Smil og Gift møter Charlotte Myrbråten

b
a

– Vent et par minutter. Må sette på en vask.

SMIL Har ikke du en mann du setter til å gjøre den slags?

– Kvinner kan og kvinner vil. Også vaske klær. Men ull ervanskelig, krymper fort. Jeg kommanderer bare menn når det er rimelig.

GIFT Er du lesbisk?

– De tre siste jeg har vært sammen med har vært gutter,men det hender jeg kliner med jenter på fest i håp om at NATT&DAG skaldukke opp og ta bilder. Ta det som en utfordring, Butkus(NATT&DAG-fotograf, red. anm.).

SMIL Badass, you! Men da må du ikke feige ut. Som den gangenda du stjal den såkalte strippesykkelen til Dreams Showbar og lot din mannligepartner in crime få all julingen da politiet kom. Er det dette som er feminismebtw?

– Enda et eksempel på at Geir Carlsen (innehaver av nevntestrippebule, red. anm.) er kjønnsfascist, som tok Kristoffer framfor meg.Gjorde mitt beste for å yppe til bråk, men Carlsen ville bare sloss med gutter.

FAKTA
Charlotte Myrbråten (f. 1982)
Fra Drammen. Har studert litteraturvitenskap,teatervitenskap og psykologi. Musikkanmelder i Klassekampen, teateranmelder iBT og Aftenposten. Prosjektleder for ungdomsavisa Frekvens og redaktør fornettsiden Kunstløftet (sorterer under Norsk Kulturråd). Dj i Radiofront på NRKP2. Arrangerer klubbkonseptet Full Pop på Landmark i Bergen. Debattredaktør iFETT.

SMIL Andre ting den avtroppende FETT-redaktøren har tattoppgjør med i løpet av 2012: Jan Eggums tvilsomme twitring, den“kjønnsfascistiske toppidretten”, “bakstreveren” Ingeborg Heldal (stikkord:Tone Damli, musikkvideo, lettkledd, gjesp) og Kadra Yusufs tendensiøse lesningav Marie Simonsen. Puh. Det var bare noen av årets utspill. Er ingen sak forliten for deg?

– Altså, jeg prøver alltid å svare når folk ringer ogstiller meg spørsmål. Tidsskrift er en liten sjanger, derfor er det viktig åsvare på alt avisene lurer på for å skape en offentlighet utenfor tidsskriftet,selv om det kan virke som bagateller. Det er også et poeng at kvinner tør åmene noe om ting de ikke kan så mye om, slik at det ikke bare er menn som gjørdet. Målet er å bli en kvinnelig Frank Aarebrot.

GIFT Hvorfor er feminismen i Norge blitt så døv? Kan dereikke få på litt mer Solanas-møter-Dworkin-hissige tekster? Det hadde vært merunderholdende!

– Når norske feminister blir sintefår vi alltid kjeft for å være aggressive og lite inkluderende, det tar vi ossnær av, vi vil nemlig at alle skal ha det bra og bli venner med alle. Ellers såsynes jeg det finnes flere frekke feministiske typer. Ikke like på kanten somDworkin og Solanas, men nesten.

GIFT Zzzzz. Vi har hørt at du haren skikkelig kinky masochistisk fetisj! Er det alltid slik at seksualiteten eret vrangbilde på den man er ellers i livet?

– Jeg har bare horisontalt, sidelengs samleie. Ingenover, ingen under.

SMIL Det er mye klaging fra menn om dagen. Godter du deg littover sutringen til Eia, Eivind Berge og de der søte tullefransene i MannegruppaOttar? Det virker som det berømte bordet har snudd!

– Synes det er mest komisk. Det blir litt som når de rikeklager over at de må betale for mye skatt. “Likestillinga har gått forlangt” er det nye “mine skattepenger!”. Fun fact: kjæresten tilBerge går med Che Guevara-sekk. Det har jeg selv observert.

SMIL Hva synes du egentlig om den teksten til Eia, Ihle ogco? Men fjernkontrollen min får du aldri! Eller hva den het. Ble du sinna daeller?

– Jeg leste teksten, men blir sjelden sint.Fjernkontrollen har vi kanskje, men fremdeles bare én prosent av verdenseiendom. Men synes det er rart at Eia klager på “femi-TV”, når Brille er maksfjasefjollefjompe-TV, hvor Eia gjør seg så søt og spiselig som bare mulig.

SMIL Hva tenker du om at hver fjerde mann i dag forblirbarnløs? Er det et problem som også faller inn under feminismens“jurisdiksjon”?

– Er 25 prosent så mye?

GIFT Eh, ja.

– Hvor mange kvinner er det som ikke får barn?

SMIL Vet ikke. Men mye mindre (tolv prosent, red. anm.).Problemet er at de gode mannebeinene brukes flere ganger, og at dettereproduksjonsregimet produserer veldig mange ulykkelige og barnløse menn. Dettebør du som feministleder være klar over!! Hva burde jeg mene om maskulinisteregentlig?

– Jeg kjenner ingen maskulinister, men de er noenhissigpropper på internett. De mener at norske damer bør være mer sombrasilianske, med lange negler, korte skjørt og glad i å lage mat …

GIFT Ser du ned på brasilianske damer? Er du RASIST?

– Mener du at alle forskjeller medfører et hierarki? Dahar du et problem, mor! Jeg er forresten militant antirasist. Tror jeg.

GIFT Heil five!

– Maskulinister er også opptatt av at menn misterforeldreretten for ofte. Det siste er en høyst legitim diskusjon. Det hender atnoen av dem ringer meg. På tirsdag ringte det en for å fortelle at han haddedrapstruet Hilde Sandvik (kultur- og debattredaktør i BT, red. anm.).

SMIL Javel, han ville bare orientere deg?

GIFT Antydet han at du var nesteMANN på lista?

– Det var en rar samtale. Han snakket i syv minutter utenat jeg sa et ord. Han komplimenterte meg for språkbruken i en kronikk iDagbladet om menn. Om alle skrev like forståelig hadde han ikke trengt ådrapstrue folk, sa han. Takk, I guess.

SMIL Haha. Men Sandvik lever ennå hun?

– Sandvik lever, men fikk seg nok “en støkk”, sa mannensom ringte. For en tosk.

SMIL På Facebook skriver du: “I dag har jeg skrevet om mennog feminisme, snakket om 8. mars på radio, skrevet til Fett og skriver omkvinnehistorie nå, det forhindrer ei at jeg akkurat ropte ’FITTE!’ spontant (ogaltfor høyt) når jeg tryna i trappa.”
 Kanskje bare “fitte” er det aller besteordet for å markere at noe er utgjort?

– Min beste venn er sammen med en svensk jente. Han fårlov til å si fitte, hvis han sier kuk like mange ganger. Synes det er en greiregel.

Han får lov til å si fitte, hvis han sier kuk like mangeganger.

SMIL Som feminist, hva er poenget med å samles i et magasinog bare preache for menigheten?

– Vi gjør ikke det. Asle Toje, Frode Grytten, MortenStrøksnes, Tommy Olson, samt feminister på høyresiden har alle bidratt ibladet. Så det er blad fullt av meningsbrytning.

SMIL Vel, leserne er som skribentene# humaniora-utdannede oglikesinnede, mens den jevne jentunge må ta til takke med verdensbildet til MinMoteog Cosmopolitan. Er det bare sånn det er?

GIFT Life’s a bitch!

– Hah, hva vet vel dere om våre abonnenter? Vi reiserogså rundt på skoler for å snakke om likestilling. Skulle selvsagt ønske at vinådde flere, spesielt yngre. Har sånn lyst inne i meg til å kunne si til alletenåringer at de er finest akkurat slik de er, og at de bare må slappe av.

SMIL Og hva tror du er grunnen til at dere ikke når ut tilflere unge?

– Vi har et lite markedsføringsbudsjett og konkurrerer medmedier som har et mer attraktivt produkt å selge: “narsissistisk usikkerhet”.Hos oss får de bare analyser av popkultur og politiske manifester. Men vi er etav landets største tidsskrift altså.

GIFT Feminisme i Norge har et imageproblem. Drøft påstanden.

– NATT&DAG i Norge har et imageproblem.

GIFT Eh, ja …

SMIL Ouch! Er det deres feil at det sitter så langt inne formange jenter i dag å innrømme at de er feminister?

– Noen kvier seg vel fordi de rett og slett ikke erfeminister. Andre er kanskje litt historieløse og tror på en del myter omfeminister som surfjerter som brenner bh-en. Det er selvsagt feil. Det ble fordet første aldri brent noen bh-er i Norge, og feminister er ikke surere ennandre som kjemper for et mer rettferdig samfunn.

SMIL Men du, hvorfor er Fett så opptatt av “kvinnesynet” irap? I den gangstarappen vi hørerpå hylles sterke gangstabitches og hoes blir disset. Er ikke gangstabitchen etbedre forbilde for unge jenter enn … Fotballfruen?

– Noen i Fett er glad i gangstarap og jegelsker tekstanalyser. Noen av oss er sykelig opptatt av sangtekster i allesjangre. Vi er igrunn ikke så opptatt av gode forbilder. Og sjukt lite opptattav Fotballfrue.

SMIL Men dere har hatt en aldri så liten hangup på dengangstarappen, du kan ikke nekte for det.

– Alle kunstuttrykk bærer et menneskesyn. Gangstarap somsjanger er for variert til å ha ett menneskesyn, så vi forsøker å studere hvertuttrykk for seg. Jeg tror vi har kommet langt når vi slutter å snakke omkvinnesynet i rap, og i stedet går over til å snakke om hvilke samfunnskrefterrap gir uttrykk for.

GIFT Det er som EGGET og HØNEMOR, mor.

SMIL Hva med dette snakket om at det “overseksualisertesamfunnet” først og fremst er et problem for jenter. Er det for å få denmoralske indignasjonen til å gå opp, at dere er nødt til å fremstille jentersom mer sårbare og puslete enn menn i senga?

– Vi fremstiller ikke jenter som ofre, men er bekymra forungdommen, og hva de tenker, og om de blir usikre på sine egne grenser og denslags. Prøver å være litt sunn motvekt. Du må huske at det var det feministiskeprosjektet som gjorde at kvinner kunne ligge med så mange de vil og hvordan devil – uten at det skal være et problem.

GIFT Hva mener du er sunn mot-e-vekt? BMI på 20-ish?

SMIL Jeg foretrekker kurver. Sterke gangstabitch-kurver!Hvilken bransje har det sunneste kroppsidealet: motebransjen ellerpornobransjen? Du må velge.

– Jeg må ingenting.

GIFT Naw.

– Det som er skikkelig kult er at verden i praksis er myebedre enn man skulle tro om man ser rundt på kroppene i populærkulturen, mediaog lignende hvor alt er nokså strømlinjeforma. Folk blir forelska, finnersammen og elsker hverandre helt uavhengig av kroppstyper. Detviktigste er jo om du er lur, kul og får den andre til å le. Uten det blir selvgangsbitch-kurver gørr.

SMIL Hvem sin skyld er det at 98 prosent av jentebloggene kunhandler om slankemat, hårprodukter og sminke? Er det dette som er det såkalte norskelikestillings-paradokset?

– Det er en viss type jenter som ikke høresellers, som er blitt veldig glad i bloggformatet. Og det er faktisk etskjønnhetspress som feminisme er et verktøy for å motvirke. Enig i at jenter eropptatt av mye drit, men jeg tror vi kan si at 98 prosent av blogger generelter dritkjedelige.

GIFT Kom igjen, du skammer deg litt på vegne av kjønnetditt når du leser de dumme rosabloggene?

– Rosabloggene er et menneskelig problem, skapt av varegjøringenav menneskelig identitet og kropp. Bodybuilderen Harald Eia er også enrosa-blogger, han vet bare ikke om det.

SMIL Haha, tell him gurl! Hva synes du om den kvinneligehorekunden?
 Er deres forbrytelse like ille som den mannlige horekunden sin?

– Tja. Jo. Altså, det finnes ulike typer prostitusjon. Dealler fleste kvinnelige prostituerte i Norge er enten narkomane eller kommerfra fattige land. Å selge kroppen er en utvei og derfor er det helt jævlig atnoen kjøper tilgang til kroppen hennes. Jeg kan for lite om mannligeprostituerte, men hør med den glade prostituerte Frank Rossavik(samfunnskommentator i Morgenbladet, red. anm) som nettopp fortalte at han bådehar solgt og kjøpt sex.

GIFT Din spøkefugl! Svar på spørsmålet. Flere norskekvinner enn menn får HIV på reise i Afrika fordi de kjøper sex. Hva synesfeministlederen om det?

– Slapp av du då, surfjert. Okå. Rike vestlige kvinner sombruker fattige mannlige prostituerte i Afrika, illustrerer maktproblemet iprostitusjon generelt på en god måte. Også kvinner kan utnytte andre, de baregjør det litt sjeldnere.

SMIL Bør ikke retten til å bestemme over egen kropp ogsåomfatte retten til å selge den, om man ønsker det?

– Det der med frihet til å selge ender veldig ofte opp itvang, for ofte. Og de ressurssterke jentene som på død og liv vil selge segklarer nok det uansett, og jeg skal ikke nekte noen. Men jeg vil ha en politikkfor de som vil UT av prostitusjon, og ikke en for de som vil INN.

GIFT Feminist-o-lemma: bli redaktør i Costume og oppføre deghelt likt som Vanessa Rudjord, eller bli den nye dama til Harald Eia?


– Bli sammen med Harald Eia. Lett. Som ungdom reiste jeginn til Oslo for å være publikum på Åpen Post. Det står i dagboken min om engang jeg håndhilste på ham og var kry. Dumt vi skulle bli så uenige resten avlivet da. Men var likevel ganske stas da han spurte om jeg ville være med påHarde Fakta.

SMIL Det programmet han produserte for Jon Hustad? Men du sanei, og så ringte de Elin Ørjasæter i stedet!?

GIFT Hæhæ, skjebnes ironi.

– Tror jeg skulle være med i tillegg til Elin Ø.Skulle føre en samtale med Hustad og kommentere hva han holdt på med. Tror allekan være glade for at de slapp å se det.

GIFT Elsker pute-tv vi!

SMIL Noen av dine norske feminist-kolleger arrangerte nettoppen paneldebatt der de spurte om følgende: “Er hipsterjenta et godt, feministiskalternativ til Hollywoods seksualiserte, idealiserte kvinneskikkelser ellerrepresenterer hun en avseksualisering og ufarliggjøring av kvinner?” Kan duoversette dette fra feministisk til norsk?

– Haha, jeg leste også det der og forsto ikke et kvekk. TypiskPottit-Oslo. Jeg leste den mange ganger også.

GIFT Et sisteog avrundende kjønnsfacist-o-lemma: dersom du i dag fikk vite at kun ett kjønnskal finnes på jordens overflate for all fremtid, ville du eliminert manneneller kvinnen? Hva blir din ENDELIGE LØSNING på det evige kjønnsspørsmålet?

– Ofret kvinnen, så jeg hadde sluppet å bruke så mye tidpå ulønna arbeid for likestilling og spilt mer innebandy. Men det finnesjo flere enn to kjønn da.