Disse har gjort mest for Bergen

Pistol shrimps

Siden 2008 har Pistol shrimpsi det stille bygget opp Norges suverent mest populære YouTube-kanal fra Bergen.De har over 86 millioner visninger og 212.000 faste abonnenter på sine videoer.En av tilhengerne deres er Titanic-regissørJames Cameron, som etter at han fikk se trailer-spoofen “Titanic Super 3D”sporenstreks la den til som ekstramateriale på den kommende spesialutgaven avTitanic-DVD-en. Pistol Shrimps går i den gamle bergenske handelsstandensfotspor: De ser ikke mot Oslo, men mot verden. Lenge oversett av norskemainstream-medier, debuterte de i høst med den elleville cop show-parodien“STD: Oddfjord” for Bergens Tidende, beskrevet avNewMediaRockstars.com som “Hot Fuzz, møter Beastie Boys’ Sabotage møter Natural Born Killers.”

Charlotte Myrbråten

2012 var året daFETT-redaktør Charlotte Myrbråten kastet pennen og gikk mer … praktisk til verks. Hun stjal“strippe-sykkelen”utenfor Dreams Showbar, ble fersket (noe som gikkhardest utover hennes partner in crime) og måtte vær så god å stå skolerett fortabloidene og politiet. Det endte med påtaleunnlatelse og en forargetstrippesjef. Win! Andre ting den avtroppende FETT-redaktøren har tatt oppgjørmed i løpet av 2012: Jan Eggum (for sine tvilsomme tweets), den“kjønnsfascistiske toppidretten” (handlet blant annet om boksing ogsandvolleyball), “bakstreveren” Ingeborg Heldal (stikkord: Tone Damli, musikkvideo,lettkledd, gjesp) og Kadra Yusuf (fordi hun leser Marie Simonsen tendensiøst).Puh. Det var bare noen av årets utspill. Hatten av for den profilerteskribenten som i løpet av sin redaktørperiode har vist at feminismen stadig eren høyst virksom og nødvendig ideologi. (N&D benytter for øvrig anledningentil å ønske den nye FETT-redaktøren Hilde Sofie Pettersen lykke til).

@studentibergen

Man skulle kanskje tro atordføreren hadde bedre ting å beskjeftige seg med, men i november havnet hunfaktisk i en krangel med en anonym twitter-konto. Profilen het @studentibergenog hadde vært frekk nok til å stjele Bergens byvåpen som logo. Som Drevlandlett truende skrev: “StudentguideBergen benytter byvåpenet til Bergen byulovlig på Twitter. Det er siste gang ordføreren gjør ’oppmerksom’ på det”. Nårdet likevel ikke er til forkleinelse for ordføreren at hun engasjerte seg i detsom tilsynelatende var en triviell sak, er det mest et tegn på hvilken posisjondenne mystiske twitter-profilen i løpet av kort tid hadde opparbeidet seg. Hverdag stikker tusenvis av bergensere, studenter og akademia-ansatte innom fordagens første latter. Med sin kjølige, seinfeldskeobservasjonsevne, lett harselerende modus og overlegne innsyn i Nygårdshøydensforordninger og disposisjoner, tipper vi at mannen (kvinnen?) bak profilen eren universitetsansatt i trettiårene, kanskje en stipendiat ved humanistiskfakultet. Blir iallfall spennende å se hvem som dukker opp for å hente prisenom hen skulle vinne.

Cecilie Løveid

Selv om hun ikke har bodd iBergen siden 1987, har vi alltid regnet henne som vår, altså Bergens dikter– en lokal forankring og forbindelse som heller ikke Løveid har gjort annet ennå oppmuntre til, til tross for alle disse årene i utlendighet (Oslo, København).Men i høst kom hun endelig hjem igjen. Og jommen skrev hun ikke en serie diktom det også. Flytterester het boka,og mange opplevde utgivelsen som den endelige konsolideringen: ikke meravstandsforhold, nå flytter vi sammen – for alltid! NATT&DAG benytterhjemvendingen til å nominere forfatteren til Årets Navn. Og en annen ting:Løveid-diktet “Rug” fra 1983 er angivelig norsk litteratur sitt mest ihjel-leste og gjennomanalyserte dikt, og mange husker det kanskje med littblandede følelser fra ungdomskolepensum. Men sjekk det ut på ny! Vi lover, baregjør det!

Stem på din favoritt i skjemaet under:

X