Brenn, fakkeltog! Brenn!

b
a

Meh-gubben søker svar på det alle lurer på, men ingen tør spørre om. Hver måned vil meh-gubben i sokratisk ånd be et knippe Dagsnytt 18-aspiranter, meningskvitrere og spaltetrålere – AKA the usual suspects – om å redegjøre for fenomener og begreper du er avhengig av å forstå for å kunne holde hodet over vannet i det stadig mindre gjestmilde meningsdeltaet.

– Hva i Norge anno 2013 ville du gått ifakkeltog mot eller for?

Siri Brochmeier

Kommunikasjonsrådgiver

– Fakkeltog er motbydelige greier, det er bare etskalkeskjul for folk som gir helt faen i andre, men ønsker å fremstå somempatiske og fordomsfrie mennesker. Når det skjer noe jævlig går de i tog medfolk de hater, hører på noen slappe standardiserte appeller og klapper seg selvpå skulderen før de går tilbake på kontoret og bekymrer seg for hvorvidt det atQasim kom hjem fra ferien til Pakistan med skjegg betyr at han har blittekstremist, eller slenger med leppa om mer eller mindre kjente damer som byrfor mye eller for lite på seg selv. Fakkeltog er for demonstrasjoner dettabloid individbasert føleri er for politisk og ideologisk debatt. Detforskyver fokus til det irrelevante. Du kan godt få en klem av meg om du ertrist og syns at verden er urettferdig, men jeg skjønner ikke hvorfor det måvære en gruppeklem med Odd Einar Dørum og Louiza Louhibi.

Thomas Seltzer

4-årig satanist

– Retten til å rulle forhuden sin frem og tilbakeprogressivt fortere til man får en varm, rar og god følelse i hele kroppen.

Christopher Nielsen

Mannen bak Holocaust-musikalen

– Fakkelen ville jeg løftet, samt kastet stein, knustbutikkvinduer og satt fyr på biler, hvis det kunne vekke nordmenn spesielt ogmenneskeheten generelt fra den samfunnsutviklingen vi ser rundt oss, der en nyelite av superrike legger sin klamme hånd over verden. Mot de som ved hjelp aven globalisert økonomi undergraver demokratiet, avskaffer alt vi haropparbeidet av arbeiderrettigheter, og bevilger seg selv skattefrihet. Mot desom betaler lobbyister for å motvirke alle fornuftige tiltak for klima ogmiljø. Mot de som sniker Big Brother inn bakveien. Mot de som søker åprivatisere og dermed rasere velferd og fordeling. Mot dem som “beveger verden”til sin fordel, og som konspirerer for å gjeninnføre slaveri.

Veslemøy Aga

Eks-journalist og jusstudent

– For meg har vinteren 2013 vært et eneste langtmotdemonstrasjonstog FOR pels. Når hele den “norske motebransjen” samles motnoe, er det tid for å være for. Derfor har jeg funnet frem pelsen min. Jegskulle ønske jeg kunne si at den var laget av utrydningstruet sølvrev ellernylig dyreplaget mink, men den er en ekstremt PK loppemarkedvariant som er iferd med å falle fra hverandre: Den er brukt, den er miljøvennlig, den vilbrytes ned og vil bli til jord i stedet for et evigvarende plastproblem somdumpes utenfor Afrika. Pelsmotstanderne har fått monopol på en idé om godhet:De søte dyrene har det vondt, da må vi ikke bruke NOEN form for pels. OK, deter greit, men hva med kyllingene? De blir pumpa fulle av veksthormoner ogvokser så fort at de ikke kan gå. Og hva med barna som produserer de billigefuskepelsene til “den norske motebransjen”? Hva med lavkarbodietten til densamme motebransjen, som øker verdens kjøttforbruk og i tillegg gjør atmotearrangementer lukter vondt på grunn av syren lavkarbofolket skiller ut nårde puster? Jeg er enig i at dyr burde behandles bra. Men jeg mener at totalpelsmotstand er et dumt I-landspåfunn. Derfor vil jeg i år gå i fakkeltog motFakkeltog mot pels.

Andreas Øverland

Musikkjournalist

– Jeg har ennå til gode å delta i fakkeltog, og det skal myetil for å få meg ut i gatene for å uttrykke stille empati på generell basis.Aktiv antipati, derimot. Da snakker vi. Derfor: rigg til et godt, gammeldagsbokbål i enden, og både jeg og fakkel skal få fart på oss. Et bål fylt tilranden med alle eksemplarer av The Secret og liknende bedritne selvhjelpstitlerhadde gjort mange jeg veit om til bedre mennesker (ikke minst hadde det gjortverden generelt og internett spesielt langt mer levelig for oss andre). For dukan ikke bli hva du vil, kompis. Det holder ikke å skrive gule post-it-lapperpå speilet og tviholde på tanken om at du er en jævla flink fyr. Jeg kjøperikke ideen din selv om du twitrer at du jobber veldig mye på nattestid. Du erikke CEO bare fordi du har et videokamera og et businesskort. Og det er ikkenødvendigvis din feil at du ikke lykkes engang. Det du burde prioritere er enrådgivertime med en ålreit veileder på en videregående skole. Det siste dutrenger er å slavisk følge en bok som juger deg i trynet, kapittel etterkapittel, tweet etter tweet.

Fakkeltog er motbydelige greier.

Hege Storhaug

Omstridt islam-kommentator, forfatter og politisk aktivist

– I kjølvannet av nok et attentat mot ytringsfriheten,skuddene mot danske Lars Hedegaard i februar, synes jeg vi kan fylle gatene oggjenopplive Arnulfs Øverlands ord, formulert i 1935 i Det frie ord: “Da jeg varliten, følte jeg en dyp medlidenhet med dyrene, fordi de ikke kunde snakke.Siden har mitt hjerte forherdet sig# men fremdeles er jeg tilbøielig til å anseytringsfriheten som den første menneskerettighet. Det første man gjør når mankommer til verden er jo også å oppløfte et brøl av forferdelse. Det nytter jolite, men allikevel.”

Jørgen Skavlan

Norges mest ettertraktede fastlege, ateist og FILF

– Jeg ville gått i fakkeltog for norsk helsevesen, som er etav verdens beste og mest egalitære. Så ville jeg dagen etter gått i fakkeltogmot helsepessimisme og tristesse og troen på at velferdsstaten skal ta vare påoss fra fødsel til grav uten noen form for ansvar for eget liv og egen helse.Et fakkeltog for å minne oss på at alderdommen ikke kommer til å skje på spa ogat livet er fullt av smerte og bekymring som NAV ikke kan ta ansvar for. Detblir nok et lite fakkeltog da de fleste jo er sykemeldt …

Velaug Hobbelstad Sælid

Redaksjonssekretær i Klassekampen

– Fakkel tog mot ord delings feil.

Bjørn Stærk

Fritenkende nett-spaltist

– Færre drømmer og ambisjoner i politikken. Jeg vil hapolitikere som har gitt opp å fikse på mennesket, og ikke tror at det er deresjobb å gjøre oss alle til snille, sunne og smarte supermennesker. Under parolersom “det er nok nå”, “det nøttern’te” og “kan dere ikke bare få budsjettet tilå gå opp, fikse de verste lidelsene og unngå å kjøre verden utfor stupet, og såfikser vi resten selv?” (denne vil passe fint aller først i fakkeltoget) skalvi marsjere til Løvebakken og spre resignasjon blant idealistene og tungsinnblant optimistene. Selv på vårt beste er vi mennesker ganske dustete. Detfinnes ingen politisk løsning på det. Det hender du kan gjøre folk litt mindredustete ved å gi dem en klem eller be dem spasere seg en tur i det fine været,men det er din jobb, ikke politikernes. Alt de skal gjøre er å studere alt dusteriet,trekke på skuldrene, og gjøre det beste ut av det usle folket de har fått åadministrere.

Eirik Vinje

Advokat som ikke ønsker å bli kategorisert som facebookhøyre-medløper

– Skulle jeg gå i fakkeltog måtte det være iprotestmot konseptet fakkeltog. Demonstrasjonstog har som premiss at folket erundertrykt, og at de må innta gatene for å kjempe gjennom sin vilje. Slikt girmening i Paris i 1789, Moskva i 1917 og i dagens Kairo. Men i Oslo i 2013 erillusjonen av folkets gatekamp mot statseliten omtrent like troverdig somfemåringer som leker krig i Star Wars-kostymer innkjøpt på Standard.Særlig når de fleste demonstrantene støtter den rødgrønne regjeringen dedemonstrerer mot. Slike tog dreier seg vel egentlig om forfengelighet ogstatus. I Norge skaper man seg status gjennom å vise meninger, mer enn meritterog materiell. Og fakkeltog er ekshibisjonistiske happenings for venstreelitenmed den samme sosiale funksjon som overklassens maskeradeball og galoppløp.

Nils Anker

Journalist i D2 og eks-NATT&DAG-skribent

Jeg ville vel gått i fakkeltog MOT fakkeltog. Selvtilfredseøvelser der man først og fremst feirer egen “godhet” i møte med åpenbare onder(terror, voldtekt o.l.), hyller patévrak fra EU, eller skrulletevaksinemotstand. Jeg ville heller dødd i en rastaparykk enn å bli sett medMagne Furuholmen og Christian Ringnes i det Lambda–toget. Hvis jeg ble tvungettil å gå i tog FOR noe, måtte det være for romfolk, for nedslitte narkomane,for en mer human strafferettspleie, for en oppmykning av innvandringspolitikken,for bevaringen av den publikumsåpne racerbilbanen Nürburgring i gamleVest-Tyskland.

Jon Wessel-Aas

Hele medienorges advokat

– Jeg kunne gått i fakkeltog mot bruk av fakler til å tennevår tids bokbål: den økende tendensen – også i Norge og Vesten for øvrig – tilå ville innskrenke rommet for ubehagelige ytringer og til å ville kontrollerebåde hva som spres av ytringer i elektroniske medier og ikke minst hvem somkommuniserer med hverandre i elektroniske medier. Vår tids bokbål er langt mersubtile, og de har verken synlige flammer eller røyk. De er derfor farligereenn middelalderens bokbål, slik sett. Det sensurerende presteskapet i dag, erbyråkrater som sitter på grå kontorer og bedriver “samfunnssikkerhet” – og somser på fri kommunikasjon først og fremst som en trussel. Jeg går med andre ordgjerne i fakkeltog mot dem som er så redde for reell ytringsfrihet at de helstvil tenne på hele Internett.

Ane Tusvik Bonde

Jobber i Human Rights House Foundation

–Jeg ville gått for retten til gå i tog, siden det ikke ernoen selvfølge i mange andre land. Spørsmålet mange steder er ikke lenger omman gidder å gå i demo, men om man tør. Det siste året har retten til fredeligeprotester blitt innskrenket i flere land i Øst Europa- i Aserbajdsjan ogRussland er det nå straffbart å arrangere og delta i protester som ikke erforhåndsgodkjent av myndighetene. Folk som likevel demonstrerer risikerer høyebøter eller fengsel. Bare det å mobilisere på nett er i mange tilfeller nok tilå bli arrestert. I mars i år starter rettsakene mot elleve av dem somarrangerte eller deltok imassedemonstrasjonene mot Putin i mai i Moskva 2012. Her i Norge, hvor det ikkekoster oss noe å gå ut, bør vi i det minste klare å gå i et fakkeltog hver forat asylbarna skal få bli.

Erik Møller Solheim

Obama-fantast, forfatter og tidligere Rocky-redaktør

– Det måtte ha vært noe som føltes så nødvendig at detovermannet min tidvis lammende selvbevissthet og angst for allsang. Klimasakener en sånn sak, men den kampen vil dessverre aldri kulminere i ett avgjørendeøyeblikk. Derfor fortsetter jeg heller min stille kamp på kammerset og larandre bære skammens faner for meg.

– Meh