De beste filmene fra BIFF: Minianmeldelser

Etter en uke med vandring mellom bergenskinoenMagnus Barfot og Det Akademiske Kvarter vassende i 150 filmtitler som jeggjerne ville sett alle av om jeg hadde tid, er den 13ende Bergen InternasjonaleFilmfestival overstått for denne gang. 17 til 24 Oktober viste BIFF bådedokumentarer og spillefilmer. Hver dag hveste jeg rundt i området Vaskerelven iBergen for å finne intravenøs kaffe på størrelse med hodet mitt for å få medmeg så mange filmer som mulig under festivalen. Det var alt for mange godefilmer, men jeg har likevel klart å velge et utvalv spillefilmer som fikk det til å krible litt ekstra i filmkritikertrusene mine og som du burde se framtil de neste månedene.

Anna Karenina

Basert på Leo Tolstoj litterære verk med samme navner dette historien om en kvinne som gikk sine egne veier med både positive ognegative konsekvenser. Anna Karenina er en aristokratisk kvinne i russland påslutten av 1800-tallet. Hun er gift med en snill, men ekstremt kjedelig ogintimitetløs mann. En dag reiser hun fra St. Petersburg til Moskva for å hjelpebroren sin med å komme i godboken til konen sin igjen, etter at han har hattnok et forhold til en annen kvinne. Anna Karenina elsker sin sønn Serjosja overalt på jorden og ville ikke gjort noe for å forhindre dem i å være sammen. Detvar før hun møtte den unge hingsten Grev Vronskij. Annas svigerinnes søster erforelsket i greven, men det blir Anna også. Hun reiser kyskt tilbake til sinmann i St. Petersburg, men Vronskij følger etter, den sniken. Da settes detsyndige forholdet i gang og starter et helomvending i de tre livene.

Parallelt med dette fortelles historien om ulykkeligforelskede Konstantin Levin, som proklamerte sin kjærlighet til Kitty, mens hunenda var forelsket i Grev Vronskij. Lang historie kort, er det ikke Kitty somkaster seg under toget.

Filmen tar utgangspunkt i det teatrale ved Leo Tolstojsfortellermåte og blander teaterscenen med realistiske bakgrunner. Skuespillernebeveger seg dansende mellom to virkeligheter som sømløst sys sammen. Det erogså musikaliteten i filmen som døyver noe av den russiske pessimismen i detgrå og kalde historiske russland. Korte og overraskende dansesekvenser,morsomme vendinger og vakre kostymer gjør historien mer levende i dennefilmatiseringen enn før. Skuespillerne er også formidable, foruten KieraKnightlys evigunge babyansikt som ikke helt kan tas for den førti år gamle couger som Tolstoj hadde intendert henneå være, men det glemmer man fort.

Vakkert, nytt og spennende. Ikke noe man alltid kansi om 1800-talls russiske romanfilmatiseringer.

Premiere 22. Februar 2012

embed:http://www.youtube.com/watch?v=rPGLRO3fZnQ

Jagten

Mads Mikkelsen har hovedrollen i en film som villefått enhver barnehageonkel til å si opp jobben. Lucas er en tidligere lærer somnettopp har mistet jobben da den lokale skolen stengte og har måttet begynne åjobbe i en barnehage. Han har godt lag med barna og medarbeiderne liker hamgodt. Han og hans kone er nettopp skilt og han kjemper om besøksretten for sinsønn. En dag sier en liten jente fra barnehagen noe mystiske ting om Lucas sinpenis. Denne lille jenten er datteren til Lucas sin beste venn. Barnehagestyrereni barnehagen tar den lille jenten alvorlig og begynner en undersøkelse av barnai barnehagen. Hun gjør nesten alt feil og Lucas bannlyses for noe han ikke verkenhar gjort eller vet hva er.

I likhet med Thomas Vinterbergs meget kjente ogkritikerroste film Festen, er også detteen realistisk skildring om utstøtelse. Denne gangen er derimot ikkehemmeligheten sann, og sett fra Lucas perspektiv pines vi igjennom hans kampmot ryktene. Tilfeldighetene jobber imot Lucas hele veien, men for å utdype detrealistiske ved denne urovekkende fortellingen får vi at både hans fraskiltekone og en venn fortsetter å tro på ham, mens barnehagebarna stilles foranbarnepsykologer som stiller dem ledende spørsmål som kunne gjort enhver skyldigi hva som helst.

Det mest støtende med filmen er måtenlokalbefolkningen behandler Lucas på, bare på grunnlag av rykter. Han bankesopp, nektes tilgang til butikker og får hunden sin drept. Dette er en virkeligøyeåpnende historie.

Premiere 1. Februar 2013

embed:http://www.youtube.com/watch?v=9Umv4CyxTdg

Amour

Georges og Anne er et ektepar i åttiårene. De harlevd et langt og lykkelig liv sammen. De er begge musikkelskere og musikklærereog har netopp sett en av sine elever ta plass som en ledende klassisk pianist iParis og verden over. Datteren deres, som også er en musiker, lever i Londonmed familien sin, så de ser henne ikke så ofte lenger. En dag får Anne etillebefinnende ved frokostbordet. Det viser seg at hun har hatt slag og måoppereres. Noe går galt under operasjonen og hun blir lam på venstre side avkroppen fra halsen og ned.

Utelukkende sett fra innsiden av leiligheten tilparet fortelles historien om det kjærlige ekteparet. Georges tar seg av sinkone på egenhånd, men nå som Anne ikke lenger kan spille eller bevege segutendørs blir hun fryktelig deprimert. Problemet hennes er bare at hun ikkeklarer å drepe seg selv nå som hun er lam, og at hun ikke kan be mannen om ågjøre det heller.

Øyeblikkelig når det seg ut som Anne begynner å fåigjen bevegelse, har hun et nytt slag og blir sengeliggende med begrensettaleegenskap. Det er en grusom skjebne for dem begge, og man kan føle påkroppen hvor klaustrofobisk leiligheten blir for dem begge. For å være en filmom musikere, er det brukt mangelen på musikk som en kvelende pute. De tosnakker ikke, nesten inge kommer på besøk og de som gjør ser på dem med så stormedlidenhet at man skulle tro de var tilbakestående barn.

Dette er en øm og forferdelig historie som krever enhel boks med Kleenex og en trygg hånd å holde i or å komme igjennom. IKKE TAMED BESTEMOR PÅ DENNE.

Premiere 25 Desember 2012

embed:http://www.youtube.com/watch?v=vrshKIuQyLk

SevenPsychopaths

Det var heldig vis ikke bare en genial, men deprimerendesuppe hele Bergen Internasjonale Filmfestival.

Seven Psychopaths handler om en manusforfatter i Hollywoodmed ekstrem skrivesperre og et alkoholproblem. Ved hjelp av sin merkeligekompis som kidnapper hunder og leverer dem tilbake for løsepenger, havnermanusforfatteren i en situasjon hvor livet hans er truet av gangstere. Dette erfordi kompisen han har kidnappet gangstersjefen sin elskede Shih Tzu.

Ved hjelp av et enormt spekter av sterke komiskeskuespillere og cameoer får vi se enverden av psykopater som er både morsom og sjarmerende. Tom Waits, ChristopherWalken, Sam Rockwell, Woody Harrelson og Harry Dean Stanton er bare noen av merkeligemenneskene som spiller psykopater så bra at man skulle tro at de ikke “spilte”i det hele tatt.

Premiere 14 Desember 2012

embed:http://www.youtube.com/watch?v=sbT61j99e24

X