Smil og Gift møter Vågard Unstad fra A-Laget

b
a

High five a!

Hvorfor har du så sinnsykt små hender???
– Det er samegenene. Det har slått ut på hendene og føttene,men ikke utstyret.

Vågard Unstad (26)
Sjefsideolog i A-laget, raptrio og Norges mest griseteboyband. Består forøvrig av Girson og Store P. Leo Ajkic er manager.
Halvstudert historiker/litteraturviter (“jeg liker Rosseauog idéhistorie, det er fett, men jeg HATER litteraturvitenskap”).
Teamleder i SMS-tjenesten ADAM (du vet, de du sender inn navnetditt til og så får du lange creepy beskrivelser av deg selv tilbake fra engjeng hasjrøykere på Google).
Sexspaltist på www.nattogdag.no

Er du så opptatt av image som det jeg mistenker at du er?
– Jeg? Jeg har alltid bare hengt i Sandviken og diskutertbuekorps med førtiåringer. Samtidig forstår jeg kodene og vet hvordan jeg skalspille på ting. Men nei, jeg er ikke noe imagebevisst. Twitter- kontoen min erfor eksempel helt random. Jeg driter i om jeg mister følgere. Jeg har såpassstort ego, at så lenge det blir massert litt i nye og ne, så er det greit.

Sikkert fordi du vokste opp i en jordhytte.
– Det er faren min som vokste opp i en jordhytte i Finnmark!Jeg er jo kunstnerbarn. Det er mange anerkjente norske kunstnere som kun huskermeg som barn fordi jeg løp rundt på atelieret deres.

Du virker manisk opptatt av klassebarrierer ogkategoriseringer, og det å bli en del av den såkalte kultureliten?
– Det er bare ironisk, fordi jeg skjønner at jeg blir hander kulturkisen når jeg blir eldre. Jeg liker å observere og diskutere ogforstå samfunnet rundt meg. Det er bare fordi jeg er fra Bergen at jegordlegger meg bastant. Men det er faen meg kulturrasisme å ikke la meg snakkesånn.

Rockheim burde bombes i en rituell seremoni, og utføres av bergensere bare for å tråkke på dem.

Uansett er det tabu å snakke om klasse i Norge.
– Det er sikkert DER den kommer fra, denklassebarriere-greia. Jeg klikket på internett fordi en anmelder påsto at JonasV (bergensk rapper, red. anm.) var påtatt og ikke hadde belegg for å rappe omdet han rapper om. Jonas V kommer fra Landås/Sletten-området, en mini-ghettosom har blitt kalt for Chicago siden 1950-tallet. Det stedet er helt galskap.Vi har vokst opp med våpen, vold, unger med råtne melketenner og overdoser, entreåring som er låst ute i gangen og pisser på seg fordi foreldrene er inne ogskyter heroin … Det må være lov å si: “Hei, jeg er norsk og hadde det helt OKda jeg vokste opp, men jeg så ekstremt mye fattigdom, dop og mishandling”. Hvisjeg skal delta i samfunnsdebatten, så må jeg få snakke for alle som har vokstopp i underklassen. 70 prosent av vennene mine er middelklasse. Det provoserermeg at man skal late som det ikke eksisterer, og at fattigdom kun finnes hos debrune folka i Oslo. Nei! Jeg vokste opp sammen med en bunch hvite nordmenn medrottehale.

Du som vokste opp med alenemor, burde ha masse respekt forkvinner?
– Jeg har jo det. Jeg må stadig love min mor å være snillmot jentene. Og det er jeg jo.

“Møter opp drita full, gir deg kuk, Hiv deg ut”!
– A-laget snakker ikke om kvinner som de amerikanskerapperne som omtaler kvinnen som et tilbehør. Vi er nærmere den amerikansker’n’b-artisten som snakker direkte om puling, bare at vi rapper det på norskistedenfor å synge det på smooth neger-amerikansk. Kvinner som hører på A-lagetsom er innenfor målguppen vår, blir vel ikke fornærmet fordi de liker å blipult sånn som det vi synger om. Det var litt misforståelser i begynnelsen, nåer vi blitt flinkere til å formulere oss. Det er veldig søkt å finne noemisognystisk i tekstene våre nå.

Ikke engang bestemødrene deres hever øyenbrynene overtekstene deres om analsex og dop. Alt er stuereint i dag.

FETT-folka i Oslo var noen fuckings høyt utdannede, øvre middelklasse-kulturimperialister som satt på Litteraturhuset og diskuterte disse “dumme negrene i USA”.

Er du feminist?
– Jeg synes det er et litt rart begrep å bruke om meg selv.Jeg har ingenting i mot at menn sier det, min far sier han er feminist. Jeg erfor likestilling, og synes det er veldig absurd å ikke behandle folk på sammemåte.

Du var paneldeltaker da fett hadde foredragsseminar pålitteraturhuset om feminisme og raptekster. Var det kleint?
– Ja. FETT-redaksjonen i Bergen er kjempebra folk, menFETT-folka i Oslo var noen fuckings høyt utdannede, øvremiddelklasse-kulturimperialister som satt på Litteraturhuset og diskutertedisse “dumme negrene i USA”. Det er helt forferdelig hvor dårlig menneskesyn defolka har. De diskuterte en utgått problemstilling som var relevant formainstream-hiphop for ti år siden. De hadde invitert en sånnkommunist-rappedame med dreadlocks som snakka om hvor drøye alleA-laget-videoene var. Vi har én musikkvideo. Der Girson er den mest lettkledde.Folk regelrett løy i debatten. Whimsical mente at kvinner som likte S/M haddeblitt lurt til det av samfunnet og sånne ting. Det er derfor jeg ikke vil kallemeg feminist, for det er så mange som hi-jacker det begrepet. Jeg er med påmange av grunntankene bak det du kan kalle for feminisme, og har stor respektfor de som har vært med på det opp gjennom tidene, men jeg er skeptisk på grunnav hele det spekteret fra sinte lesbefeminister som skal nekte menn å se påporno, til sånne femtenhundrekroners-vibrator-feminister, som er hundre gangerverre enn OTTAR, de har jo faktisk makt, som vi har i dag. Jeg er på lag med deekte feministene.

Du går alltid rundt og forteller sexhistorier. stemmer detat du skrøt på deg et ligg med en “freaky” jehovas vitne-jente som en annen i A-laget lå med?
– Jeg har aldri pult en freaky Jehovas Vitne-jente. Jeg haraldri hørt om dette her. Vi deler på jentene i A-laget, ikke historiene. Menjeg er veldig fan av at det går historier om meg. Folk må lyve som bare faen ommeg. Men som min mor sier: Skal du lyve om noe, så må du lyve fett. Det harskjedd et par ganger at folk sier de har pult meg, når jeg aldri har pult dem.Det er ikke så kult.

Du liker å se en jente i øyene mens hun får sin seksuelleoppvåkning. Utdyp, hvordan går dette for seg?
– Utvid, blir det vel.

Hehe.
– Det er en helt sinnssyk opplevelse når du gjør det riktig.Når du ser en jente eller kvinne tøye grensene sine og dra det i land. Når duser “freaken”, beistet i henne, våkner.

Du er så skitten …
– Skitten? Det er veldig vakkert.

… er det fordi du ikke hadde dusj hjemme før du var 14?
– Ja. 15. Jeg ble veldig hygienisk av det! Jeg måtte lære åvaske meg på en veldig teknisk måte.

Har du prøvd femdom før?
– Det er dødsgøy, og noen ganger litt søtt. Men det ervanskelig å få det til å bli naturlig, å la være å le når jenter skal være i ensånn dominatrix-rolle. Det er liksom det motsatte av hele samfunnsoppbygningen,kjønnsroller etc. Når det funker, er det jævlig bra.

Mørkt politikk-o-lemma: ville du vært au pairen til Bondevikeller roomien til Lysbakken?
– Jeg fuckings hater Lysbakken. Han står der og smiler oglater som han er en myk mann … MAKT er det han tenker på. Ikke stol på raddiserfra Bergen. Han er som en amerikansk politiker. Groomet. Jeg vedder på at kukentil Lysbakken er tilpasset gjennomsnittskjeden. Den er verken for stor ellerfor liten. Mens Bondevik: vi kunne snakket om angst, Gud og lest bibelensammen. Han er ikke dum han. Han er bare irriterende å ha som statsminister.

Ja, for du er jo en sosialliberalist med krf-sympatier!Hvorfor er du stolt av å være reaksjonær?
– Hvis du skal plassere meg i en ideologi så er kanskje detden mest nærliggende merkelappen: sosial-liberalist. Det nærmeste jeg kommerKrF-sympatier, er at jeg liker at de tør å diskutere moralspørsmål. Jeg er somoftest uenig med de, men jeg liker at noen tør å ta det opp i offentligheten,at vi må bare snakke litt om abort, vi må snakke litt om stamcelleforskning.Det er en ubehagelig samtale, men vi må ta det opp.

Du er rappens svar på Hanne Nabintu Hærland!
– Hva er dealen med henne egentlig? Er ikke hun detintellektuelle svaret på Anna Anka?

Jeg vedder på at kuken til Lysbakken er tilpasset gjennomsnittskjeden.

Nok Eva. Hvor mye har du tjent på ADAM?
– Jeg er bare en stakkars teamleder i ADAM. ADAM er enseriøs opplysningstjeneste. “Hvem er”-greiene var aldri et produkt vi i ADAMlanserte. Det oppsto på en ungdomsskole sør for Kristiansand da en jente sendteinn “Hvem er jeg?”- melding. Så spredte det seg til resten av klassen hennes,og videre opp til Finnmark og dansa rundt hele Norge, gjennom Oslo og Bergen.Det ble en kjempeboom, og det er bare kundenes fortjeneste. Men det harforandret hele bedriften. Før var det én på jobb om gangen, nå er det førti.Det er veldig gøy å jobbe med sms-opplysning. Du sitter jo bare og googlerting, ikke sant. Alt fra penis-størrelser til murvegger.

Er du sjefsideologen i A-laget?
– Sjefsurologen? Ah, ideologen? Det er ganske demokratisksammensatt band, men det er vel kanskje bare jeg som tenker i de banene.

Du er den eneste som tenker?
– Store-P er den musikalske hjernen bak det, han styrersounden og lydbildet. Mye av ideene. Girson er drivkraften på livebiten. Jeg erden som tenker på sånne rare ting som folk i Oslo tenker på.

Hva tenker folk i oslo på bortsett fra hvem som har liggetmed hvem?
– Hvordan man skal framstå i media, for eksempel. Hva viskal si.

Er det sant at du hater LidoLido?
– Nei. Å spørre A-laget om forholdet vårt til LidoLido blirsom å spørre heavy metal- rockere om forholdet deres til puddelrockere. Beggedeler er jo fett, men det er laget av veldig forskjellige type folk til uliketyper folk. LidoLido er en kjedelig rapper, men dyktig musiker. Jeg liker åomtale han som DildoDildo. Gjort det litt på twitter.

Hva hadde Vågard vært uten internett?
– Ensom. Neida. Shit. Fuck. Uff, det var et vondt spørsmål.Da måtte jeg ha gått ut på byen for å møte jenter. Det var gøy da jeg var 18,før jeg ble en gammel, gretten mann. Jeg tror jeg hadde vært sintere uteninternett. Motsatt av de sinte folka i kommentarfeltene. Motsatt ABB-syndromet.Internett gjør meg roligere, lykkeligere og mindre anmassende.

Ingen andre rusmidler har gjort at jeg våkner blodig og forslått på en benk i Nord-Trøndelag.

Hvorfor er du avholdsmann?
– Jeg begynte å drikke da jeg var tolv, og drakk jævlig myefram til jeg var 19. Jeg var ikke alkis, men jeg var jævlig sliten. Jeg haddeutagert noe jævlig i seks år. Folk sier de drakk mye i tenårene, men dette varnoe annet. Alkoholen er den verste og sykeste rusen. Jeg har ikke holdt på å døav andre rusmidler. Ingen andre rusmidler har gjort at jeg våkner blodig ogforslått på en benk i Nord-Trøndelag. Jeg vil heller velge rus som passer minpersonlighet og psyke.

Du røyker hasj hver dag?
– Jeg har røyket siden jeg var 13. Og det gidder jeg ikkelegge skjul på engang. Jeg driter i om det “ødelegger karrieren”, det funkerfor meg.

Vi har hørt at du er en meningsmaskin. At du skal mene noeom alt. Uansett hva man spør deg om. Derfor vil vi spørre deg om hva mener duom litt forskjellige ting.

Først ut: prostitusjon.
– Prostitusjon må legaliseres på dagen! Kontrolleres,legaliseres og organiseres. Da jeg vokste opp var det ett horestrøk i Bergen,og alle horene var hvite. Da var det sånn: “Hey, jeg tror det er tanta tilRoger”. De var bergensere og du kjente garantert noen som kjente dem, og du fikken følelse av at ok, dette er våre falne. Dette er vårt ansvar. Så bestemmerdet øvre laget av det norske samfunnets kvinner seg for at dette “forferdeligegreiene”, det her skal vekk. Nå er det mye mer behagelig for de politiskevestkantfruen. Horene har en ny hudfarge alle sammen og er traffickingofre fraAfrika, og står i et fremmed land og blir slengt drit til av fulle nordmenn oghar det idiotisk kjipt. Det er så mye lettere å gi faen når det ikke er noen dukjenner. Når det ikke er dattera til frisøren din, men Umbutu fra Kenya. Hunforsvinner om to måneder uansett og da kommer det en ny som man ikke serforskjell på. De som står for dette her kommer til helvete. Det er faen megsexsalg-apartheid i Norge. Har du penger, kan du knulle horer trygt. Er du fattig,må du ut på gata og risikere 15 000 i bot. Det er moralsk forkastelig å nektefolk å kjøpe og selge sex. Hvis jeg har vondt i skuldrene, kan du massere megog få 500 kroner. Ok. Hvis jeg sier at jeg ikke har pult på to år og er jævligensom, og spør om du kan suge meg for 500 kroner? Eller massere kuken min? Hvaer forskjellen? Du kan ikke argumentere mot det der. Det må være lov å selgealle typer tjenester som ikke er skadelige. Det er for komplisert, sier de.Livet er fuckings komplisert. Skal vi snakke forbi ting bare fordi det erkomplisert?

Abort.
– Kjempeproblematisk tema. Jeg synes kvinnen skal fåbestemme selv, men jeg synes at vi kunne snakket litt mer om at vi holder på åutrydde alle mongisene og funkisene.

Det er moralsk forkastelig å nekte folk å kjøpe og selge sex.

MDMA.
– Jeg tror alle har godt av å prøve det en gang, bare for åkjenne hvor mye kjærlighet de faktisk har i seg, og kan ta det med seg videre ilivet. Ta heller et kjærlighetsdop enn kokain, det er et dårlig stoff. Men værforsiktig, ikke ta MDMA som du drikker øl. Jeg mener man bør avkriminalisereall bruk av dop, ikke nødvendigvis salg. Det er mitt valg hva jeg velger åputte i meg.

Manneparfyme.
– Det er en bra ting. Jeg er veldig forfengelig og likerkosmetikk.

Oljesand.
– Forferdelige greier. Det er to Vågarder i Norge, han andreVågarden er høyt oppe i Natur&Ungdom, og han er veldig imot det. Jeg stillermeg bak min navnebror: nei til oljesandutvinning.

MrMagne1974.
– Kristian Valen? Dødsfet. Han er korny, men det gjør hankul. Vi har til og med Kristian Valen-punchline på den nye EP-en vår: “Fuckinggale kjerring, fucking gale kjerring, se på meg når jeg knuller deg og kall megKristian Valen, kjerring.”

Madonna.
– Jeg har aldri skjønt greien med Madonna. Hun skremmer meglitt. Var hun fet en gang i tiden, liksom? Jeg synes den med Ali G var littfet. Den der muuusic døøøø nøøøøø.

Kulturstøtte.
– Så rike som vi er må vi støtte kultur. Men man må også halitt motstand. I Bergen for eksempel, må man gjerne bevise litt før man får støtte.Trondheim er en by med en laber og konservativ musikkscene som ikke har skaptnoe nytt på veldig mange år. De har veldig mange kommunale tiltak. Det mestprovoserende som er bygget i Norge noensinne, er Rockheim. Rockheim burdebombes i en rituell seremoni, og utføres av bergensere bare for å tråkke pådem. Det fortjener de, det er det verste jeg har sett i hele mitt liv. Bergenhar skyhøyt nivå på musikken, det er mye drit der også, men det som kommer fremer bra. Det er en konservativ by, høyrepolitikere har sittet veldig lenge. Deter ikke bra å få sydd puter under armene gjennom støtte.

Morten Harket!
– Dødsfet. Er datteren hans pen?

Tja. Likner litt på Miley Cyrus. Hun spilte Annie da hun varelleve eller noe.
– Jeg håper vi får Harket-dynasti. Hvor gammel er hun nå?

Tror hun er født i 1992 …
– Perfekt.