Bergenprisen 2012: Årets vinnere

b
a

Pris#1: Årets Kunst

Utdeler: Einar Nilsson

Alt somskapes er på sett og vis utslag av samarbeidsprosjekt – så hvem kan egentligmed rette kalle seg opphavsmann, når alt kommer til alt? Vinner av åretskunstpris viser at kunsten er en fellesarena som blir til mens vi går. Vinnernelærte oss dessuten at énkveldsarrangementer er en undervurdert øvelse og idé.

Vinner avårets kunstpris er … … Clara Morell og Tarik Hindic for prosjektet “Bring yourown beamer”.

Pris2: Årets Mote/design

Utdeler: Ulrikke Lund

Med sittbrennende engasjement for lokal design og innovasjon, varmer årets vinnerhjertet til enhver bergenspatriot. Ikke bare vil de gi lokal design tilbergenserne, de ønsker også å formidle den bergenske skapergleden til andredeler av landet, og kanskje en dag også til det store utland.

Vinner avårets mote- og designpris er … … Made in Bergen Retail.

Pris#3: Årets plate

Utdeler: Tommy Tee

Årets besteplate er muligens for komplisert til at den kan spilles live. For maken tilintrikat og avansert progpopdisko er det lenge siden vi har vært borti. Men herer også tempo, humor og melodier nok til at andre kroppsfunksjoner enn dentenkende vil bli tilfredsstilt. La oss bare håpe de klarer å spille dette live.

Årets plateer … … “Secrecy” av Ungdomskulen.

Pris4: Årets café

Utdeler: Pål Øie

Bergen harmye, men på kaféfronten har det alltid manglet noe# for eksempel et varmt oglunt sted der du kan sitte i ensomhet, eller i tosomhet, eller i familiemodus,å kontemplere eller konversere mens du nyter en kvalitetssikret kaffe, enimportert øl og en kontinental avis. Med introduksjonen av Årets vinner kom detplutselig to slike plasser.

Årets caféer … … Bastant.

Pris5: Årets Utested

Utdeler: Vågard Unstad

I løpet avnoen hektiske oppussingsmåneder, som på toppen av alt involverte en litenbrann, som blant annet evnet å røyklegge hele NATT&DAG-kontoret i etasjenover, var Årets vinner med ett også formidler av minibryggeri-øl og kaffelatte. Og med har byens beste kryss fått enda et kvalitetssted i porteføljensin.

Åretsutested er … … Apollon.

Pris6: Årets scenekunst

Utdeler: Jan Landro

Åretsvinner var en altoppslukende og intens teateropplevelse, men maktet samtidig å fåfrem fine og vanskelige nyanser om skyld, ansvar og kjærlighet. Vinner av åretsscenekunstpris gikk før Våga- og Tromsø-saken eksploderte i media, men ibakspeilet har dette tilført stykket ytterligere en dimensjon.

Vinner avårets scenekunstpris er … … Blackbird.

Pris7: Årets klubb

Utdeler: Olle Abstract

I tilleggtil å servere velkuratert dansemusikk, har årets vinner også fått i gangkonserter med ulike band med hver sine tilnærminger til musikken. Et sliktkonsept kunne fort ha blitt vel eklektisk, men årets vinner evner å konsentrerearbeidsinnsatsen i et like kongruent som smakfullt konsept.

Åretsklubbpris går til … … Mojo Workout.

Pris8: Årets live-act

Utdeler: Sturla Dyregrov

Årets konsertbandleverer helstøpte opptredener med akkurat den styrken og intensiteten sompåkreves. Konsertene deres har alltid vært kraftutblåsninger, men det sisteåret har også andre stemninger sneketseg inn i repertoaret. Slik har årets vinner distansert sine rivaler med enuanstrengt letthet som er oppsiktsvekkende.

Åretslive-pris går til … … Blood Command.

Pris9: Årets festival

Utdeler: Einar Engelstad

Ingentinggalt med Skostredet sånn til vanlig, men i slutten av mai var det ikke bareSV-velgernes lekegrind# i et anfall av sommerlig kjærlighetsrus ble bydelenomfavnet av hele Bergen. Selv BancoRotto, dette overdådige men umulige lokalet som ingen har råd til å leie i merenn fem minutter, kom til sin rett.

Åretsfestival er … … Nattjazz.

Pris#10: Årets bergenser

Utdeler: Tomas Espedal

Åretsbergenser går i den gamle bergenske handelsstandens fotspor: Han ser ikke motOslo, men mot verden. Og verden harsvart på anropet. Siden 2008 har årets vinner fått mer enn 89 millioner (!) visningerpå Youtube. Til slutt ringte Titanic-regissørJames Cameron.

Åretsbergensere er … … Pistol Shrimps.