NATT&DAG-prisen: Her er Bergensvinnerne

b
a

ÅRETS NAVN:Emilio Sanhueza

(f. 1986)

Er: Styremedlem i Bergen Filmklubb, programleder for “Discopolis”på Studentradioen og DJ for Nabovarsel. Sanhueza stiftet Nabovarsel sammen medRomskip & Planeter allerede i 2004 og har siden vært en uvurderlig kraft iBergens kulturliv – slett ikke avlastet av hans ventures inn i litteratur- og filosofistudier. Hans uanstrengtevesen og tilforlatelige omgang med skjønnånden gjør ham like ettertraktet som nødvendig når noe bra skal stables påbeina. Har blant annet jobbet med artister som Tobii, Put Your Hands Up ForNeo-Tokyo og Advanced Language# og gjør tidvis noen frekke disco-edits ilandskapet mellom “Detroit-minimalisme” og “Berlin-house” – begreper han er denførste til å avfeie som ganske meningsløse.

Kan bli: Bergens Jan Fredrik Karlsen. Bare en tanke kulere. Ettsteg nærmere nå.

Årets utstilling

Sofia Eliasson:“Unbounded Contours”

Galleri Fisk har fått et overordentlig oppsving i 2010, og harslik sett gått fra å være et pregløst studentgalleri, til å være stedet der detskjer. “Unbounded Contours” kan ligne på samtidskunst, men i denne utstillingenkunne man ikke se stort. Det var en vakker opplevelse å mingle rundt pååpningskvelden i det bekmørklagte hovedrommet, og slippe å se de sammekunsttrynene enda en gang. Men i desto større grad kunne man nyte de subtiletonene i stemmene, de interessante perspektivene disse bærer frem, samtnærværet i seg selv. Dessuten ble jeg befølt på rumpen der inne i mørket. Jegmå også nevne at tegningen som befant seg i det belyste bakrommet sendte meg rettut på en spennende estetisk reise som guidet meg trill rundt i mitt indre.

www.khib.no/gallerifisk

Årets scenekunst

NONcompany:“Rekonstruksjoner”

Kompaniet utviser stor faglig tyngde i sin gjennomtenktebruk av sceniske virkemidler og dramaturgi, samtidig som samtlige karakterersitter på imponerende mengder sjarm. En forestilling der man får følelsen av athjerne og hjerte har gått hånd i hånd.

www.noncompany.no

Årets danseoppsetning

Heine Røsdal Avdal& Yukiko Shinozaki: “Field Works: Hotel”

Koreografene gir samtidsdans slagkraft som en semitrailer isin evne til å bruke virkemidler som lyd og video, kombinert med et forløsendefritt forhold til dansedisiplinen og leken bruk av ‘found space’. Enforestilling som setter seg i tilskuerens ryggmarg. Oppført under Oktoberdans –i regi av BIT Teatergarasjen.

www.bit-teatergarasjen.no

Årets klubbkonsept

Nabovarsel

Ingen jobber hardere og ingen jobber bedre. Internasjonaleså vel som nasjonale bookinger i toppklasse, kombinert med en klar kunstneriskprofil og en imponerende vilje til å jobbe på tvers av musikalske uttrykk, gjørNabovarsel til Bergens klart beste og mest konsistente klubb.

www.nabovarsel.info

Årets film

Alligator/ErikSkjoldbjærg: “NOKAS”

På sett og vis er det nesten snodig at ingen har funnet på ålage en film om dette tidligere. På den annen side, når den først forelå føltesdet litt rart også. Litt fremmed. Som en uventet gjest som dukker opp med drikkevarerog forteller gode historier gjennom hele middagsselskapet: Kjærkomment, menogså litt, tja, invaderende? For tåler den norske bluferdigheten NOKAS-filmen?Ja, skulle svaret vise seg å bli. Word ofmouth-effekten begynte å bre om seg og til slutt hadde hele 250.000 settfilmen på kino. At operasjonen ble ledet fra Alligators hovedkvarter på USFVerftet gledet alle som tvilte på Bergens styrkeforhold vis-a-vis Stavanger.

www.alligator.no

Årets spisested

Salsa

Stedet der studenter, dersom de har en eksamen å feire elleren kjæreste å imponere, blar opp noen hundelapper ekstra bare for å kunne si,sånn i forbifarten: “forresten, vi spiste på Salsa i helgen”. Salsa servererupretensiøs og no bullshit-mat hvor alt er bygd opp fra grunnen. Matanmelderehar ord på seg for å være sure, kritiske og snobbete. Det kommer som regel avat anmelderen ikke skal være på restaurantens side, men på kundens. Derforgleder det desto mer å helhjertet gå inn for en uforbeholden anbefaling.

Årets bøker

Vi klarte ikke å bestemmeoss. Les disse:

Gasspedal Animert01–03

Gisle Selnes: Detfjerde kontinentet

Kristian Hæggernes: Kassadamerjeg har elsket

Pedro Carmona-Alvarez, Gunnar Wærness (red): Verden finnes ikke på kartet

Susanne Christensen, Bernhard Ellefsen, Mazdak Shafieian,Sigurd

Tenningen, Øystein Vidnes (red.): Plus Ultra