Følsom skolegutt

Benjamin Helstad (f. 1987) hadde kun gått ett år på Teaterhøgskolen da han landet hovedrollen i fjorårets største, dyreste og muligens mest ambisiøse norske filmprosjekt, Kongen av Bastøy. Han ble nødt til å ofre skoleplassen for å ta jobben, men kom inn igjen året etter som den første noensinne. Helstad trengte neppe en bekreftelse på at han gjorde det riktige valget, men om det var noen tvil må den ha forsvunnet da Amanda-komiteen ringte på døra tidligere i sommer.

Grattis med nominasjon for beste mannlige hovedrolle!

– Takk for det.

To forholdsvis ukjente skuespillere og en avdanket komiker er nominert. Er det et godt eller dårlig tegn for norsk film?

– Jeg tror det er bra. Det er viktig for norsk film å vise allsidighet.
Kommer du til å vinne?
– Eh …

Du blir den yngste som har vunnet den prisen noen gang i så fall?

– Gjør jeg? Det var en som sa til meg at det er bra hvis jeg ikke vinner, for da slipper jeg å få så mange uvenner i bransjen.

Går ikke dere skuespillere bare rundt og smisker med hverandre uansett?

– Jeg opplever egentlig at det er for lite raushet blant skuespillerkollegaer.

Du er nominert for rollen din i Kongen av Bastøy. Hva synes du om filmen?

– Det er veldig vanskelig å være objektiv. Med alle filmer man har gjort ser man mangler, men man ser også hva som treffer. Responsen på Kongen av Bastøy tilsier at den traff folk i hjertet. Det er jo det jeg vil som skuespiller.

Hva synes du om norsk film de siste årene?

– Jeg synes norsk film er på vei opp. Jeg er ikke en av motstanderne.

Stiller du andre krav til norsk film enn du gjør med utenlandsk film?

– Det som avgjør om en film er god er om den klarer å få meg til å leve meg inn i historien. Det spiller ingen rolle om det er Leonardo DiCaprio eller en norsk kollega på lerretet, jeg vet at det er en skuespiller uansett.

Har du en norsk favoritt fra det siste året?

– Limbo var fantastisk.

Utdyp!

– Det var en følelsesmessig reaksjon. Når jeg blir til en liten homo som sitter og griner vet jeg at det jeg ser på er bra.

Er du følsom?

– Veldig følsom. Som skuespiller er det en god egenskap å ha. Vi trenger evnen til å absorbere andres smerte og forstå den, det er en forutsetning når man jobber med så mange fucked up karakterer. Enten det er en seriemorder eller familiefar som slår barna er jeg nødt til å leve meg helt inn, det nytter ikke å være helt kald.

Nå strømmer det på med uskolerte skuespillere som gjør det bra på film. Hvor blir det av alle fra Teaterhøgskolen? Sitter de med liksminke i et ekspresstog på vei til regionsteateret i Molde alle sammen?

– Haha, det der er et skikkelig Natt&Dag-spørsmål. Det har vært vanlig å dra ut på regionsteatrene for å spille på seg litt hår på brystet før man tar filmbransjen med storm, men jeg opplever at mange av dem som har gått ut av Teaterhøgskolen de siste årene gjør stor suksess, både på film og teater. Se for eksempel på Oftebro, Valheim og Santelmann som gjør Kon-Tiki denne sommeren.

Men samtidig kommer altså stand up-komikere og radiovertinner og tar jobbene deres. Bittert?

– Nei, overhodet ikke.

Vi har allerede planlagt overskriften “Bastøy-Benjamin er bitter på Henrik Thodesen”, så det er fint hvis du kan være litt ærligere.

– Jeg er helt ærlig når jeg sier at jeg digger den trenden. Gleden ved å jobbe med såkalt uskolerte skuespillere er at de har en mye mer intuitiv tilnærming til skuespillerkunsten.

Trenger norsk film egentlig Teaterhøgskolen?

– Norsk teater trenger i hvert fall Teaterhøgskolen.

Ikke vri deg unna spørsmålet, school boy. Norsk film.

– Ja, vi trenger Teaterhøgskolen for å få ut potensialet til kommende skuespillere. Når det er sagt tror jeg et cast av både skolerte og uskolerte skuespillere gir en god dynamikk.

Har du lært mest av to år på Teaterhøgskolen eller to store filminnspillinger?

– På skolen gjør vi nye ting og nye roller hele tiden, så jeg får jeg sjansen til å utfordre meg selv i større grad. På Bastøy var jeg samme karakter i åtte uker. På den annen side har jeg lært fantastisk mye av å gjøre filmroller som jeg ikke kunne lært på skolen. Jeg vil si at jeg sidestiller det litt. Jeg er veldig takknemlig for at jeg har fått muligheten til å gjøre begge deler.

Hvilken norsk skuespiller har du mest lyst til å jobbe med? Please, ikke si …

– Aksel Hennie.

Akkurat, ja. Tør jeg spørre hvorfor?

– Han har en helt utrolig forståelse av hva han holder på med. Han har guts og vilje til å hoppe inn i roller uten frykt. Det er ingen i dette landet som står og sier at Aksel Hennie er en dårlig skuespiller. Folk klager over at han dukker opp i alle filmer, men strømmer likevel til når navnet hans står på plakaten, fordi de vet hva de får.

Og hva er det?

– Kvalitet.

Kanskje du har et mer originalt navn når det kommer til regissører du vil jobbe med?

– Jeg har allerede jobbet med de store regitalentene Marius Holst og Margareth Olin, og det gjør jeg selvfølgelig gjerne igjen. Det kryr av norske regissører jeg har lyst til å jobbe med# Bent Hamer, Maria Sødahl, Joachim Trier og ikke minst Erik Skjoldbjærg, som har gjort noen utrolig spennende filmer.

Dette er et intervju, ikke en jobbsøknad.

– Jeg er nødt til å nevne så mange, for de etablerte regissørene i Norge holder et veldig høyt nivå. Dessuten kommer det massevis av spennende, unge regissører fra Lillehammer, og gjør det sjæl-mentaliteten er i en bra utvikling.

Nå gir du næring til en påstand som stadig dukker opp i forbindelse med filminnspillinger. Kan du ikke heller avslutte dette intervjuet med å begrave myten om at “det er så sinnsykt mye talent i dette landet her”?

– Nei. Det er hard konkurranse intens kamp om plassene, så det er nødt til å være mye talent her.

Vel, vel. Men hva med deg selv? Har du ambisjoner om å bli best?

– Ja.

Kan du ikke bare gjøre som flertallet og slå deg til ro med å være middelmådig?

– Nei, det kan jeg ikke. Jeg skal bli like god som Al Pacino.

X