Årets scenekunst 2010

b
a

Christopher Nielsen – Dramatiker, Hustyrannen, Nationaltheatret

Christopher Nielsen er tegneserieskaperen som ble til dramatiker. Og ikke til en hvilken som helst dramatiker – til en sabla god én (uttrykket “sabla” er kanskje ikke det mest toneangivende for året 2010, men det er en helt annen historie). Nielsen debuterte på Nationaltheatret med Jokkes verdiløse menn i 2008. I 2010 serverte han oss Hustyrannen, en svart komedie om et angstbefengt borettslag. Forestillingen er den første av tre i Stafylokokktrilogien – et teaterprosjekt der Nielsen setter fokus på det som er råttent i kongeriket Norge. Nielsens skjeve blikk på tilværelsen er et peppermyntefriskt pust i norsk dramatikk, og vi gleder oss til å se mer til ham i årene fremover.

Next To Normal – Musikal, Det Norske Teatret

Next to Normal er en atypisk, moderne popmusikal, som så til de grader motbeviser fordommene som verserer rundt musikalsjangeren. Next to Normal har en kompleks dramaturgi,
flerdimensjonale karakterer og melodier som ikke fremkaller brekningsreflekser for folk som er allergiske mot forutsigbar låtoppbygging. Med andre ord: en musikal for de som ikke liker musikaler. Next to Normal er selvfølgelig også en musikal for de som i utgangspunktet er glad i sjangeren. Full klaff, der altså. Frank Kjosås imponerer dessuten så til de grader at vi får en fornyet tro på at det går an å forelske seg i gutter under 1.60.

Marstrand Volum ll – Moderne scenekunstfestival, Black Box

Marstrand volum II er en akkurat passe smal scenekunstfestival, med både norske og internasjonale friteatergrupper som bidragsytere. Black Box mestrer det kunststykke å hanke inn noen av de mest profilerte og toneangivende kompaniene rundt omkring i verden. Et av New Yorks mest anerkjente teaterkompanier, Nature Theatre of Oklahoma, gjestet festivalen i år. Deres uortodokse versjon av Romeo og Julie var definitivt et av årets teatrale høydepunkter. Marstrand-festivalen ble arrangert for andre gang i år, og planleggingen av Marstrand volum III er allerede i gang. Og godt er det. For det du ser på Marstrand, skaper etterdønninger på scener over hele landet.

Obs: Tenk deg godt om, du kan bare gi én stemme. Bli med på festen på Dansens Hus lørdag 12. februar!