Velkommen til Smalhans

b
a

Smalhans er det nyeste tilskuddet av spisesteder på St.Hanshaugen. Vi tok en prat med daglig leder Anders Braathen.

Hello! Hvordan ligger dere an?

– Det går bra! Kokkene lager mat, øl og drikkevarer ved baren ved baren. Det er det viktigste. Det andre interiørmessig er relativt ferdig.

Fortell om den visuelle profilen deres. Hva er tanken?

– Ja, det er litt viktig. Vi fikk kontakt med en fyr som heter Morten Engebretsen som er interiørarkitekt, som har tatt hovedansvar for innredningen . Før vi fikk ham inn, hadde vi laget en idébok der vi la inn ting vi ville ha med inn.

Har dere noen …inspirasjonskilder?

– Det er to rom i hovedrestauranten. Der er det en litt røff stil, som for å speile navnet. Siden vi heter Smalhans, skal det se litt “smalhans” ut. Det er upussede murvegger og det er litt røft. I bakrommet som heter Leiligheten (det er et privat selskapsrom) er det innredet med skandinaviske vintagemøbler.

Hvorfor har dere valgt å kalle dere Smalhans? Smalhans betyr fattigdom. Er det så gunstig?

– Egentlig kom navnet til oss da jeg jobba på Blings. Det som skjedde, var at det gikk en jingle på NRK-radio, og så sier en regjeringsfyr: «Det er ikke akkurat smalhansregjering om dagen, i forholt til statsbudsjettet!» Da tenkte vi at Smalhans er morsomt navn, og det dukka opo igjen da vi skulle starte restaurant. I starten hadde vi tenkt til å innrede det veldig “smalhans”, bruke gamle møbler og så videre, men så pussa gårdseieren opp mer enn vi trodde, og da funka det ikke lenger… Men vi holder konstandene nede, interiørmessig.

Blir det veldig billig å spise og drikke hos dere?

– Smalhans er mer enn at man er fattig. Det er mer en smalhans på noe, og så kan man bruke mye penger på noe annet. Man trenger kanskje ikke kjøpe seg ti dårlige halvlitere, men heller to veldig gode?

Litt feinschmecker?

– Nje, man skal kunne gjøre begge deler. På menyen er det enkel lunchmeny med forskjellige valg. En tallerken som heter Smalhans, og en som heter Krøsus (det betyr «veldig rik») Tanken er at man skal kunne kjøpe det man trenger. Det som mangla i området her var mattilbud for familier, det er jo så innmari mange småbarnsfamlier. Dagens middagsrett koster 160 kr per porsjon. Da er det husmannskost fra hele verden, gode og enkle retter. Litt a là den typen lørdagsmiddag du får på LOKK.

Kommer dere til å satse på småbarnsfamlier?

– Etter seks går småbarnsfamilene hjem.

Når stenger dere?

– Vi er åpne fra 11 – 00.30

Hva slags type alko får man hos dere? Er det hovedsakelig øl?

– Ja, vi har femti typer øl. På vinfronten er det kun naturvin.

Hvorfor det?

Hvorfor det?

Hva er naturvin?

– Det er en vin som er dyrka uten tilsetningsstoffer.

Er det vanlig?

– En av eierne våre er veldig opptatt av det og hovedleverandrøren leverer bare naturlige viner, så det er derfor. Og det er jo litt trend. Det finnes mange spisesteder i Danmark som serverer den typen mat vi skal og den type vinen vi gjør. Maaemo i Oslo er en naturlig restaurant, men de serverer ikke naturlig vin, for de synes ikke den er like god.

Hvis du skulle sammenliknet Smalhans med noen andre Oslo-steder, hvilke ville du valgt?

-Atmosfæremessig noe a là Delicatessen, men ikke matmessig. Og Kampen Bistro. Selv om det ikke er helt lik kost.

Har dere fått med dere at Lindstrøm slapp et nytt album 6. november, som OGSÅ heter Smalhans?

– Ha ha, ja. Samme uke som vi åpner og greier. Jeg møtte Joakim som jobber i Smalltown under Øya, og da nevnte han det. Det er jo litt morsomt. Vi har vært litt i dialog for å få han til å spille hos oss under åpningen vår, men det ble ikke noe av. Men! Vi har en platespiller her som man kan koble opp musikken sin til hele restauranten med.

Gjestene er DJs? Er ikke falhøyden litt stor? Hva gjør du om noen setter på ‘Call Me Maybe’?

– Da må de isåfall ha den på vinyl.

Smalhans åpner 9. november og ligger i Waldemar Thranesgate 19 på St.Hanshaugen. Her kan du besøke nettsiden eller følge dem på Facebook.