Jakten på fikenfuglen: første akt

b
a

Vår mann Bjørnar krysser Frankrike for å finne fordums delikatesser.

Det er kveld i Marseilles havnestrøk ogfengselet til Greven av Monte Cristo ligger gjemt et sted i mørket.

Forbiveloppdragen ungdom og horer som roper “monsieur!” drar jeg ensom på enanbefalt restaurant. I påvente av en gryende tallerken fiskesuppe spør jeg kelnerenom et kløende sår som stadig klør verre.

Jeg er på et oppdrag fra Gud og jeg spiser min vei til frelse.

– Har du noen gang hørt om en fugl kalt lebecfigue?
Le bec figue? Non…

Verken moteriktige hovmestre eller universitetsstudenter med grønnekordfløyelsbukser har vært i stand til å kaste lys over mysteriet. Delikatessenhar flydd inn i glemselens dal.

I 1826 skrev professor Brillat-Savarin gastronomiens bibel, Smakens fysiologi.I kapittelet “Om vilt” står profetien: “Blant kramsfulgene er den mestvelsmakende ubestridelig den eksellente becfigue (‘fikenplukker’). Denkan fetes opp minst like hurtig som rødstrupen eller hortulanen, og naturen hari tillegg gitt den en lett bitter aroma og en så utestående duft, at alle våregustative evner blir mobilisert, tilfredsstilt og lykksaliggjort. Dersomfikenplukkeren, le becfigue, var på størrelse med fasanen, ville densikkert koste like mye som en tønne god matjord.”

Delikatessen har flydd inn i glemselens dal.

Jeg er på et oppdrag fra Gud og jeg spiser min vei til frelse. Stekt kanin iBrussel, løksuppe i Lyon, croissanter og marmelade, gåseleverpaté på ristetbrød, boeuf bourguignon som fordamper før svelget, créme brûlée der skorpa eren tynn skare over eufori# bryt igjennom den, og mandarinlikør løper nedsilkeaktig krem. Professoren skriver: “Kun det åndelig høyutviklede menneskehar forstand på å spise.”

Fikenfuglen må dermed være nøkkelen tilparadiset.

Imorgen setter jeg kursen for Labeaume iSør-Frankrike, en landsby med 572 innbyggere. Det finnes en bistro der som eroppkalt etter fuglen. Forhåpentligvis sitter de på verdifull informasjon, omikke fuglen selv.

Andre akt av JAKTEN PÅ FikenfugLEN slippes snart.