Smilegubben og Gifttrynet møter Tommy Tee

b
a

Han abdiserte for to tiår siden, men blir ikke kvitt tronen. Kan reality-tv hjelpe Tommy Tee å miste statusen som hiphop-konge?

TOMMY FLÅTEN (født 18. desember 1971 på Grefsen i Oslo), kjent under artistnavnene Tommy Tee og Father Blanco, er en norsk hiphop- DJ, graffitimaler og produsent. I 1989 startet han Norges første hiphop-magasin Fat Cap, som senere har blitt et av verdens ledende graffitimagasin med internasjonal distribusjon. Han eier plateselskapet Tee Productions som gir ut artistene Diaz, Warlocks, Opaque, Son of Light, Gatas Parlament og A-Lee. Tommy Tee har sitt eget radioshow på NRK P3, “NRS” eller “National Rap Show”, som i 2013 er inne i sitt 18. år.

SMILHva heter du egentlig? Er det greit å kalle deg Tommy Nilsen?

– Gjerne! Kall meg Nilsen. Det funker. Men jeg heter egentlig Flåten.

SMIL Er du i slekt med Roar Flåthen?

– Dessverre. Jeg er verken fra Groruddalen eller i familie med LO-pamper.

GIFT Når vi snakker om å ikke være fra Groruddalen. Er ikke den østkant-romantiseringen i “Nilsen” litt krampaktig?

– Jeg ser på den som en Oslo-låt. Martin (Don Martin, red.anm) sier i første verset at Oslo er fortellinga om to byer – at den er delt på midten. Familien min kommer fra Sagene, på feil side av Akerselva, og jeg er ikke helt enig i at den er delt i to. Men jeg har ikke store problemer med å kjenne meg igjen.

GIFT Er du flau over å ha bodd på Bygdøy?

– Nei, nei! Jeg har til og med spilt i korps der. De trengte en trommis, og jeg var litt for stor i kjeften. Så jeg endte opp med å spille trommer i 17. mai-toget til Bygdøy skole.

SMIL Du har begynt å rappe igjen. Når får vi se deg gjøre en Skeez-TV-battle, a?

– Hæhæ. Da må jeg først lære meg å rappe uten musikk og i utakt.

SMIL Har Skeez-TV noe med hiphop å gjøre?

– Ikke i min verden. Det henger mer sammen med standup enn hiphop-kultur.

Media, politiet, kommunen og Oslo Sporveier kjørte over en hel generasjon.

SMIL Er det pute-tv for hiphop-folket?

– Ja, faktisk. Jeg så en battle med Cast, som jeg synes var hysterisk. Han ene fra Tonna Brix var også med. De er jo like mongo, så det ble friskt.

GIFT Hvor mye respekt har du for Nils m/ Skils?

– Jeg liker ikke rapping uten musikk. Men Nils kan jo faktisk rappe.

GIFT Du sa til Aftenposten Søndag allerede i 1991 at du abdiserte som graffiti-konge? Det var litt freskt?

– Haha, jeg prøvde å komme meg unna! Jeg så et gammelt tv-opptak av meg fra slutten av åttitallet hvor jeg snakket om hvor jævlig kommerst rap hadde blitt – da. Det viser fremfor alt at jeg ikke greier å gjennomføre ting. For tjue år siden ville jeg si fra meg det vervet, og jeg har ennå ikke klart det.

GIFT Og nå er du inni en alternativ førtiårskrise, hvor du stiller som dommer på The Voice og Stjernekamp.

– Også har jeg begynt med caps!

SMIL OG debuterer som morsmålsrapper.

– Ikke minst!

GIFT Kunne du ikke bare kjøpt Porsche av Tommy Steine på Auto Forum som vanlige folk?

– Hadde jeg hatt penger til Porsche hadde jeg selvsagt valgt den veien. Men nei, jeg er i en periode av livet mitt hvor jeg liker å prøve nye ting.

GIFT Hadde Tommy Tee anno 1994 hata The Voice-Tommy fra 2014?

– Jeg hadde nok mislikt meg selv. “Hvorfor måtte du være med på de greiene der?”, liksom.

SMIL Var unge Tommy 100% real til enhver tid, da? Du platedebuterte ganske tidlig med dance-mogul Jimmy Jay og gruppen SnikkSnakk i 1990, hvilket endte med en sommerturne med en ung Trine Rein. Hvor real var det?

– Hehe. Tror det var mer enn ekte nok for en jente fra Nesodden.

SMIL I 1991 sa du: “hiphop-miljøet tar avstand fra vold, narkotika og alkohol”. Hva skjedde med nulltoleransen din?

– På slutten av åttitallet var det fortsatt et veldig sunt og homogent – og fremfor alt lite – miljø. Vi var i grunn alle enig om at vi skulle følge de verdiene som vi anså som de grunnleggende hiphop-verdiene.

GIFT Men du har gjort en del dumt i fylla siden den gang?

– Å, herregud. Det meste jeg har gjort som er veldig dumt, har jeg gjort i fylla.

GIFT For eksempel den gangen du ble kasta ut fra din egen DJ-gig på rederiet under Quarten og måtte tilbringe natten på glattcelle?

– Haha! Det gikk unna. God gammeldags bar fight. Til og med Cee-lo og crewet hans tok i et tak der. Helt kaos. Det er morsomt sånn i ettertid, men litt slitsomt da det sto på. Ingen liker vel å bli kvalt av dørvakter?

SMIL Det er ikke så mye ordentlig beef i norsk hiphop. Dreamon og Kaveh er ikke Tupac og Biggie akkurat.

– Nei, takk og lov for det! Verken Tupac eller Biggie lever, så jeg er litt glad for at det holder seg såpass anstendig. Selv om det ikke er så tøft å prate om i media.

SMIL Hvorfor er alle så diplomatiske? Dere hadde jo skikkelig beefs før? Dere hadde hiphop-krig!

– I media var det en skikkelig krig. Og det kunne ha blitt skikkelig stygt, men jeg synes ikke det ble det.

GIFT Skremte du Christer Falck ut av hiphop-miljøet?

– Ikke jeg alene, men det var et par episoder der som var … Ja, han fikk seg en støkk i livet. Christer var en jypling fra Drøbak som var kjapp i kjeften og begynte å kjøre over folk. Det var bare snakk om å gi ham en beskjed. Det er bedre å bli pissa på enn å havne på sjukehus.

Christer Falck ble pissa på inne på John Dee, av en kompis som tok ansvar.

GIFT Vær litt mer detaljert, a. Gi oss noe juice.

– Han ble pissa på inne på John Dee, av en kompis som tok ansvar. Han fikk ikke så mye.

SMIL Tægging eller piecer?

– Jeg liker jo tæggs veldig godt, da.

GIFT Er ikke det bare noe du sier for at de tøffe gutta ikke skal si du svarer feil? Liker du virkelig tæggs best?

– Jeg er såpass gammel at jeg trenger ikke forholde meg til noen tøffe gutter som synes noe er feil å si. Det går på den kjærligheten jeg har for tæggs. Det er minst like mye kunst i tæggs som i piecer. Det er der det begynte og det er der det slutter. Så man kan ikke hate på tæggs. Det er umulig. Hvis man har en viss kunstnerisk sans, ser man dette her.

SMIL Hvor mye graff har du egentlig malt selv?

– Jeg var veldig aktiv fra 88 til 91. Da vil jeg si at vi var konger i inner city.

SMIL Fra 92 ble det mer hardcore, for å si det sånn. Ble scenen hardere fordi gutta tok hyppere og rusa seg, eller ble den hard fordi Geir Spainen (norsk eks-offiser siktet for mordforsøk og torpedovirksomhet i Sverige, engasjert av Oslo Sporveier på 90-tallet for å hamle opp med tæggere, red. anm.) og det regimet tvang dem til å være harde?

– Det er nok en kombinasjon. Først var det media, politiet, kommunen og Oslo Sporveier som kjørte over en hel generasjon, og skapte sitt bilde av writer-miljøet. Over fire, fem år ble det en selvoppfyllende profeti. Folk som søkte seg til miljøet var ready for destruction og kun det. Og da svarte sporveiene med å leie inn vektere og …

SMIL Torpedoer?

– Ja, rett og slett torpedoer. Det er helt sinnsykt drøyt. Det viser hvor lett det er å gå jævlig langt når gruppa du skal ta ikke har noen reell stemme i samfunnet. Writere er lettere for politiet å ta seg av enn harde kriminelle. Eller var. Nå er jo miljøet blitt mye hardere.

GIFT Er det tilfeldig at etterkrigstidens verste massemorder hadde Coderock-plakater (norsk writer, red.anm.) på barnerommet?

– Nei, du den fyren … Jeg husker ikke den fyren så godt. Men du vet, han rota seg bort i noen B-gjengen-folk. En del folk han ikke takla å henge med. Han hadde nok ikke bare gode opplevelser der. Og det var mange med ham. En grunn til at jeg ikke synes det er rart at han var innom hiphop-miljøet, er at hiphop-miljøet, og spesielt writer-miljøet, var veldig svartmalt på den tiden. Samtidig hadde det en jævlig stor rekruttering. Dette var generasjonen etter min, og vi så med argusøyne på utviklinga. Det kom en del utskudd, folk som ikke nødvendigvis fant seg til rette i andre miljøer.

Dette var generasjonen etter min, og vi så med argusøyne på utviklinga.

SMIL Så du støtter teorien om at den første avvisningen i ABBs liv var fra hiphop-miljøet?

– Det starta nok mye tidligere for ham. Men det kan ha vært en faktor på veien, ja.

SMIL Hvem var dine favorittwritere fra den tiden?

– Raide, Ridder, Jame, Mack … og hva heter han igjen, han som begynte å jobbe med kunst?

SMIL Mast?

– Nei

GIFT Aksel Hennie? Han filmkunstneren?

– Haha, nei, ikke han heller.

SMIL Aksel var jo udiskutabelt en av de mest hardcore da han holdt på. Spørsmålet “alle” stiller seg når vi snakker om ham og 90-tallet: Apollo (affiliert med Klovner i Kamp på 90-tallet, red. anm.) og en del andre var ute i sosiale medier for en kort tid tilbake og beklaget at de i sin tid kalte Aksel en tyster. Tror DU han gjorde det?

– Hehe. Jeg tror definitivt at han sa mer enn han burde sagt. Samtidig er jeg ikke sånn: “Tysta!”. Hvis du har vært i politiavhør og du nekter å si noe, da har du ikke tysta. Hvis du prater om dine egne ting og sånn sett drar med deg andre, det er på en måte halvtysting. Kanskje du ikke nevner navn, men det blir lettere å peke ut andre folk. Hvis du mener tysting er å gi masse navn til politiet, da blir det noe annet. Jeg tror ikke han har gjort det. Men jeg tror han dreit seg ut på et eller annet vis.

GIFT Han lagde jo den filmen om å bole og å ha mongoloid bror?

– Den filmen er kanskje det største argumentet for at han har tysta. Hvis han ikke har gjort det, hvor kommer den filmen fra da? Samtidig: En viss porsjon sunn fornuft – og jeg har sitti i noen politiavhør sjøl – tilsier at det å sitte som 16-, 17-åring og bli grilla og så komme til å si noe … jeg synes ikke det er utilgivelig.

SMIL Techrock (rapper i Warlocks, red. anm.) er med i den nye filmen til Hennie. Ville du gjort det samme?

– Jeg tror ikke jeg hadde sagt nei til det, hvis alt annet hadde stemt. Nå kjenner ikke jeg Aksel Hennie noe godt, men hvis det er sånn at du ikke skal kunne jobbe med noen som har gjort noe du ikke liker, da begynner du å begrense deg ganske kjapt. Dette er femten år sida. Foreldelsestida har kommet.

Å være real er å tørre å si at du har forandra mening.

GIFT Så real er du altså ikke?

– JO! Det er det som er å være real. Dere vet, å være real er ikke å bare ha et standpunkt hele tiden og gå med skylapper. Å være real er å se hva som er hva til enhver tid og tørre å si at du har forandra mening. DET er å være real.

SMIL Real speak! Folk sier det var en uskreven lov om at ingen i Oslo fikk ha høyere hi-top (karakteristisk sveis gjort kjent av blant andre Big Daddy Kane og Kid n’ Play, red. anm.) enn deg?

– Haha! Ja, det står i Oslos hiphop-reglement.

GIFT Ikke tull det vekk! Du ville ha den høyeste hi-toppen?

– Ja, selvfølgelig! Alle som har hi-top vil ha den høyeste hi-topen!

GIFT MØRKT stil-o-lemma: Ville du byttet klesstil med Chirag …

– Nei.

GIFT … eller musikkstil med Dreamon?

– Å fy faen. Å fyyy faen. Uff. Nei, jeg tar på meg hva som helst for å slippe å lage musikk som Dreamon.

GIFT Justin Bieber kom nylig ned fra taket i Telenor Arena. Da dere kom ned fra taket på Hit Awards i 99 for å fremføre “Takin Ova”, var det ikke Christer Falck som ble pissa på, men buksene dine?

– Det var ikke langt unna! Da jeg sto der og skulle over rekkverket, oppdaga jeg at jeg har heavy høydeskrekk. Jeg liker absolutt ikke høyder.

SMIL Det er derfor du aldri ble rik. Du er redd for å nå toppen.

– Ja, kanskje det. Men jeg liker meg på vei oppover.