Neseblod + Popsenteret = sant

Torsdag 29. mars åpnet utstillingenNorwegian Black Metal – Part onePopsenteret, kurert av Neseblod.

Sakset fra presseskriv:
«…utstillingen presenterer deler av Neseblod-samlingens enestående og eksklusive materiale fra tidlig norsk black metal-historie. Gjennom plakater, filmklipp, rariteter og bilder males mørke og historiske begivenheter frem. Band som blir vektlagt er Darkthrone, Burzum og Mayhem.
Tilstede på åpningen er Kenneth Anker Nilsen (grunnlegger og eier av Neseblod Records), Paal Ritter Schjerven (kunstnerisk leder v/Popsenteret) og Jon Kristiansen aka Metalion (grunnlegger av fanzinet ’Slayer’).
Dørene åpner kl. 18. Det blir bar og snacks. I tillegg spinner DJ Satan (LOL?) sine mørkeste plater frem til kl. 22.»

Neseblod Records er et unikum av en kulturinstitusjon og platesjappa som vant fjorårets Oslopris og 50.000 kroner.
Les vår omtale HER.
Kenneth Anker Nilsen er eier og grunnlegger.

Hei Kenneth. Kan du fortelle litt om hva som kommer til å skje? Hva kan vi forvente oss?

Kenneth: Det er et rom som er bygget opp med ting på veggen og stæsj i hyllene. Det er ikke som selve Neseblod-butikken, men … så er det foto og sånt. Darkthrone, Mayhem og Burzum pluss Slayer mag. Men det er altså ikke så mye av det andre. I tillegg er det en hytte som det skal vises noen videoer i, i hovedsak fra Mayhem i ‘85 og så er det en Old Funeral-ting med Greven på. Ting som aldri har blitt vist før.

Hvorfor ikke?

– Vel, det har ikke vært så bra tilgang på det. Han Tore som sitter på det, spilte i det bandet. Men den hytta er det bare sprekker i, så du skal smugtitte gjennom sprekkene og faktisk jobbe litt for å se filmene. Det måtte vi gjøre for å forhindre at det ble tatt opp og lasta opp på Youtube. For det hadde det blitt.

Er det ikke litt ironisk å ha en black metal-utstilling på Popsenteret?

– Jo. Det er jo egentlig ganske ironisk. (…) Hehe. Men personlig er dette noe jeg har holdt på å få til lenge, og jeg fikk Osloprisen av NATT&DAG fordi jeg hadde museumsplaner, og det er ikke bare-bare å skape noe sånt selv, så jeg må jo ha støtte vettu. Dette er noe større enn kulturrådet i Norge tror det er.

Hvorfor har dere valgt å fokusere på akkurat Darktrone, Burzum og Mayhem?

– Fordi det er de banda som har hatt mest betydning. Men hei, jeg viser jo egentlig bare LITT av det jeg har. En brøkdel, kanskje. Hvis jeg skulle fokusert på alt ville jeg fylt Popsenteret til randen.

Hva blir neste steg etter at denne utstillingen er ferdig?

– Å sende inn en søknad til Kulturrådet, å prøve å få et lokale som man kan få noe støtte til. En butikk som en museumshop og et stort rom der du kan ha plass til happenings. Det bør jo holdes litt i gutteromsstadiet ennå – det blir veldig glatt og fint å kalle det museum, men et “visningsrom” er mer riktig.

X