En mann for sin hatt

b
a

Det rakner ganske ofte for Jonas Alaska.

Jonas Alaska (f. 1988) hvis egentlige navn er Jonas Aslaksen, er en norsk singer/songwriter fra Åmli i Aust-Agder. Han har studert musikk på andre året ved Liverpool Institute for Performing Arts aka Paul McCartney-skolen. Jonas Alaska ble trippel-nominert til Spellemannprisen 2011 for debutalbumet, og vant klassen Årets nykommer med tilhørende stipend fra Gramo. Han vari tillegg nominert i klassene Årets mannlig artist og Årets tekstforfatter. Han spilte trommer i det oppløste bandet Dalton og samarbeider (og bor) tett med Mikhael Paskalev.

Jonas Alaska, singer/songwriter og hatte-entusiast: du begynner straks å spille inn den nye plata. vi hører rykter om at dette albumet blir mer “deg”, og at Neil young er en av inspirasjonskildene?

– Ja, den nye plata kommer til å være mer strippa ned. Jeg har lyst til å nærme meg den sounden på Garageband. Selvsagt med større kvalitet på lyden, men det er den virkelig ærlige lyden jeg er ute etter. Du skal høre at vi sitter og spiller sammen i et rom. Mange av de musikerne jeg liker, gjorde det på den måten. The Beatles, Neil Young og de gutta der. Vi kommer til å spille inn alt i ett take, og det skal vi reise ut til et sommerhus i Sverige for å gjøre.

Er det ditt sommerhus?

– Nei, det er produsenten vår sitt. Det ligger på et sted som heter Grums. Hehe.

I huset til DumDum-Kjartan Kristiansen? Er det ikke han som er produsent?

– Ja, Kjartan er produsenten, men også DumDum-gitarist og låtskriver.

Hørt om ham! Har du noen nye hits på lager, eller er det for tidlig å si?

– Jeg kommer til å forandre fokuset på denne plata. Det er ikke viktig for meg å lage låter som skal bli spilt på radioen. Denne gangen skal jeg lage en plate som jeg selv har lyst til å høre på i bilen.

Din bror, Thomas Aslaksen som spiller trommer i PowPow – som du også samarbeider med på det nye albumet – fortalte meg at du blir et supertalent i alt du tar i. Enten det er musikk, volleyball, snowboard eller tegning. Vel og bra dét, men hva er det du er dårlig til?

– Jeg er ganske dårlig i logistikk og på bruksanvisninger og sånn.

Du er ikke den karen jeg ringer for å montere IKEA-skap altså.

– Akkurat. Og jeg skjønner heller ikke fjernsyn og ledninger og sånt.

Over til noe langt hyggeligere: du er visstnok en gammel skater. har skating og den kulturen sitt fokus på stil, bidratt til at du er så gjennomført klesveien?

– Ja. Helt klart.

I hvert eneste intervju du har gjort, har journalisten nevnt Bob Dylan som bakgrunnen til både musikken din og den hatten du alltid går med, men nå skal jeg være litt radikal og namedroppe den svenske skateren Ali Boulala.

– Hah, Ali Boulala er min mentor i både skating og i klesveien! Jeg kledde meg mye som han da jeg var 18-19 år gammel, men så klippet jeg meg og fikk en fin, streit sveis, så jeg sluttet. Men, så rakna det for meg# jeg lot håret gro, og da var det på med hatten igjen.

Hver gang det rakner for deg går du med hatt?

– … det rakner visst for meg ganske ofte.

Stemmer det at den første måten du “uttrykte deg kunstnerisk på” var gjennom maling?

– Stemmer. Jeg gikk på kunstskole i mange år før jeg begynte å spille gitar.

Det sies at du er ekspert i å male menn, gjerne LITT fra siden, der man kun ser det ene øyet. Hvorfor det?

– Nei, du ser begge øya! Men jeg maler alltid litt fra siden, for da er det lettere å tegne nesa. Hodet er litt på skakke, slik at han ser deg rett i øynene.

Hvem er denne mannen?

– En halvskalla, trist franskmann.

Så deprimerende.

– Han har alltid et lite smil om munnen. Man trenger kontraster.

Har du tenkt å ta musikk-karrieren din utenlands snart?

– På den første plata fikk jeg masse muligheter og tilbud, men det kommer litt i veien for å lage ny plate, så jeg gjorde ikke noe med det. Men hvis det blir noe interesse fra utlandet på den nye plata mi, kommer jeg nok ikke til å takke nei.

Er det derfor du synger på engelsk?

– Det skader jo ikke å synge på engelsk for å gjøre det bra internasjonalt, men for meg er det helt uaktuelt å synge på norsk når jeg har skarre-err og diffus dialekt.

Hva er Norges fineste dialekt?

– Telemark. Odd Nordstoga.

Jonas Alaskas spiller på Eidsvoll plass utafor stortinget 14. september. Konserten er en del av Oslo kulturnatt.