Hva er mediehorene avhengig av?

b
a

Hva er du avhengig av?

Meh-gubben søker svar på det alle lurer på, men ingen tør spørre om.Hver måned vil meh-gubben i sokratisk ånd be et knippe Dagsnytt 18-aspiranter,meningskvitrere og spaltetrålere – AKA the usual suspects – om å redegjøre forfenomener og begreper du er avhengig av å forstå for å kunne holde hodet overvannet i det stadig mindre gjestmilde meningsdeltaet.

Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen
Filmskaper

– Ikke spesielt vanskelig å svare på, dessverre. Jeg er avhengig avpotetgull og Coca Cola Zero, samt sex. Alle behagelige – og dødsfarlige – på enog samme gang. Potetgullforbruket mitt kan gå opp i fire, fem poser hver uke,selvfølgelig ledsaget av zeroen, som i store mengder må betraktes som ren gift.Sexen er ofte dong-løs – og som homo foretrekker jeg toeren. Det som har reddetmeg, tror jeg, er at jeg er topp og ikke bunn. Jeg sprer kjærlighet rundtomkring i rompehull i Oslo, og er slik en jordisk samaritaner, men det erfarlig, svært farlig. Og jeg blir fortvilet av det, fordi jeg skjønner at detre onde søsknene cola, chips og sex kan gi meg en tidlig død.

Hans Christian Heyerdahl AKA Hasse Hope
Programleder og humorist

– Jeg er avhengig av bekreftelse. Hovedgrunnen til at jeg svarer pådette spørsmålet er i håp om å komme på trykk og kanskje få en bekreftendetekstmelding fra en perifer venn fra videregåendetiden der det står “kult svari siste NATT&DAG. Gøy å se at du klarer deg!”.

Odd Magnus Williamson
Komiker, tekstforfatter og skuespiller

– Lightergass.

Girson Dias
Rapper

– Jeg er avhengig av macen, litt narkotika og veldig avhengig av sex.Det klikker fullstendig for meg om jeg ikke får sistnevnte.

Marie Kinge
“Trekant-Marie”

– Sånn rent bortsett fra det åpenbare, jamfør Maslows behovspyramide,er jeg avhengig av kaffe, snus og jalapeños. Jeg har det på alt jeg spiser fortiden. Og så er jeg litt redd for å bli avhengig av gulrøtter for da blir man oransjei både hender og øyne, har jeg hørt.

Bård Torgersen
Forfatter

– Jeg er avhengig av mat og jeg er avhengig av å bæsje. Jeg eravhengig av rus og å være nykter. Jeg er avhengig av å sove og å være våken.Jeg er avhengig av angst og å få psykomotorisk behandling. Jeg er avhengig avkona og barna og å være alene. Jeg er avhengig av statlige støtteordninger og åsnakke nedlatende om den samme staten. Jeg er avhengig av å skrive og å glemmedet jeg har skrevet. Jeg er avhengig av å være avhengig. Det gjør meg koko.

Hanne Ørstavik
Forfatter

– Jeg er avhengig av andre mennesker. Det første jegtenker på når jeg våkner, er en annen. Det siste før jeg sovner. Det kan værekjæresten min, pappa, datteren min eller en romanperson, en karakter i en film,redaktøren min, en venn eller en helt annen. Om så meg selv. Jeg er aldri alenenår jeg tenker, jeg tenker i et forhold, er alltid i forhold. Det er alltid enannen der. Og det gjør også at jeg sakte forstår hvor viktig det er å gi bådeseg selv og hverandre store rom, større enn det vi tror vi trenger, fordi detmå være plass der, til det mulige, det som ennå ikke er, som skal komme.

Hans Geelmuyden
Redaktør og halvdel i PR-byrået Geelmuyden.Kiese

– Jeg er da ikke avhengig av noe som helst! Jeg er en fri mann. Jeg ermin egen herre. Ikke drikker jeg. Ikke røker jeg. Ikke heroinsigaretter engang. Ikke går jeg Birkebeineren. Ikke ser jeg på TV. Ikke er jeg avhengig avtwitter, facebook eller sosiale medier. Jeg er fri! Hver dag takker jeg Vårherre for gavene han gir, og forsøker å kvittere tilbake ved å bruke minetalenter så godt jeg kan. Når Han er snill mot meg, sender Han meg sliten iseng. Da vet jeg at dagen har vært god. Og hvis jeg har vært god, sover jeg somen sten.

Camilla Bjørn
Underholdningsjournalist i VG

– Jeg MÅ ha en åndelig virkelighetsflukt minst en gang i året. Som foreksempel Vipassana hvor man mediterer ti dager i strekk i såkalt nobel silence.I fjor var det et spirituelt fasteretreat i UK, det var egentlig ganske fint.Jeg tror behovet kommer fra oppveksten i et amerikansk New Age-miljø.

Anine Kierulf
Advokat

– Lommer. De er mye mer praktiske enn vesker, og fine å gå med hendenei når man vandrer, i byen og på fjellet. Men ikke på ski, da. Og ikke når mansnakker med folk. En familievenn var engang rystet over at jeg holdt meg med enav mine ekser# han hadde observert ham snakke til meg mens han hadde hendene ilommen. Det ble jo slutt også. Avhengighet kan ha sine nedsider.

Lars Fr. H. Svendsen
Professor i filosofi

– Vi kan antagelig utvikle avhengighet av det meste. På et abstraktnivå er det ikke så stor forskjell på ulike avhengigheter, men i praksis ytrerde seg ganske ulikt. En avhengighet som sjelden blir nevnt, er den kanskje mestutbredte av dem alle, er avhengigheten av mening. Vi har alle et stort problem:Livet skal fylles med et eller annet innhold. Vi klarer ikke å leveinnholdsløst. I fravær av meningen vi etterstreber, hva det enn måtte være, tyrvi til ulike meningserstatninger. For de fleste er denne meningserstatningenbare et lite innslag i en tilværelse med utallige andre meninger ogmeningserstatninger. Så hender det at én erstatning begynner å dominere, ogblir det alt annet i tilværelsen grupperes rundt. Man har funnet enmeningserstatning som overtrumfer praktisk talt alle andre hensyn. Det kan værerus, sex eller arbeid. For min del var det arbeid, men jeg er blitt stadigflinkere til å bekjempe denne avhengigheten gjennom kompromissløs sløving.

Didrik Søderlind
Rådgiver i Human-Etisk Forbund og redaktør for Humanist

– 15. januar gikk det opp for meg: Siden nyttårsaften haddePayPal-kontoen min sendt 200 euro i bytte for vinyl. Bare fra Sturmpercht.Gamle-Erik vet hvor mye som hadde gått til andre plater. Grep måtte tas, så jegavla løfte om ikke å kjøpe plater før påske. Men musikalske suvenirer frafascistmiljøet i Roma måtte vel være et unntak? Og plater bestilt på Tiger føravholdsløftet måtte vel hentes? Og det var vel greit å ønske seg siste Iceage-LP’entil bursdagen i mars?

Hei, jeg heter Didrik. Og jeg har et problem.

En ungdomstid som straight edge har gjort det naturlig for meg ådrikke med måte og si nei til sterkere saker. Men jeg er en avhengighetssøkendeperson, siden serotonin funker så fint mot melankoli. Jeg har altså falt ioverflodssamfunnets verste felle, og jeg liker det ikke. De beste tingene ilivet er ikke ting, og jeg har lyst til å sette pris på det jeg allerede har.Men så går jeg hen og får dilla på lommeur. Og plutselig virker ikke vinylvanenså ille likevel.

Heldigvis kommer påsken tidlig i år.

Øystein Bache
Komiker, skuespiller og programleder

– Avhengighet forveksles ofte med det vi ønsker oss mest av alt. Jegønsker meg for eksempel mest mulig tidsammen med familie og venner, å våkne til en soloppgang i båt på sjøen, kaffefør frokost, nok vin og masse ostepop.Men skal jeg være helt ærlig holder det jo med mat som jeg klarer å tygge, vann uten for mange tarmbakterier og nokluft. Det er imidlertid såkjedelig, at jeg er villig til å forveksle “avhengig” med “hekta på”, og daåpner det seg en vidunderlig verden med sushipå fredager, 10-kronersmarked i verktøyavdelingen, ull innerst vinterstid,parkering på egen tomt og fake Crocs på jobben. Det er en form forselvpåført ufrihet jeg lever meget godt med.

Egon Holstad
Musikkjournalist, forfatter, konsertarrangør ogplatebutikkeier

– D2, fredagsbilaget til Dagens Næringsliv. Livet mitt følesmeningsløst hvis jeg ikke til enhver tid vet hva som er det hotteste innendritdyre og håndlagde designpuffer fra Belgia.

Rune Gokstad
Programleder og komiker

– Jeg er heldig, som ikke er avhengig av mye. Men jeg er bruksist.Det vil si at jeg skjærer tenner om natten og av den grunn må, eller i hvertfall bør, sove med en biteskinne. Når jeg ikke finner den kommer uroenoverraskende fort. Jeg tror også at jeg er avhengig av å dra på hytta medujevne mellomrom. Kan sitte på jobben og kjenne lengselen som et sug, ensitring. Som jeg også kan kjenne etter det å sykle. Og det går ikke én dag,ikke én, uten at jeg synger. Hvis jeg ble fratatt stemmen, var det sikkert noensom ville oppleve at det ble behagelig stille. Men jeg hadde da mistet det jegkanskje er aller mest avhengig av, å kunne synge.

Gunnar Greve
Idol-dommer og rapper

– Sko, bekreftelser, snus og av å jobbe.

Knut Schreiner
Turbo-gutt og musikkskribent

– Jeg velger å definere avhengighet som noe du blir syk av hvis du fårfor lite av det. Svaret blir da litt kjedelig, men riktig: Søvn, aktivitet,sosialt nettverk, familiens kjærlighet, arbeidets bekreftelse og sånn. Da jegvar litt yngre var særlig den ytre bekreftelsen viktig, og det gjelder nokmange artister, kunstnere og folk i mediaoffentligheten. I dag vil jeg trekkefram dagslys og rusling som noe jeg har spesielt behov for. Å gå og tenke ellersnakke, helst i dagslys, er den beste måten å rydde opp i et tankespredt sinnpå. Ikke minst trigger det kreativitet og initiativ. Det snakkes mye om“kjærlighetshormonet” Oksytocin, som hjernen produserer mye av gjennomforelskelse og barnas kos. Dette gir en trygg følelse av tilknytning som jegikke vil leve foruten. Ellers har espressomaskinen vært en daglig glede i femår og kan kanskje kalles en “avhengighet”. Og så har jeg et grunnleggende ønskeom å lage musikk.

– Meh