Seriepremière i kveld: Luther sesong 1

Luther, sesong 1

Fra The Wire til en helt konvensjonell detektiv

Luther er en genial detektiv som sliter med destruktive tendenser og indre demoner, som vanlig. Han er separert fra sin kone, men prøver febrilsk å få henne tilbake. Etter kjent detektivoppskrift lider Luther med seg selv etter å ha drept en mann som del av jobben. Politigjengen han jobber med er skeptisk til hans psykiske helse, men gir ham ikke sparken på grunn av hans vidunderlige intuisjon til å løse mordgåter. “Jaha”, sier de som har sett Wallander, Cracker og Prime Suspect. For eksempel.

Nyskapningen i denne britiske krimserien produsert for BBC One er at vi seerne får vite hvem som er den skyldige fra begynnelsen av og dermed kan følge geniet mens han løser puslespillet. Dette så vi i årevis med for eksempel serien Columbo, men Luther har noen ess i krimermet. Skaperen Neil Cross har nemlig hyret inn Idris Elba til hovedrollen. Idris Elba gjorde en spektakulær rolle i HBO serien The Wire, som mange mener er en av tidenes beste TV-opplevelser. Her klarte Elba bragden med å få oss til å hate hans harde karakter, Stringer Bell, men likevel forelske oss i hans intelligens og forståelse for at det harde liv måtte ta slutt. En av Baltimores mer sofistikerte gangstere.

Luther løser sine gåter i Londons harde gater, mister besinnelsen og slår hull i vegger. Her brukes arkitektur til å skape vakre og kontrastfulle omgivelser som han kan boltre seg i. I første episode møter vi en uløselig mordgåte. Uten et spor av bevis forstår Luther at en vakker astrofysiker har drept sine foreldre fordi hun ikke gjesper samtidig som han og dermed mangler empati. Hun blir betatt av ham og vil følge ham igjennom serien, både på godt og vondt.

Dette er ikke den mest velskrevne krimserien, men, underholdende nok for dem som liker sånt.

Premiere 27. august på NRK 1, kl 22.00

X