey Wixson. Suksesshistorien om den ett år eldre amerikaneren ser ut til å ha skapt fotspor å tråkke i for Sjaastad. I tillegg til å ha de lignende og karakteristiske «Rosebud»-leppene, har de to modellene gått for flere av de samme designerne. Det er mest sannsynlig ikke tilfeldig når scouterne leter etter alt som kan minne om Sjaastad om dagen, noe byrået hennes i Norge, Heartbreak, kan bekrefte. Sofie Sjaastad har et eget byrå i nesten alle land hun har trådt inn i, og det ser ut til at dette kun er begynnelsen av hennes karriere i moteindustrien.

Du har allerede gjort mange prestisjetunge jobber. Hvilke fotografer eller magasiner vil du aller helst jobbe med?

– Det er rett og slett for mange forskjellige stiler jeg er glad i, og fotografer jeg liker er så flinke på hver sin måte. Men jeg skulle gjerne vært i moteserier i franske Vogue. Jeg har er også glad i i-D, så det er veldig morsomt å allerede har ha gjort jobber for dem. SMUG og ACNE Paper er også blant favorittene. Blant klesmerker er Chanel kanskje mitt største ønske. Jeg er også veldig fascinert av elegante og mer minimalistiske merker som Céline og Jil Sander.

Er modellkarrieren din den viktigste prioriteringen om dagen?

– Det har aldri vært min plan A, men det er absolutt noe jeg vil drive med på fulltid før eller senere. Det er en veldig spennende jobb som man kan lære veldig mye av. Jeg vet ikke om mange 16-åringer som har bodd alene i New York. Det er mange opplevelser jeg aldri hadde fått om jeg ikke var modell. Jeg har imidlertid planer om å fullføre skolen, de er først senere jeg må se hvor livet tar meg.

Kan du tenkte deg å jobbe i motebransjen uten å være modell?

– Jeg har litt blandede følelser om akkurat dette. Det er så mye stress og en rask livsstil for alle involverte, så det å jobbe med dette resten av livet kan jeg se for meg er slitsomt. Samtidig opplever man en helt egen verden. Men jeg trives nok best foran kameraet.

Den kommersielle verdenen finnes langt utenfor motemarkedet også, skal du se! Hva betyr mote for deg?

– Jobben min dreier seg tross alt om dette, og jeg vet ikke om jeg hadde trivdes med jobben min om jeg ikke hadde en stor glede av å se alle de nye klærne som designerne skaper. Jeg har alltid vært opptatt av å kle meg riktig, og en hobby er å eksperimentere med klær og det uttrykket det kan skape.

Se Sofie i motesidene (fra s. 31)! Plukk opp avisa ved en (kul) butikk nær deg, eller sjekk ut portable document-filen HER.